BUDAPEST

Bejutottunk a McDonalds konyhájára

Testközelből néztük meg, hogy készül a gyorsétterem legújabb, prémium kategóriás szendvicse.

Link másolása

A gyorséttermek konyháján zajló munkáról legalább annyi legendát, mint ahány rémhírt lehet hallani. Időről időre végigsöpör az interneten egy-egy videó vagy blogbejegyzés, amely leírja, hogy készülnek valójában a világszerte milliók által fogyasztott ételek, azonban első kézből a dolgozókon kívül rendszerint szinte senki nem láthatja a folyamatot.

Ezért is figyeltünk fel rögtön a McDonald's sajtómeghívójára, amelyben azt ígérték, legújabb szendvicsük megkóstolása mellett a konyhára is bevisznek bennünket. Az eseményre a legnagyobb hazai Mekiben, a Nyugatinál került sor, maga az apropó pedig a Bacon Clubhouse nevű burger debütálása volt.

_NSZ9920

_NSZ9932

Erről azt kell tudni a kiadott sajtóközlemény szerint, hogy az amerikai és nyugat-európai bisztrók világából, illetve a streetfood közeg lelkes hamburger-kultúrájából merít. A 112,5 grammos marhahúspogácsához fehér ömlesztett cheddar sajtszelet, egy szelet friss paradicsom, batávia saláta, 4 szelet bacon, grillezett hagyma és Big Mac szósz társulnak, a burger a kifejezetten hozzá kifejlesztett, fényes tetejű Clubhouse zsemlében érkezik.

A Bacon Clubhouse szendvics egyedi csomagolást kapott, sőt, a Nyugati téri Mekiben speciális pop-up elemekből bisztrósarkot is létesítettek, hogy - mint fogalmaznak - a Clubhouse élményt még teljesebbé és izgalmasabbá tegyék.

Természetesen mi is megkóstoltuk a szendvicset, és a véleményünk az, hogy egyértelműen veri az összes eddigi terméket a választékból. Nemcsak a legalapvetőbb sajtburgert, de például az egy fokkal minőségibb Big Macet, vagy a McRoyalt is. Kinézetre és az összetevők által nyújtott ízélmény szempontjából is nagyon egyben van.

_NSZ9917

_NSZ9939

Eddig tehát ígéretes a dolog, úgy tűnik, a McDonald's tényleg elhatározta, hogy felveszi a versenyt a fővárosban gomba módra szaporodó burgerezőkkel. Persze minden bizonnyal nem lesz könnyű dolguk, leginkább az új szendvics ára miatt: ha minden igaz, 1300 forint körül lesz önmagában, és 1700 menüben. Aki pedig ennyi pénzt hajlandó kiadni egy burgerre, az jó eséllyel nem egy McDonald's-ban fogja megtenni.

Persze attól még dicsérendő a próbálkozás, és ha elég erősre sikerül a bevezető reklámkampány, bármi előfordulhat. A terv mindenesetre az, hogy a Bacon Clubhouse nemcsak időszakos szendvicsnek szánják, hanem tartósan bekerül a választékba. Hogy aztán tényleg így lesz-e, azt majd a vásárlók eldöntik.

Na de nézzük azt, ami biztosan mindenkit a legjobban érdekel: a képeket a konyháról! Miután magunkra vettük az ilyenkor kötelező öltözéket (eldobható köpeny és cipővédő), lépésről lépésre mutatták meg nekünk az új szendvics elkészítését.

0

1

2

Az első lépés, hogy az úgynevezett toasterben, tehát pirítóban átsütik a zsemlét. Erre azért van szükség, hogy a később belekerülő szósz ne áztassa el. Ha kész (ezt a többi folyamathoz hasonlóan hangjelzés tudatja), kiveszik és hozzáadják a feltéteket, vagyis a zöldséget, sajtot és az említett szószokat.

A fentiekkel párhuzamosan a húspogácsát is beteszik a sütőbe. Az új szendvics esetében ez ugye nagyobb a szokásosnál, így körülbelül 120 másodperc alatt sül át, de például a sajtburger esetében ennek a harmada is elég. Ha ez is megvan, rászórják a sóból és borsból álló fűszerkeveréket, majd behelyezik a zsemlébe.

3

4

7

8

Miután pedig ezzel is végeztek, jöhet a csomagolás (előbb egy védőpapír, hogy ne essen ki a sok feltét, majd a doboz), és kész is van az egész. Egy időben egyszerre akár négy darab is készülhet a Bacon Clubhouse-ból, így a speciális összetevők ellenére a kiszolgálást nem lassítja szinte semmivel.

9

10

13

_NSZ0088

Ezzel a speciális készülékkel végzik a kötelező méréseket, hogy az étterem mindenben megfelel-e a szigorú HACCP-szabványoknak.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: