BUDAPEST

Bérelj magadnak privát kuckót a belvárosban, ahol senkit sem zavartok a barátaiddal

A Lazula egy olyan tündérkertre hasonlít, ahol bármit csinálhattok a társasbajnokságtól a szülinapi buliig, és még takarítani sem kell utána - ráadásul mindez megfizethető áron.

Link másolása

Próbáltatok már meglepi szülinapot vagy nagyobb összejövetelt szervezni? Ütköztetek közben klasszikus akadályokba?

Én a teljes kétségbeesés határán találtam rá a Lazulára, és még most sem hiszem, hogy ez létezik, és visszavár minket.

Tegyük fel, hogy együtt akarsz lenni pár barátoddal egy szabad szombat estén. Rég találkoztatok, valakinek talán szülinapja is van, vagy más ünnepelnivalótok akad. Mindenki lelkes, együtt akartok lenni, a lehető legkevesebb zavaró tényező nélkül.

Találkozhattok valaki lakásán. Csak mondjuk 10 fő fölött egy olyan teret, ahol amúgy csendes éldegélés zajlik, tönkretesztek egy este alatt. A házigazda talán egész este jó fej, de másnap sírva fakad, ha a romokkal szembesül. Mehettek kocsmába. Ahol talán úgy szól a zene, vagy akkora a zaj, hogy egymás szavát sem értitek. Mehettek elegáns koktélbárba, amire a gatyátok is rámegy. Bérelhettek termet horribilis kötelező fogyasztással vagy foglalóval. Nem fértek el, nem tetszik mindenkinek, szétszakad a banda, a fele idejekorán feladja, előbb tesznek ki titeket, mint ahogy ti szívetek szerint távoznátok.

Hjajjj... hány ilyen kudarcba fulladt estén vagyok én is túl, és mennyire lehetetlen ezt jól csinálni a klasszikus lehetőségek közül szemezgetve...DSC_5940DSC_5941DSC_5938

Még nyáron hallottam először a Lazuláról, és abszolút nem értettem, hogy minek kéne nekem ezt megnézni. Egy csinos kis pince, ahol elbújhatok a világ elől. Először csak ezt a szlogent fogtam fel.

Aztán az egyik hétvégén kellett egy hely, ahol egy szép kis brigáddal addig szerettünk volna társasozni, és csak magunk lenni, míg ránk nem hajnalodik.

Akkor ugrott be Annamária privát bunkere, ami amúgy leginkább a tündérkeresztanya szupertitkos búvóhelyére hasonlít.

E-mailváltás, rácsodálkozás:

"- Akkor mi most odamegyünk 6-ra, aztán eljövünk amikor akarunk, és senki nem szól be, senki nem szól ránk? Földön fekve, órákon át betűtornyozhatunk pár üveg pezsgő társaságában, és ez tök oké?

- Ahogy mondod! Jöttük, lazultok, aztán mentek, és még a pohármosással vagy porszívózással sem kell bajlódnotok."

Hát ez konkrétan álomnak tűnt, miután a másik ajánlat egy belvárosi helyen volt, ahol a fél termet 450 000 forintos kötelező fogyasztással adták volna ide. Azon az összegen kínomban nevettem el maga, ezen a Lazuláson meg zavaromban.

Lesz, ami lesz. Menjünk és nézzük meg. Majd ha azt látjuk, hogy itt vigyázbaülés és jógamatracos csill van, akkor továbbállunk.DSC_5938DSC_5937DSC_5936

Elsőként érkeztem, és a szokásos körbecsodálkozás után már tudtam, ettől a többiek is odalesznek.

Lassacskán leszivárgott a csapat, és tizenöt percenként szóba is került, hogy mekkora mázlink van. Csak mi vagyunk, csak egymásra figyelünk, és mindenki pihen, szórakozik, iszogat és dumál az egyik sarokban, aztán a másikban, majd középen.

Életünk bulija volt. Nem túlzok! És bár azt éreztünk, hogy azért ez nagyon nagy menőség, nem kellett meredek árat fizetni érte.

Neked mennyibe fáj egy este a belvárosban? Mennyit iszol, eszel, szórakozol el?

A kétszázötven forintos sört hányszáz forintért kapod meg? Mennyi ötvenest dobálsz a csocsóba? Hány órát állsz pultnál? Hány szar zenét hallasz? Hány kellemetlen emberbe futsz bele?

Egy tizenpárfős csapat tagjainak a Lazulában fejenként kevesebb mint egy ezrest kell bedobni a közösbe, és onnantól kezdve iszod a teád, a turmixod, a koktélod, a söröd. Rendezed és éled a bulidat úgy, ahogy neked tetszik.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy ne akarjunk ide visszajönni, hogy ne akarjunk újra pár órára egy lakást, ami csak a miénk, és ahol távozás után nem mi takarítunk.

A Lazula persze millió más dologra használható, nem csak egy furcsának tűnő társasjáték-bajnokságra, ami a mi igényünk volt.

Lehet itt órát tartani, babaváró bulit ülni, kettesben relaxálni, egyedül dolgozni.

Biztos vagyok benne, hogy neked is van már egy ötleted arra, mit kezdenél egy ilyen privát pincében, elrejtve a világ szeme elől.

És bár itt véget is érhetne a mondókám, pár dolgot kénytelen vagyok kérni Annamária és az összes jövendőbeli búvóhely érdekében.

Szeressétek és óvjátok a helyet! Menjetek, próbáljátok ki, és hagyjátok úgy magatok után, hogy ne kellejen csalódni az emberekben, hogy működhessen egy ilyen abszolút bizalmi alapokon nyugvó bérbeadás. Mutassuk meg együtt, hogy a szabadság, amit egy ilyen hellyel kapunk, nem csinál belőlünk nemtörődöm gyereket, aki szemétrengeteget és törött poharakat hagy maga után.DSC_5944DSC_5934DSC_5943

Még több infó a Lazuláról itt.

Ha pedig foglalnál, használd az SZM15 kuponkódot. 2017 november 30-ig 15% kedvezményt kaphatsz vele, és ami a legjobb, hogy akár decemberre vagy jövő januárra is lehet foglalni vele!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: