BUDAPEST

Az Erzsébet híd titka

Az Erzsébet híd tetején egy egyszerű optikai jelenségnek köszönhetően titkos mozival találkoztunk, miután átverekedtük magunkat a szűk járatokon, a 11 emeletnyi meredek lépcsőn, valamint az évek alatt felgyülemlett óriási mennyiségű poron. Megmutatjuk!

Link másolása

Az Erzsébet híd tetején egy egyszerű optikai jelenségnek köszönhetően titkos mozival találkoztunk, miután átverekedtük magunkat a szűk járatokon, a 11 emeletnyi meredek lépcsőn, valamint az évek alatt felgyülemlett óriási mennyiségű poron. Megmutatjuk!

Márton Orsolya írása, Fotó: Mervai Márk (A BKK engedélyével)

A jelenlegi Erzsébet híd csak 1964 óta látható ilyen formán, ugyanis a németek 1945-ben, távozásukkor felrobbantották. Az újraépítés módja kérdéses volt, hiszen el kellett dönteni, hogy érdemes-e helyreállítani a régi hidat a régi helyen, vagy esetleg egy teljesen új híd épüljön más vonalvezetéssel. Végül Sávoly Pál modern külsejű, de az eredeti pilléreket hasznosító terve alapján építették újra az Erzsébet hidat.

A titkos mozihoz tartva a gyönyörű hídon át vezetett az utunk a budai hídfőhöz, ahol a hídmester várt bennünket. A Duna fölött átsétálva nem kis aggodalommal tekintettem fel a 48 méter magas fehér acélszerkezetre, és habár eddig úgy véltem nincs tériszonyom, ez a magasság már alulról nézve is kissé elbizonytalanított. Azaz egy tény nyugtatott meg, az, hogy tudtam, a híd belsejében kell majd megtenni a felfelé vezető utat.

A hídmester, Tóth Krisztián kedvesen fogadott bennünket, átvette a játszós ruháját, fogta a kulcsot, majd indultunk is a budai feljáróhoz. A bejárat mérete okozta rögtön az első nehézséget, hiszen egy nagyon pici és keskeny lyukon kellett átpréselnünk magunkat. Ilyen méretű réssel még jó pár helyen találkoztunk, többnyire nehezítve egy további lyukkal alattunk, vagy egy létrával kombinálva a dolgot. A 11 emeletnyi lépcsőzést és a további akadálypályákat követően azonban nem volt okunk panaszra.

És akkor a mozi: az Erzsébet híd pilonjainak kereszttartó elemeiben lévő három darab esővíz elvezető lyuk egy nagyon egyszerű optikai jelenséget produkál.

Ugyanis, mint megtudtuk, ha egy sötét helyen egyetlen apró lyukon keresztül fényt engedünk be, akkor a szemközti falra vetődik a külvilág fordított, színes tükörképe. Ugyanezen az elven működik a camera obscura is, ami a fényképezőgépek őse. A camera obscurát másként lyukkamerának is nevezik, és ez a felfedezés anno sokat lendített a fotográfián.

Az országban egyébként több helyen is látható ez a jelenség, többek között a Magyar Képzőművészeti Egyetem régi bejárati főkapuján található egy nyílás, ami az épület belsejében, az ajtóval szemben lévő, mattüveg ajtóra vetíti a külvilág történéseit.

Nézzétek:

Persze a kilátás sem volt semmi:


Ha tetszett a kaland az Erzsebet híd tetején, nyomj egy lájkot! :)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: