BUDAPEST

Az új budapesti szabadulószobában UFO-fogságból kell menekülnöd, és nem is olyan egyszerű

Áldozatkészen bevállaltuk, hogy elraboljanak minket, és letesztelhessük, lehetséges-e kijutni az igen barátságtalan földönkívüliek karmai közül.

Link másolása

Körülbelül négy hónapja nyitotta meg kapuit a Nyugatihoz közel lévő Székely Bertalan utcában az Alien Escape szabadulószoba, ami nemcsak sci-fi- vagy ufómániásoknak nyújthat pazar élményt. Az alapsztori szerint, ami a szoba honlapján is olvasható, klasszikus amcsi film módjára indul a helyzet: baráti, erdei táborozás közben fénycsóva gyúl a fejünk felett, és az idegenek felszippantanak rejtélyes űrhajójukba. (Tényleg felfelé kell menni egy csigalépcsőn, eltérően a legtöbb pincemélységben berendezett szabadulószobától, ahol eddig jártunk.)

_NSZ2587

1

_NSZ2590

2

A csapatunk négy lányból és két srácból állt, a játék előtt elhangzott tájékoztatás szerint erős csapatmunkára kellett számítanunk. Utólag úgy vélem, nem kellett erősebb csapatmunkát alkalmazni itt, mint máshol (például a szintén sci-fi, virtuális szemüvegekkel és virtuális térben mozgó VRoom szabadulás során, ahol TÉNYLEG egyvalaki bénázásán múlhat, hogy kifuttok-e az időből). Ugyanakkor számunkra egy-egy feladvány kifejezetten sok fejtörést okozott, így nem ártott, hogy kimaxoltuk a résztvevői számot - igaz, a fotósunk nem tudott minden percben velünk gondolkodni. De ha már itt tartunk, van a sztoriban egy igencsak szivatós ügyességi feladvány, amiben ő mentette meg a társaságot a csúfos elvérzéstől.

_NSZ2594

3

_NSZ2605

4

Ezen az ügyességi játékon kívül izgalmas, gondolkodós, kitalálós és megtalálós feladatokkal van tele az ufós szoba, ahol már az első percekben megtudhatjuk, milyen brutális bánásmódra számítsunk ijesztő elrablóinktól, ha nem sikerül kijutnunk a repülő csészealjból és elküldenünk azt jó messzire, hogy véletlenül se találjon vissza a Földre. Az biztos, hogy ebben a történetben SEM jószándékkal érkeztek közénk az idegenek.

_NSZ2612

5

_NSZ2617

6

_NSZ2621

7

A játék díszletét tekintve két dolog hangsúlyos:

1. furcsa, esetenként nyirkos, trutyisnak ható, sőt adott esetben ténylegesen trutyis (egyeseknek undi), idegen anyag érzetét keltő cuccok,

2. zseniális, UV-fénnyel megvilágított kreálmányok, amiket meglátva egyszerre hangzott el mindnyájunktól egy elismerő "woooow".

_NSZ2623

8

_NSZ2636

9

_NSZ2628

10

A díszlet tehát szuper lett, erősebb, mint több eddig látott szabadulószobában, nem beszélve arról, hogy változatos. Ezt pedig a feladványokról is elmondhatjuk: az egy-két szokásos módon ránk köszönő számzáras és kulcsos lakat mellett több olyan eljárást is ki kell találni a továbblépéshez, amelyekhez hasonlóval még egyikünk sem találkozott - kreatívak, ötletesek és poénosak. A játékban dominál a nem klasszikus értelemben vett kódfejtés - számok és betűk helyett inkább alakzatok megfigyelése, beazonosítása és megkeresése -, ami megdolgoztatja az agyakat, és bizony, nekünk több ízben is segítséget kellett kérnünk a szervezőktől. Pedig eléggé büszke emberek vagyunk, egyikünk sem szeret segítséget kérni, és egyikünk sem volt szabadulószoba-szűz. Igaz, olyan is előfordult, hogy a félhomály miatt - ahol szigorúan tilos bármilyen világítóeszközt használni - kábé negyed óráig nem vettünk észre valamit, ami igazából ott volt az orrunk előtt. Szóval, egy tanács: jól nézzetek és tapogassatok meg mindent! Azt is, ami undi!

_NSZ2641

11

_NSZ2642

12

Összegészében nagyon pozitív élmény az Alien Escape, negatívat nehezen tudnánk mondani. Gondolkodtam azon a tanácson, hogy a kódokon esetleg lehetne egyszerűsíteni, de talán akkor már túl könnyűvé válna a játék. Ezt nem tudom eldönteni, úgyhogy a legjobb, ha mindenki megnézi magának. :)

Még egy pluszpont: tök jó a háttérzene!

_NSZ2645

13

_NSZ2646

14

_NSZ2647

15

_NSZ2624

16


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk