BUDAPEST

„Aljas és hazug támadás” – feljelentést tesz a Városháza ügyében a főváros

Karácsony Gergely szerint „a rágalmak törvénysértő módon hangzottak el, azok bemutatása, tényként való felmutatása pedig bűncselekmény”.
MTI, SZMO - szmo.hu
2021. november 16.


Link másolása

Feljelentést tesznek a városvezetés lejáratását célzó, rágalmakat tartalmazó hangfelvételek ügyében – mondta Karácsony Gergely főpolgármester kedden Budapesten, rendkívüli sajtótájékoztatón.

A főpolgármester közölte: feljelentést tesznek, mivel a kedden napvilágot látott felvételen törvénysértő módon hangzottak el hazug rágalmak, és ezek bemutatása, tényként felmutatása bűncselekmény.

Karácsony Gergely arról beszélt, azért hívtak össze sajtótájékoztatót, hogy visszaverjenek egy aljas és hazug támadást, amely a fővárosi önkormányzat vezetését érte. Azt mondta, politikai támadásoknak vannak kitéve és el kell szenvedniük a kormány támadásait, mióta 2019 őszén a budapestiek úgy döntöttek, hogy egy más típusú városvezetést szeretnének.

A főpolgármester úgy fogalmazott:

„ahogy a város kifosztása nem kormányzás, úgy a minden tényt nélkülöző hazug rágalmak állítása sem újságírás”.

„Olyan személyek, akik semmilyen kapcsolatban nincsenek a városvezetéssel, olyan állításokat tesznek, amelyeknek semmi közük nincsen a valósághoz” - jelentette ki, hozzátéve, ezek az állítások nem bizonyítanak mást, mint „azt a kétségbeesett, izzadságszagú próbálkozást, hogy megpróbálja a Fidesz és a lakájmédiája lejáratni a fővárosi városvezetést”.

Karácsony Gergely kijelentette, a támadásokat háromféle módon verik vissza: egyrészt nagyon határozottan kiállnak egymásért. „Tudom, hogy a politikai támadás elsősorban nekem szól (...), de most éppen ma nem engem talált el, hanem az egyik kollégámat” – fogalmazott, majd kijelentette: „tűzbe teszem a kezem minden főpolgármester-helyettesért, így Kiss Ambrusért is”.

A főpolgármester azt mondta, minden, a felvételen elhangzó állítás teljes mértékben valótlan. Hozzátette, a már említett feljelentés mellett – azért, hogy megcáfolják az elhangzottakat –

minden döntésüket, amelyek a felvételeken kapcsán fontosak lehetnek, nyilvánossá és még könnyebben hozzáférhetővé teszik.

Karácsony Gergely kiemelte: az a hangfelvétel és az újságcikk, amely ennek kapcsán megszületett, „természetesen semmilyen valóságalapot nem tartalmaz”. Közölte, a városvezetés egyetlen tagja sem találkozott soha semmilyen tárgyaláson Gansperger Gyulával.

„A Berki vezetéknevű és különböző keresztnevű emberekkel” szintén soha nem találkoztak – mondta a főpolgármester, aki teljesen abszurdnak tartja, hogy bárki számára bizonyító erőként hatnak olyan emberek hangfelvételen elhangzott szavai, akikkel semmilyen kapcsolatban nem áll a városvezetés.

A főpolgármester azt mondta, azok a sajtótermékek, amelyek kész tényként próbálnak beállítani tényszerűen cáfolható állításokat, „hozzájárulnak ahhoz a bűncselekmény-sorozathoz, amellyel megpróbálják a városvezetés becsületét megkérdőjelezni”. Éppen ezért ezekben az ügyekben feljelentést tesznek – ismételte meg.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kijelentette:

a felvételen elhangzott személyeket nem ismeri, nem találkozott velük, a megfogalmazott vádakat visszautasítja és mindezek miatt rágalmazásért büntetőfeljelentést tesz ismeretlen személy ellen, „akit a sajtó egy része Gansperger Gyulaként azonosított”.

„Büntetőfeljelentés teszek, mert azt mondta, hogy jutalékrendszert működtetek” - fogalmazott.

A főpolgármester-helyettes közölte, helyreigazítás kezdeményez minden olyan sajtótermékkel szemben, amely ezeket az állításokat akár feltételes módban anélkül közli, hogy annak valóságtartalmára utalna bármilyen módon.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely megerősítette, a hangfelvételek ügyében nem látja indokát semmilyen belső vizsgálatnak, hiszen – mint mondta – teljesen nyilvánvalóan valótlan állítások hangzanak el ezeken. „Nem tudunk nem létező ügyeket belső vizsgálat tárgyává tenni” – fogalmazott.

A főpolgármester egy másik kérdésre válaszolva azt mondta:

a legutóbbi, kedden megjelent felvételen olyan ember beszélget valakivel, aki a Fidesz gazdasági holdudvarához tartozik és „bevádolja az egyik kollégámat”.

Hozzátette, nem szeretne azért vizsgálatot folytatni, mert Gansperger Gyula valakivel beszélget és a kollégáit ócsárolja.

Karácsony Gergely azt mondta, a szóban forgó telek értékesítése egy évek alatt előkészített folyamat volt és ennek révén egy fontos beruházás valósul majd meg Óbudán. A vevő egy multinacionális cég magyarországi vállalata. Semmilyen közvetítő ebben az ügyben nem járt el – közölte.

Kiss Ambrus arra a kérdésre, kijelenti-e, hogy soha nem kapott pénzt semmiféle vállalkozótól, aki a főváros által eladni tervezett ingatlanokkal kapcsolatba került, azt válaszolta: „nem kaptam soha”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: