BUDAPEST

„Aljas és hazug támadás” – feljelentést tesz a Városháza ügyében a főváros

Karácsony Gergely szerint „a rágalmak törvénysértő módon hangzottak el, azok bemutatása, tényként való felmutatása pedig bűncselekmény”.
MTI, SZMO - szmo.hu
2021. november 16.


Link másolása

Feljelentést tesznek a városvezetés lejáratását célzó, rágalmakat tartalmazó hangfelvételek ügyében – mondta Karácsony Gergely főpolgármester kedden Budapesten, rendkívüli sajtótájékoztatón.

A főpolgármester közölte: feljelentést tesznek, mivel a kedden napvilágot látott felvételen törvénysértő módon hangzottak el hazug rágalmak, és ezek bemutatása, tényként felmutatása bűncselekmény.

Karácsony Gergely arról beszélt, azért hívtak össze sajtótájékoztatót, hogy visszaverjenek egy aljas és hazug támadást, amely a fővárosi önkormányzat vezetését érte. Azt mondta, politikai támadásoknak vannak kitéve és el kell szenvedniük a kormány támadásait, mióta 2019 őszén a budapestiek úgy döntöttek, hogy egy más típusú városvezetést szeretnének.

A főpolgármester úgy fogalmazott:

„ahogy a város kifosztása nem kormányzás, úgy a minden tényt nélkülöző hazug rágalmak állítása sem újságírás”.

„Olyan személyek, akik semmilyen kapcsolatban nincsenek a városvezetéssel, olyan állításokat tesznek, amelyeknek semmi közük nincsen a valósághoz” - jelentette ki, hozzátéve, ezek az állítások nem bizonyítanak mást, mint „azt a kétségbeesett, izzadságszagú próbálkozást, hogy megpróbálja a Fidesz és a lakájmédiája lejáratni a fővárosi városvezetést”.

Karácsony Gergely kijelentette, a támadásokat háromféle módon verik vissza: egyrészt nagyon határozottan kiállnak egymásért. „Tudom, hogy a politikai támadás elsősorban nekem szól (...), de most éppen ma nem engem talált el, hanem az egyik kollégámat” – fogalmazott, majd kijelentette: „tűzbe teszem a kezem minden főpolgármester-helyettesért, így Kiss Ambrusért is”.

A főpolgármester azt mondta, minden, a felvételen elhangzó állítás teljes mértékben valótlan. Hozzátette, a már említett feljelentés mellett – azért, hogy megcáfolják az elhangzottakat –

minden döntésüket, amelyek a felvételeken kapcsán fontosak lehetnek, nyilvánossá és még könnyebben hozzáférhetővé teszik.

Karácsony Gergely kiemelte: az a hangfelvétel és az újságcikk, amely ennek kapcsán megszületett, „természetesen semmilyen valóságalapot nem tartalmaz”. Közölte, a városvezetés egyetlen tagja sem találkozott soha semmilyen tárgyaláson Gansperger Gyulával.

„A Berki vezetéknevű és különböző keresztnevű emberekkel” szintén soha nem találkoztak – mondta a főpolgármester, aki teljesen abszurdnak tartja, hogy bárki számára bizonyító erőként hatnak olyan emberek hangfelvételen elhangzott szavai, akikkel semmilyen kapcsolatban nem áll a városvezetés.

A főpolgármester azt mondta, azok a sajtótermékek, amelyek kész tényként próbálnak beállítani tényszerűen cáfolható állításokat, „hozzájárulnak ahhoz a bűncselekmény-sorozathoz, amellyel megpróbálják a városvezetés becsületét megkérdőjelezni”. Éppen ezért ezekben az ügyekben feljelentést tesznek – ismételte meg.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kijelentette:

a felvételen elhangzott személyeket nem ismeri, nem találkozott velük, a megfogalmazott vádakat visszautasítja és mindezek miatt rágalmazásért büntetőfeljelentést tesz ismeretlen személy ellen, „akit a sajtó egy része Gansperger Gyulaként azonosított”.

„Büntetőfeljelentés teszek, mert azt mondta, hogy jutalékrendszert működtetek” - fogalmazott.

A főpolgármester-helyettes közölte, helyreigazítás kezdeményez minden olyan sajtótermékkel szemben, amely ezeket az állításokat akár feltételes módban anélkül közli, hogy annak valóságtartalmára utalna bármilyen módon.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely megerősítette, a hangfelvételek ügyében nem látja indokát semmilyen belső vizsgálatnak, hiszen – mint mondta – teljesen nyilvánvalóan valótlan állítások hangzanak el ezeken. „Nem tudunk nem létező ügyeket belső vizsgálat tárgyává tenni” – fogalmazott.

A főpolgármester egy másik kérdésre válaszolva azt mondta:

a legutóbbi, kedden megjelent felvételen olyan ember beszélget valakivel, aki a Fidesz gazdasági holdudvarához tartozik és „bevádolja az egyik kollégámat”.

Hozzátette, nem szeretne azért vizsgálatot folytatni, mert Gansperger Gyula valakivel beszélget és a kollégáit ócsárolja.

Karácsony Gergely azt mondta, a szóban forgó telek értékesítése egy évek alatt előkészített folyamat volt és ennek révén egy fontos beruházás valósul majd meg Óbudán. A vevő egy multinacionális cég magyarországi vállalata. Semmilyen közvetítő ebben az ügyben nem járt el – közölte.

Kiss Ambrus arra a kérdésre, kijelenti-e, hogy soha nem kapott pénzt semmiféle vállalkozótól, aki a főváros által eladni tervezett ingatlanokkal kapcsolatba került, azt válaszolta: „nem kaptam soha”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.


Link másolása
KÖVESS MINKET: