BUDAPEST

Bejártuk a legjobb kézműves sörözőket

A Hosszúlépés rendhagyó sétáján senki nem maradt szomjas, ráadásul a sörfőzés rejtelmeibe is beavattak minket.

Link másolása

Már-már közhely, hogy Budapesten az utóbbi években igazi sörforradalom zajlik, amit leginkább az épp ezen a hétvégén zajló Főzdefeszt egyre növekvő látogatószáma, illetve a folyamatosan szaporodó kézműves sörözők bizonyítanak.

De mi is a kézműves sör valójában? A séta kezdetén először is ezt tisztázta túravezetőnk, Zsoldos Krisztina (maga is lelkes amatőr sörfőző), hiszen népszerűsége ellenére sokan a mai napig nincsenek tisztában a fogalommal. Ami azt illeti, konkrét definíció nem is létezik rá, de leginkább talán úgy lehetne megfogni, hogy kézműves sörnek az számít, ami kisüzemi körülmények között, minőségi alapanyagokból készül, a főzőmester pedig többnyire nevét és arcát adja hozzá._RPF8914_RPF8918_RPF8940

Ehhez tulajdonképpen még végzettségre sincs szükség: egy gyorstalpaló és pár tízezer forintos beruházás után akár otthon, a konyhátokban is próbálkozhattok vele. Ha pedig árulni is szeretnétek a saját sörötöket, megfelelő baráti kapcsolatot kialakítva bérelhettek magatoknak valamelyik kisebb főzdében egy tartályt (ezt hívják gerilla-sörfőzésnek), ami biztosítja a kereskedés jogi hátterét.

Miből áll a sör?

A sör négy fő összetevője közül a maláta csíráztatott gabona, legtöbbször árpából. Ennek pörköltségi szintje adja meg az ital színét. Érdekesség, hogy akár magában is lehet fogyasztani, ráadásul egész finom: mi egy világos és egy barnább fajtát kóstoltunk meg (az elején körbeadtak belőlük egy-egy zacskóval), ez alapján teljesen vállalható ropogtatnivaló, bár az utóíze kissé furcsa._RPF8922_RPF8933

A keserű ízt a komló adja, ezen múlik minden sör aromája, nélküle csak egy cukros lé lenne az egész. Arányaival remekül lehet játszani, egészen egyedi kombinációkat létrehozva. Ehhez jön hozzá a víz (ami akár csapvíz is lehet), illetve a sörélesztő, ami a malátából felszabadult cukrot alakítja szénsavvá és alkohollá, változó hosszúságú erjedési idő alatt.

Mire mindezt megtudtuk, már kezdtünk megszomjazni, így legfőbb ideje volt, hogy a közelben lévő Jónás Kézműves Sörház felé vegyük az irányt. Ez a hely a tavaly óta működő, de máig nem túl felkapott Bálna zászlóshajója: itt akkor is sokan vannak, ha egyébként az összes üzlet kong az ürességtől. Nem csoda, hiszen jobbnál jobb kézműves söröket kínálnak, és a tulajdonoson is látszik, hogy szívügye a dolog.

Kétfajta sörből kaptunk kóstolót, az egyik a Hangover rasta nevű IPA (ennek jelentését lásd kicsivel lentebb), a másik pedig egy igazi újdonság, a Lokálpatrióta, amit a most hétvégén sorra kerülő Főzdefeszten ízlelhet meg először a nagyközönség. Rövid véleményünk, hogy mindkettőből nagyobb mennyiséget is el tudnánk fogyasztani. :)_RPF8947-2_RPF9021_RPF9014_RPF8986

Következő állomásunk a Köztelek utcában található Skanzen klub volt, ami az egyik legérdekesebb koncepciójú hely Budapesten. Tulajdonosai „közösségi dohányzóhelyként” hirdetik, mivel itt a tilalom ellenére is nyugodtan rágyújthattok. Hivatalosan ugyanis egy magánlakásról van szó, ahová egy futárszolgálat segítségével rendelhettek sört. Ezt aztán magatoknak csapoljátok, de bárki más is kaphat belőle, ha cserébe arányosan, deciliterenkénti áron hozzájárul a költségeitekhez. A dolog lényege, hogy a házigazdák felé semmilyen pénzmozgás nincsen, így jogilag lehetetlen megfogni őket.

A legfőbb sörfajták

Lager – nagyüzemi gyártásnál ez a legelterjedtebb. Úgynevezett alsó erjesztésű, vagyis az élesztő a tartály alján telepszik meg. Biztosra mennek ennek a fajtának a készítésével (alacsony hőfokon erjesztik, így csak azok az élesztőgombák maradnak életben amelyek a sör erjedéséhez szükségesek, ezáltal sokkal kisebb a fertőzésveszély), hiszen a nagy gyárak nem engedhetik meg maguknak, hogy egy rosszul elsült kísérletezés miatt adott esetben több ezer liter menjen kárba. Éppen ezért a lager söröket a kézműves fajták kedvelői közül sokan unalmasnak tartják.

Ale – melegebb hőmérsékleten és rövidebb ideig erjed, az élesztő a tartály tetején marad. A kézműves sörök többsége ilyen fajtájú, ezen belül is az IPA a legdivatosabb. Utóbbi jelentése India Pale Ale, és onnan ered, hogy az indiai brit gyarmatosítóknak szállított sörök komlótartalma különösen magas volt, mivel csak így bírták ki a hosszú utat Angliából (a komló ugyanis tartósít). Az IPA sörök ebből kifolyólag a szokásosnál jóval keserűbbek és testesebbek._RPF8954_RPF9018

Lambic – ritka fajta, mindössze egyetlen, Brüsszel-környéki régióban gyártják. Jellegzetessége, hogy az ottani speciális klímát kihasználva a szabad levegő alatt erjed: a sört hatalmas kádakban kirakják a mezőre vagy a folyópartra és hagyják, hogy a vad élesztőgombák végezzék a dolgukat. A végeredmény egy minden másnál jellegzetesebb ízű sör lesz, amit a kedvelői ezer közül is felismernek.

A Skanzenben egyébként általában három-négyféle kézműves sört vernek csapra egy időben. Mi egy szilvásat kóstoltunk meg, ami rögtön a kedvencünkké vált: a gyümölcs kellemesen fanyar ízvilága tökéletes összhangban volt a komló keserűségével._RPF9032_RPF9047

_RPF9051_RPF9053

A séta utolsó helyszíneként a Tűzoltó utcai Élesztőbe látogattunk el, amely az egész sörforradalom elindítójának és szívének számít: ma már összesen 21 csapról árulják a legkülönfélébb kézműves kreációkat, így amit itt nem találtok meg, az nagy eséllyel nem is létezik.

A hely fölött, egy átalakított lakásban található a túravezetőnk által megálmodott Brew! stúdió, ahol sörfőzőkurzusokat, sörvacsorákat és -kóstolókat tartanak, de „közösségi konyha” jelleggel például házibulikra, lakásétteremnek vagy más baráti összejövetelekre is ki lehet bérelni. Itt végződött a program „hivatalos” része, ám előtte még megkóstolhattunk egy különleges komlós csokoládét. Ez keserű ízével igencsak megosztotta a résztvevőket, de a többségnek azért ízlett._RPF9057_RPF9061_RPF9075

Természetesen mi mással is búcsúzhattunk volna, mint sörrel: az Élesztő bő választékából ezúttal a Dupla Köleses és a Horizont IPA sörökkel kínáltak meg bennünket, sokan azonban nem érték be ennyivel, és még jó néhány korsóra ott maradtak.

A Hosszúlépés sörsétája az ital kedvelőinek kötelező program, de akkor is bátran jelentkezhettek rá, ha nem vagytok kibékülve vele: a kóstolóadagok abszolút nem vészesek, a hangulat szuper, és még az is lehet, hogy a végére ti is csatlakoztok a sörrajongók népes táborához.

A séta legközelebb október 25-én indul, bővebb infókat itt találtok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: