hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Bejártuk a legjobb kézműves sörözőket

A Hosszúlépés rendhagyó sétáján senki nem maradt szomjas, ráadásul a sörfőzés rejtelmeibe is beavattak minket.
Láng Dávid, fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2014. szeptember 21.

hirdetés

Már-már közhely, hogy Budapesten az utóbbi években igazi sörforradalom zajlik, amit leginkább az épp ezen a hétvégén zajló Főzdefeszt egyre növekvő látogatószáma, illetve a folyamatosan szaporodó kézműves sörözők bizonyítanak.

De mi is a kézműves sör valójában? A séta kezdetén először is ezt tisztázta túravezetőnk, Zsoldos Krisztina (maga is lelkes amatőr sörfőző), hiszen népszerűsége ellenére sokan a mai napig nincsenek tisztában a fogalommal. Ami azt illeti, konkrét definíció nem is létezik rá, de leginkább talán úgy lehetne megfogni, hogy kézműves sörnek az számít, ami kisüzemi körülmények között, minőségi alapanyagokból készül, a főzőmester pedig többnyire nevét és arcát adja hozzá._RPF8914_RPF8918_RPF8940

Ehhez tulajdonképpen még végzettségre sincs szükség: egy gyorstalpaló és pár tízezer forintos beruházás után akár otthon, a konyhátokban is próbálkozhattok vele. Ha pedig árulni is szeretnétek a saját sörötöket, megfelelő baráti kapcsolatot kialakítva bérelhettek magatoknak valamelyik kisebb főzdében egy tartályt (ezt hívják gerilla-sörfőzésnek), ami biztosítja a kereskedés jogi hátterét.

Miből áll a sör?

A sör négy fő összetevője közül a maláta csíráztatott gabona, legtöbbször árpából. Ennek pörköltségi szintje adja meg az ital színét. Érdekesség, hogy akár magában is lehet fogyasztani, ráadásul egész finom: mi egy világos és egy barnább fajtát kóstoltunk meg (az elején körbeadtak belőlük egy-egy zacskóval), ez alapján teljesen vállalható ropogtatnivaló, bár az utóíze kissé furcsa._RPF8922_RPF8933

A keserű ízt a komló adja, ezen múlik minden sör aromája, nélküle csak egy cukros lé lenne az egész. Arányaival remekül lehet játszani, egészen egyedi kombinációkat létrehozva. Ehhez jön hozzá a víz (ami akár csapvíz is lehet), illetve a sörélesztő, ami a malátából felszabadult cukrot alakítja szénsavvá és alkohollá, változó hosszúságú erjedési idő alatt.

hirdetés

Mire mindezt megtudtuk, már kezdtünk megszomjazni, így legfőbb ideje volt, hogy a közelben lévő Jónás Kézműves Sörház felé vegyük az irányt. Ez a hely a tavaly óta működő, de máig nem túl felkapott Bálna zászlóshajója: itt akkor is sokan vannak, ha egyébként az összes üzlet kong az ürességtől. Nem csoda, hiszen jobbnál jobb kézműves söröket kínálnak, és a tulajdonoson is látszik, hogy szívügye a dolog.

Kétfajta sörből kaptunk kóstolót, az egyik a Hangover rasta nevű IPA (ennek jelentését lásd kicsivel lentebb), a másik pedig egy igazi újdonság, a Lokálpatrióta, amit a most hétvégén sorra kerülő Főzdefeszten ízlelhet meg először a nagyközönség. Rövid véleményünk, hogy mindkettőből nagyobb mennyiséget is el tudnánk fogyasztani. :)_RPF8947-2_RPF9021_RPF9014_RPF8986

Következő állomásunk a Köztelek utcában található Skanzen klub volt, ami az egyik legérdekesebb koncepciójú hely Budapesten. Tulajdonosai „közösségi dohányzóhelyként” hirdetik, mivel itt a tilalom ellenére is nyugodtan rágyújthattok. Hivatalosan ugyanis egy magánlakásról van szó, ahová egy futárszolgálat segítségével rendelhettek sört. Ezt aztán magatoknak csapoljátok, de bárki más is kaphat belőle, ha cserébe arányosan, deciliterenkénti áron hozzájárul a költségeitekhez. A dolog lényege, hogy a házigazdák felé semmilyen pénzmozgás nincsen, így jogilag lehetetlen megfogni őket.

A legfőbb sörfajták

Lager – nagyüzemi gyártásnál ez a legelterjedtebb. Úgynevezett alsó erjesztésű, vagyis az élesztő a tartály alján telepszik meg. Biztosra mennek ennek a fajtának a készítésével (alacsony hőfokon erjesztik, így csak azok az élesztőgombák maradnak életben amelyek a sör erjedéséhez szükségesek, ezáltal sokkal kisebb a fertőzésveszély), hiszen a nagy gyárak nem engedhetik meg maguknak, hogy egy rosszul elsült kísérletezés miatt adott esetben több ezer liter menjen kárba. Éppen ezért a lager söröket a kézműves fajták kedvelői közül sokan unalmasnak tartják.

Ale – melegebb hőmérsékleten és rövidebb ideig erjed, az élesztő a tartály tetején marad. A kézműves sörök többsége ilyen fajtájú, ezen belül is az IPA a legdivatosabb. Utóbbi jelentése India Pale Ale, és onnan ered, hogy az indiai brit gyarmatosítóknak szállított sörök komlótartalma különösen magas volt, mivel csak így bírták ki a hosszú utat Angliából (a komló ugyanis tartósít). Az IPA sörök ebből kifolyólag a szokásosnál jóval keserűbbek és testesebbek._RPF8954_RPF9018

Lambic – ritka fajta, mindössze egyetlen, Brüsszel-környéki régióban gyártják. Jellegzetessége, hogy az ottani speciális klímát kihasználva a szabad levegő alatt erjed: a sört hatalmas kádakban kirakják a mezőre vagy a folyópartra és hagyják, hogy a vad élesztőgombák végezzék a dolgukat. A végeredmény egy minden másnál jellegzetesebb ízű sör lesz, amit a kedvelői ezer közül is felismernek.

A Skanzenben egyébként általában három-négyféle kézműves sört vernek csapra egy időben. Mi egy szilvásat kóstoltunk meg, ami rögtön a kedvencünkké vált: a gyümölcs kellemesen fanyar ízvilága tökéletes összhangban volt a komló keserűségével._RPF9032_RPF9047

_RPF9051_RPF9053

A séta utolsó helyszíneként a Tűzoltó utcai Élesztőbe látogattunk el, amely az egész sörforradalom elindítójának és szívének számít: ma már összesen 21 csapról árulják a legkülönfélébb kézműves kreációkat, így amit itt nem találtok meg, az nagy eséllyel nem is létezik.

A hely fölött, egy átalakított lakásban található a túravezetőnk által megálmodott Brew! stúdió, ahol sörfőzőkurzusokat, sörvacsorákat és -kóstolókat tartanak, de „közösségi konyha” jelleggel például házibulikra, lakásétteremnek vagy más baráti összejövetelekre is ki lehet bérelni. Itt végződött a program „hivatalos” része, ám előtte még megkóstolhattunk egy különleges komlós csokoládét. Ez keserű ízével igencsak megosztotta a résztvevőket, de a többségnek azért ízlett._RPF9057_RPF9061_RPF9075

Természetesen mi mással is búcsúzhattunk volna, mint sörrel: az Élesztő bő választékából ezúttal a Dupla Köleses és a Horizont IPA sörökkel kínáltak meg bennünket, sokan azonban nem érték be ennyivel, és még jó néhány korsóra ott maradtak.

A Hosszúlépés sörsétája az ital kedvelőinek kötelező program, de akkor is bátran jelentkezhettek rá, ha nem vagytok kibékülve vele: a kóstolóadagok abszolút nem vészesek, a hangulat szuper, és még az is lehet, hogy a végére ti is csatlakoztok a sörrajongók népes táborához.

A séta legközelebb október 25-én indul, bővebb infókat itt találtok.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk