BUDAPEST

Amit eddig nem tudtál Budapest első plázájáról

A Corvin Áruház a megnyitásakor, 1926-ban szupermodernnek számított. Korabeli képeket is mutatunk róla.

Link másolása

A Mélyenszántó blog gasztronómiáról, vendéglátó helyekről, Budapestről és mindezek történetéről, érdekes epizódjairól szól. A gasztronómia nem csupán egy remek étel élvezetes készítése-fogyasztása, hanem egy életstílus, az élvezetek és örömök maximális kihasználása, illetve más oldalról a társasági együttlétek kellemessé tétele.

A másik két fő témakör is e célokat szolgálja háttérinformációkkal, a múlt és jelen figyelemre méltó embereinek, helyeinek és történéseinek bemutatására, az emlékek megőrzésére.

Az első budapesti pláza-szerű áruház történetét nagyon sokszor és nagyon jól megírták már. Akkor én mit akarok a Corvinnal? Hát csak néhány kiegészítést teszek.

Először is a "pláza-szerűség" nem csak azt jelenti, hogy sokféle szolgáltatás is volt a házban a textilek, cipők és egyebek árusítása mellett, például a nagyszerűen működő utazási irodájuk! Hanem elsősorban a méreteire gondolok, mert a kor hasonló áruházaitól eltérően az építéskor modern, hatalmas tereket alakítottak ki az épületben.

A német kapcsolatokat erősíti az is, hogy a Moderne Bauformen c. stuttgarti építészeti lap sok német áruházat ismertetett akkoriban, például Hamburgból is – hasonló építészeti megoldásokkal. Itt bemutatok 2 képet a nagy előcsarnokról és a főlépcsőről annak érzékeltetésére, mit gondolok én a monumentalitásról.corvin_aruhaz1corvin_aruhaz2

Ezekre a részletekre ugyanis én nem emlékszem, mivel gyerekkoromban is már átépítették, kiegészítették, transzparensekkel eltakarták stb. a belső tereket. Másrészt nem nagyon nézelődtem, amikor pl. egy-másfél órás sorbaállás után bejutottunk nyitáskor az épületbe, és rohantam a fehérnemű osztályra, hogy szerezzek még a tavaszi, vagy nyári kiárusítás 20 forintos ingeiből – nagyon jó ingek voltak, évekig hordtam őket!

Nagyon érdekes módon mutatja be egy újságcikk (Pesti Hírlap Képes Naptára) az áruházat 1930-ban:

"
Egész kis város ez az egyetlen épület, s ma már Európa legelső divatotthonává fejlesztette igazgatósága. Küszöbét nem csak a főváros vásárlóközönségének ezrei lépik át. Óriási termeiben randevút ad egymásnak a vidék jó pénzért jót vásárolni szerető népe éppen úgy, mint azok a külföldiek, akik tudják, hogy Budapest divatkereskedelme nem marad ízlés, minőség és lelkiismeret tekintetében sem Párizs, sem London mögött. Mert ahogyan Európa divatját Párizs, a fővárosét a Corvin diktálja és igen szerencsés, mesteri kézzel!

Az építtető tulajdonosok biztosan adtak irányelveket a tervezőnek, hiszen akkoriban (1929-ben) készült el a Hirsch & Cie. cég áruháza Hamburgban nagyon hasonló homlokzattal és belső térrel és több ilyen stílusú áruház Kölnben és Berlinben (a fent említett folyóirat beszámolói szerint). De mintául szolgálhatott az a drezdai üzletbelső is, amit előző évben mutattak be a szakmai (építész) közönség nagy elismerése mellett. (lsd. a lenti fotókon)corvin_aruhaz3corvin_aruhaz4corvin_aruhaz5

Külön kell szólnom a Corvin kiemelkedő reklám munkájáról is. Jó néhány évig az utcai kirakatok igazán példamutatóak voltak – nagyszabású tematikus árubemutatók, sőt a budapesti kirakatversenyeket (amit már 1905-től rendszeresen megrendeztek) is rendszeresen a Corvin dekoratőr csapata nyerte meg. Példának egy "Kertben" című tavaszi kirakatot mutatok, amely a legkényesebb mai-modern stílus kedvelőit is kielégítheti – talán kevesebb "körítéssel".

Másik nagyszerű reklámfogás az épület kb. 10x10 centiméteres makett-füzete, melyből minden emelet alaprajza megnézhető az összes ott lévő osztállyal, árusító hellyel. A mai plázák drága érintőképernyős tábláit jól eldugják a szervezők – helyette egy hasonló füzet maradandó reklám lenne, ugyanis hazavinnék, sőt ismerőseiknek átadnák a vásárlók.

A reklám- és marketing része volt a földszinten működtetett Jegyiroda” is – olyan embereket is az áruházba csábított a szolgáltatás, akik éppen nem akartak vásárolni, de az vasúti utazási, vagy színházi jegyekért eljöttek – és ha itt voltak, akkor már körülnéztek az emeleteken is.

corvin_aruhaz6

Tavaszi Kirakat

corvin_aruhaz7

Makett-füzet

corvin_aruhaz8

Makett füzet

corvin_aruhaz9

Jegyiroda

Még két apróságot említek: az egyik a Corvin történetét érinti. A háború, 1945 után ugyanis az áruház rövid ideig a Szovjetunió tulajdona volt, ahogy erről egy kis munkavállalói igazolvány tanúskodik. Arról sajnos fogalmam sincs, hogy ebben az időben mit lehetett kapni, de hamarosan Magyar Állami Nagyvállalat lett – a többi áruházzal együtt.

A másik – számomra nagyon izgalmas – epizód, hogy az 50-es évek elején a Corvin volt az Ipari Árumintaház - Az Iroda- és Üzletház Szövetkezet szervezésében. Elsődleges célja – az alapítók szándéka szerint – ez volt: "Az ország talpra állásának egyik előfeltétele: az ipari termelés fokozása, jövedelmezőbbé tétele és a fogyasztópiac gazdaságos ellátása. A nagy- és kisipar, nemkülönben a kereskedelem szempontjából rendkívül fontos egy nyersanyag- és készáru bemutató Ipari Árumintaház felállítása."

Valószínűleg ezzel az indokkal kaptuk vissza a Szovjetuniótól az épületet. Egyébként az egész alapító-működési leírás igazán példa értékű ma is, különösen mióta a tavaszi és őszi BNV-k is megszűntek. Különösen tetszik az utolsó mondat: "Az Ipari Árumintaház fölös jövedelméből ipari és kereskedelmi vonatkozású intézményeket kívánunk támogatni."corvin_aruhaz10corvin_aruhaz11

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: