BUDAPEST

Amikor a porcelánbaba a beteg

Ha az ember feljön a metróaluljáróból az Astoriánál, és elindul a Kálvin tér felé, bámészkodás közben figyelmes lehet egy aprócska üzletre, amely megbújik a sok gyorsétterem és antikvárium között. A kirakatából régi, megjavított játékbabák lesnek a járókelőkre, az ajtó felett pedig egy felirat: Babaklinika.

Link másolása

Ha az ember feljön a metróaluljáróból az Astoriánál, és elindul a Kálvin tér felé, bámészkodás közben figyelmes lehet egy aprócska üzletre, amely megbújik a sok gyorsétterem és antikvárium között. A kirakatából régi, megjavított játékbabák lesnek a járókelőkre, az ajtó felett pedig egy felirat: Babaklinika.

Altmann Vivien írása, Mervai Márk fotóival

A boltba – vagy, ha úgy tetszik, a műhelybe – belépve az embert magával ragadja a hely hangulata. Polcokon sorakoznak a hajasbabák, porcelánbabák, műanyagbabák, Götz babák. A pult végén egy száz éves (!), ám még mindig kifogástalanul működő Singer varrógép segíti a munkát. A Babaklinikán ugyanis elromlott, eltörött, vagy csak elöregedett játékbabákat, plüssmackókat gyógyítanak.

A babajavítás ötlete természetesen nem mostanában jutott az eszükbe: Barta Judit a Babaklinika „orvosa” és édesanyja, Zsuzsa az anyai dédnagymamától örökölték az üzletet és ezt a szép mesterséget. Száz évvel ezelőtt több babajavító is versengett az akkori sérült játékok meggyógyításáért, napjainkra azonban egyedül maradtak a szakmában: ez egyszerre áldás és átok, hiszen ha arra kerülne a sor, már nem tudnak kihez fordulni tanácsért.

A Babaklinika jelenlegi formájában immár hatvan éve létezik: ekkor nyitották meg az üzletet az államosítás után újra, a Múzeum körúton. Judit és édesanyja a nyolcvanas években kapcsolódtak be a családi babajavításba, amit azóta is töretlen lelkesedéssel folytatnak.

Akadályok természetesen felmerülnek: ezt a szakmát ugyanis ma már Magyarországon sehol nem lehet megtanulni. Egyrészt a „régiektől” kell elsajátítani a tudást, másrészt pedig haladni kell a korral, hogy az újfajta babákat is meg lehessen javítani. Erre azonban csak egy mód létezik, mégpedig a kísérletezés.

A javítás nagyon összetett művelet: érteni kell például a babák karjainak, lábainak összeforrasztásához, visszaillesztéséhez; a lehunyható szemecskék megjavításához, a levágott babahajak visszafűzéséhez…

A megjavított babákat megmosdatják, a hajukat is megmossák, sőt, be is göndörítik azt. (Az üzletben is ácsorgott egy nagy baba, hajcsavarókkal a fején.) Új ruhát is kapnak, de nem mindegy, milyet mert, ahogy Judit mondja, „minden babának lelke van.”


A babák mellett itt a plüssjátékok is új életre kelnek. Mialatt beszélgettünk, belépett az üzletbe egy idős házaspár: „Hoztunk egy beteget”, mondták, Ödönkét. Ő egy sok-sok telet megért, csehszlovák származású játékmackó, akinek egy kis tömésre, pucolásra és új szemekre is szüksége van. Születésnapi ajándéknak szánják, ezért került le a padlásról.

A különös kérések is meghallgatásra lelnek: egy fiatalember például nagyon szeretett volna – ki tudja, miért, talán heccből – egy Lenint mintázó babát. Juditék már másfél hónapja dolgoznak rajta: kerestek fejet, majd hozzá testet, átfestették az arcát, és már csak egy állványt kell találniuk neki.

Így telnek a napok a sok-sok baba között: nyikorog a nagy ajtó, belép valaki egy kis „beteggel”, nem csak gyerekek, hanem felnőtt emberek is, akik régi, elfeledett játékaikat szeretnék ismét a régi pompájukban látni. A játékokat átveszik, meggyógyítják, megtisztítják, és amikor a tulajdonos ismét a kezébe veszi, visszatérnek gyerekkori emlékei, érzései.

A Babaklinika ezen a hétvégén vásárba is megy: a Terézvárosi Búcsún saját standot kaptak, úgyhogy azon túl, hogy babát lehet majd náluk vásárolni, vagy sérült játékot lehet javításra vinni, különféle programokkal is várják a látogatókat: a gyerekek lencsibabát varrhatnak vagy például saját mackót is készíthetnek.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! :)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: