?> /budapest/az-igazi-multikulti-a-jozsefvarosi-piac-arcai/ Az igazi multikulti - A Józsefvárosi piac arcai | szmo.hu
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Az igazi multikulti - A Józsefvárosi piac arcai

Új élmények, új ételek az újonnan nyílt Józsefvárosi piacról.
Forrás: Mérföldeken át blog - szmo.hu
2015. augusztus 21.


Link másolása

hirdetés

A hatalmas hangárok első ránézésre rengeteg üzletet rejtenek, ahol kétes eredetű árukat igyekszik az emberre sózni sok, a magyart erősen törő kínai, török és arab. Bemerészkedve azonban egy alternatív világot ismerhetünk meg, ahol a mindennapok része a komoly összegekben játszott póker és ahol az európai ember számára sokszor elrettentő ételek a legnagyobb ínyencségek. Az "új" Józsefvárosi piacon jártunk.

Fura szag volt odabenn. A fűszeres ételek szaga keveredett a kínai ruhák és a török parfümök illatával. A sorok között sétálva az árusok között szinte mindenki evett valamit. Levesek, tészták mindenhol. Elhatároztuk, mindenképpen fogyasztunk valami helyben készült ételt, így már tudatosan kerestük az apró kifőzdéket.

A határozottan nem kis pénzben játszó, pókerező árusok mellett haladva sokan odakiáltanak, hogy olcsón adnak ezt vagy azt, de van olyan is, aki egyetlen órával vagy két doboz parfümmel rohangál a bámészkodók között. Az egyik férfi éppen feltett lábbal alszik az egyik kisboltban, míg a kis folyosókon mindenhol gyerekek rohangálnak.

???????????????????????????????

hirdetés

Két hangár közötti részen állt egy ételes pult. Odaléptünk, mire az ázsiai hölgy megpróbált elküldeni minket. - Megkérdezhetjük, mi ez? - kérdeztük, de valószínűleg a gesztikulációval többet értünk el a kommunikáció kialakításában, mint a beszéddel. Vonakodva, de elkezdte sorban felnyitogatni a fedőket. Kacsafejekkel, kacsalábakkal és embriókkal találtuk magunkat szemben, mire végre az egyik tároló alatt szimpatikus ételt láttunk.

- Ez valamilyen tészta? - kérdezte Marci.

- Nem. Kacsa. Lába bőr! - válaszolta, mire mindkettőnket enyhe hányinger fogott el, így továbbálltunk.

Több hasonló kis büfében is jártunk, viszont egyik sem nyerte el igazán a tetszésünket. Nem mondjuk, mutatjuk.

jozsefvaros3

jozsefvaros4

jozsefvaros5

Végül megtaláltuk a Józsefvárosi Piac mennyországát. Finom illatot éreztünk, ezért megálltunk. Egy apró kínai hölgy éppen lepényszerű valamiket emelgetett ki egy vaskemencéből. Egy magas, szintén ázsiai származású férfi pedig odabenn éppen valamilyen levest készített. Emberek jöttek-mentek, mindenki vitt valamennyit a kínai lángosból. Volt, aki levest is kért, vagy szójaszószban főtt tojást.

A tulajdonosok elmesélték, nem régen nyitottak újra. A magyarul alig beszélő férfi büszkén mutat a falon lógó működési engedélyre: "Ez fontos, enélkül nagy baj van!" - mondja.

Az asztalnál ül mellettünk egy fiatal, mint kiderült román fiú is, aki azt mondja, ez a kedvenc étele, mióta a piacon dolgozik. Évekkel ezelőtt érkezett Magyarországra, most áruszállító és azt mondja, elégedett az életével. Felesége szintén ott dolgozik eladóként, most várják első gyermeküket.

Tovább sétálva élelmiszerboltra és zöldségesre akadunk. Szinte egyetlen olyan terméket sem árulnak, amit ismerünk. A fagyasztókban "kacsa pacal", tengeri herkentyűk és halak, a polcokon Google Fordító segítségével feliratozott tészták, fura nassolnivalók és száznapos tojások. Az édességeket nem ajánljuk, de az első hallásra gusztustalan, viszont nagyon finom száznapos tojás igazi ínyencség!

jozsefvaros8

jozsefvaros9

jozsefvaros10

jozsefvaros11

Egy vietnami férfi által vezetett kisboltban is kérdezősködtünk a különböző áruk után. Majdnem minden esetben azt válaszolta, hogy ő valójában nem tud felvilágosítást adni, mert nagyon szegény családban nőtt fel, annak idején nem telt nekik ilyesmire. Azóta pedig csak az "otthon" ízeire hagyatkozik itt Magyarországon is. Elmesélte, hogy évtizedekkel ezelőtt tanulni jött hozzánk, az ELTE-n végzett, valójában meteorológus.

Az itt töltött néhány óra alatt annyi élménnyel gazdagodtunk, hogy egy ideig csak némám lépkedtünk egymás mellett. Mintha egy pillanatra egy másik dimenzióba csöppentünk volna. Mielőtt kiléptünk volna a piac területéről, odalépett hozzánk egy középkorú magyar férfi és feltette az elmúlt órákban oly sokat hallott kérdést: "Órát? Számlát?"

Még több utazással kapcsolatos élményt a MÉRFÖLDEKEN ÁT blogon találsz

Ha tetszett a beszámoló, ajánld másoknak is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Harry Potter filmeket idéző varázslatos helyszín nyílt Budapest belvárosa alatt

Egy belvárosi romos pincét alakítottak át partihellyé, rejtett ajtókkal, titkos rekeszekkel, izgalmas és néha már picit félelmetes részletekkel.

Link másolása

hirdetés

Nemrég nyílt meg a Tiltott Zug elnevezésű hely Budapest belvárosa alatt, amelyben egy Harry Potter tematikájú világ elevenedik meg rejtett ajtókkal, titkos rekeszekkel, izgalmas és néha már picit félelmetes részletekkel. A 15 fő befogadására alkalmas pincehelyiség tökéletes helyszín lehet születésnapra, lánybúcsúra, baráti találkozókra, fotózásokra vagy éppen egy közös filmnézésre, társasjátékozásra.

Elrejtett titkos ajtók, ismerős falak, varázslatos folyosók várják a Harry Potter rajongókat, vagy azokat, akik csak egy különleges helyen szeretnének barátaikkal elvonulni a világ elől.

Ez a titkos hely egyébként nem az első felújított és átalakított budapesti pince. A Lazula elnevezésű klubok első partihelye a Titkos Kert, ami 4 évvel ezelőtt nyitott meg. Ugyanezen koncepció alapján készült el a Tiltott Zug is, azaz egy újabb különleges tematikájú privát klub a föld alatt. Míg a Titkos Kert egy télikert jellegű, elegáns hely, addig a Tiltott Zug a Harry Potter filmeket idézi meg.

„A Lazula klubok igazán tökéletes lehetőséget biztosítanak arra, hogy bárki a társaságával elvonuljon a világtól, közösen kikapcsolódni, szórakozni, együtt lenni, és ami fontos, hogy mindezt biztonságos környezetben. A Tiltott Zugba érkezők egy különleges világba csöppennek, és egyúttal egy mindennel felszerelt, evésre, ivásra, vagy éppen hangfalon való zenehallgatásra is alkalmas klubot kapnak”

– mondta a hely egyik tulajdonosa, Vajda Zsuzsanna.

„Annak idején sokat beszélgettünk arról, hogy mennyi kihasználatlan romos pince van Budapest belvárosa alatt, és akkor pattant ki a fejünkből, hogy mi lenne, ha hasznosítanánk őket. Így fogtunk bele az első ilyen romos pince felújításába, most pedig megnyitottuk a második ilyen klubunkat, a Tiltott Zugot, ami Harry Potter tematikájú” – meséli az ötletgazda, Petz Annamária.

A tematikus pincék megálmodói tehát a föld alatti helyiségek felmérése után belefognak az állagmegóvási munkálatokba, szellőztetőrendszert építenek ki és igényesen felújítják. Ezáltal ezek a romos, föld alatti helyiségek már nem beázva dohosodnak a bérházak alatt, hanem az elhanyagolt pincék helyén igényesen felújított terek jönnek létre.

hirdetés

A helyszín további különlegessége, hogy úgy lehet lejutni a klubba, hogy közben senkivel nem kell találkozni.

„Kidolgoztunk egy online, automatikus foglalási rendszert, aminek az a lényege, hogy foglaláskor tudják csak meg a vendégek a klub címét és azt a kódot, amivel be lehet jutni, anélkül hogy személyzettel vagy bárki mással kellene találkozniuk. Így tehát, mint minden Lazula klub, a Tiltott Zug is egy szigorúan privát zóna, ahol nem tör rá senki az ott vendégeskedő társaságra” – meséli Annamária.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
BUDAPEST

Megvan a tervező, így épülhet ki a dél-budai szuperkórház közlekedése

Több új közlekedési csomópont is létesülhet, a szuperkórház 1,2 millió embert szolgál majd ki.

Link másolása

hirdetés

A FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. nyerte el a Dél-budai Centrumkórházhoz kapcsolódó közösségi és közúti, valamint a gyalogosok és a kerékpárosok megfelelő kiszolgálására alkalmas közlekedési infrastruktúra tervezését, írja a Magyar Építők.

A tervezési feladat fő célja a Dél-budai Centrumkórház megközelíthetőségének megfelelő kialakítása, amihez figyelembe veszik a különböző közlekedési módokkal történő eljutás lehetőségét, valamint a mentő járművek előnyben részesítését.

A tervezett szuperkórház a XI. kerületben, Dobogó városrészben épül fel és összesen 1,2 millió embert szolgál majd ki.

Az új közlekedési infrastruktúrát úgy alakítanák ki, hogy az ne csak az új kórház forgalmát, hanem az egész térség közlekedését is javítsa.

A beruházás részeként több új csomópont is létesülhet:

- az M1-M7 autópálya bevezető szakasz - Budaörsi út - Gazdagréti út - Lapu utca - Dobogó út kereszteződésében,

hirdetés

- a Balatoni út - Dobogó út kereszteződésében,

Megtervezik a mentő-, és buszsávok létesítését is. A Dobogó út Lapu utca - Balatoni út közötti szakasza 2x2 sávos lesz a tervek szerint.

A fejlesztések érintik a Kelenföldi pályaudvar, M1-M7 autópálya, Egér út, Péterhegyi út által lehatárolt területet is, beleértve az 1. sz. főút kezdő szelvénye (Sasadi úti csomópont) és az Egér út közötti szakaszát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

A budapesti strandokra csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-t megerősítette, hogy igazolvány nélkül nem lehet strandolni az intézményeikben.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, a júniusban érvényes BKK Budapest-bérlet tulajdonosa a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. online felületén megvásárolt felnőtt fürdőbelépő árából 20% kedvezményt kap a pénztárakban feltüntetett jegyárakhoz képest.

Nemrégiben több médium is arról számolt be, hogy nem kérnek védettségi igazolványt a fővárosi fizetős strandokon. Az Óbuda, Itt Lakunk portál megkérdezte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-t (BGYH), hogy igaz-e a hír. Ők megerősítették, hogy

a strandjaikat, fürdőiket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.

Célszerű strandolás előtt tájékozódni, hogy az egyes helyeken milyen szabályok vannak érvényben.

A BGYH strandjain ezek a szabályok érvényesek:

hirdetés

- A vonatkozó kormányrendelet alapján csak olyan 18 éven felüli személy látogathatja a fürdőket, akik rendelkeznek érvényes védettségi igazolvánnyal. Ennek ellenőrzése az üzemeltető felelőssége és kötelezettsége.

- A 18 éven aluliak és a beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány, azonban részükre maszk viselése kötelező.

- A védettségi igazolványok ellenőrzését a testhőmérséklet mérésével együtt a fürdők bejáratánál végzik.

- A védettségi igazolvány kizárólag személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt érvényes.

- A 18 éven aluli, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyeletével látogathatják a fürdőket. A 18 éven aluli személyek életkorát azonban ebben az esetben is ellenőrzik.

Bővebb információk a BGYH honlapján ITT. A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működtetője által biztosított applikáció is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
BUDAPEST

Júniusban BKK-bérlettel olcsóbban fürödhetünk egyes strandokon és gyógyfürdőkben

A Budapesti Közlekedési Központ különleges ajánlattal kedveskedik ügyfeleinek: a júniusban érvényes BKK-bérlet 20% kedvezményt biztosít a Budapest Gyógyfürdői által üzemeltetett vizes helyekre.
Fotó: BKK.hu - szmo.hu
2021. június 02.


Link másolása

hirdetés

„Használd ki a BKK Budapest-bérleted! Több van benne, mint gondolnád” – szól a BKK legújabb kampányüzenete.

A júniusban érvényes BKK Budapest-bérlet tulajdonosa a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. online felületén megvásárolt felnőtt fürdőbelépő árából 20% kedvezményt kap a pénztárakban feltüntetett jegyárakhoz képest.

A rendszeresen közösségi közlekedést használók további élményeket szerezhetnek a BKK Budapest-bérlettel. Úszáshoz, kikapcsolódáshoz, lazításhoz, baráti élményekhez, testi-lelki feltöltődéshez egyaránt igénybe vehető a BKK Budapest-bérlet által kínált kedvezmény, és felfedezhetők Budapest ikonikus fürdői és strandjai: a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Dandár, a Csillaghegyi, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Palatinus, a Római vagy a Pünkösdfürdő.

Az ajánlat pontos igénybevételi feltételei a http://bkk.hu/ajanlatok oldalon érhetők el.

Az ajánlat a 2021. június 1. és 30. között érvényes BKK Budapest-bérletekre vonatkozik. A kedvezményes felnőtt fürdőjegyek június 1. és július 4. között vásárolhatók meg online a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. weboldalán.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk