BUDAPEST

Az igazi multikulti - A Józsefvárosi piac arcai

Új élmények, új ételek az újonnan nyílt Józsefvárosi piacról.
Forrás: Mérföldeken át blog - szmo.hu
2015. augusztus 21.


Link másolása

A hatalmas hangárok első ránézésre rengeteg üzletet rejtenek, ahol kétes eredetű árukat igyekszik az emberre sózni sok, a magyart erősen törő kínai, török és arab. Bemerészkedve azonban egy alternatív világot ismerhetünk meg, ahol a mindennapok része a komoly összegekben játszott póker és ahol az európai ember számára sokszor elrettentő ételek a legnagyobb ínyencségek. Az "új" Józsefvárosi piacon jártunk.

Fura szag volt odabenn. A fűszeres ételek szaga keveredett a kínai ruhák és a török parfümök illatával. A sorok között sétálva az árusok között szinte mindenki evett valamit. Levesek, tészták mindenhol. Elhatároztuk, mindenképpen fogyasztunk valami helyben készült ételt, így már tudatosan kerestük az apró kifőzdéket.

A határozottan nem kis pénzben játszó, pókerező árusok mellett haladva sokan odakiáltanak, hogy olcsón adnak ezt vagy azt, de van olyan is, aki egyetlen órával vagy két doboz parfümmel rohangál a bámészkodók között. Az egyik férfi éppen feltett lábbal alszik az egyik kisboltban, míg a kis folyosókon mindenhol gyerekek rohangálnak.

???????????????????????????????

Két hangár közötti részen állt egy ételes pult. Odaléptünk, mire az ázsiai hölgy megpróbált elküldeni minket. - Megkérdezhetjük, mi ez? - kérdeztük, de valószínűleg a gesztikulációval többet értünk el a kommunikáció kialakításában, mint a beszéddel. Vonakodva, de elkezdte sorban felnyitogatni a fedőket. Kacsafejekkel, kacsalábakkal és embriókkal találtuk magunkat szemben, mire végre az egyik tároló alatt szimpatikus ételt láttunk.

- Ez valamilyen tészta? - kérdezte Marci.

- Nem. Kacsa. Lába bőr! - válaszolta, mire mindkettőnket enyhe hányinger fogott el, így továbbálltunk.

Több hasonló kis büfében is jártunk, viszont egyik sem nyerte el igazán a tetszésünket. Nem mondjuk, mutatjuk.

jozsefvaros3

jozsefvaros4

jozsefvaros5

Végül megtaláltuk a Józsefvárosi Piac mennyországát. Finom illatot éreztünk, ezért megálltunk. Egy apró kínai hölgy éppen lepényszerű valamiket emelgetett ki egy vaskemencéből. Egy magas, szintén ázsiai származású férfi pedig odabenn éppen valamilyen levest készített. Emberek jöttek-mentek, mindenki vitt valamennyit a kínai lángosból. Volt, aki levest is kért, vagy szójaszószban főtt tojást.

A tulajdonosok elmesélték, nem régen nyitottak újra. A magyarul alig beszélő férfi büszkén mutat a falon lógó működési engedélyre: "Ez fontos, enélkül nagy baj van!" - mondja.

Az asztalnál ül mellettünk egy fiatal, mint kiderült román fiú is, aki azt mondja, ez a kedvenc étele, mióta a piacon dolgozik. Évekkel ezelőtt érkezett Magyarországra, most áruszállító és azt mondja, elégedett az életével. Felesége szintén ott dolgozik eladóként, most várják első gyermeküket.

Tovább sétálva élelmiszerboltra és zöldségesre akadunk. Szinte egyetlen olyan terméket sem árulnak, amit ismerünk. A fagyasztókban "kacsa pacal", tengeri herkentyűk és halak, a polcokon Google Fordító segítségével feliratozott tészták, fura nassolnivalók és száznapos tojások. Az édességeket nem ajánljuk, de az első hallásra gusztustalan, viszont nagyon finom száznapos tojás igazi ínyencség!

jozsefvaros8

jozsefvaros9

jozsefvaros10

jozsefvaros11

Egy vietnami férfi által vezetett kisboltban is kérdezősködtünk a különböző áruk után. Majdnem minden esetben azt válaszolta, hogy ő valójában nem tud felvilágosítást adni, mert nagyon szegény családban nőtt fel, annak idején nem telt nekik ilyesmire. Azóta pedig csak az "otthon" ízeire hagyatkozik itt Magyarországon is. Elmesélte, hogy évtizedekkel ezelőtt tanulni jött hozzánk, az ELTE-n végzett, valójában meteorológus.

Az itt töltött néhány óra alatt annyi élménnyel gazdagodtunk, hogy egy ideig csak némám lépkedtünk egymás mellett. Mintha egy pillanatra egy másik dimenzióba csöppentünk volna. Mielőtt kiléptünk volna a piac területéről, odalépett hozzánk egy középkorú magyar férfi és feltette az elmúlt órákban oly sokat hallott kérdést: "Órát? Számlát?"

Még több utazással kapcsolatos élményt a MÉRFÖLDEKEN ÁT blogon találsz

Ha tetszett a beszámoló, ajánld másoknak is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk