BUDAPEST

Alaposan elszúrták A hattyúk tava budapesti előadását

A nézők egymás után teszik közzé felháborodott posztjaikat a Facebookon: sokan csak deréktól felfelé látták a táncosokat.

Link másolása

Egymás után teszik közzé felháborodott hozzászólásaikat a nézők A hattyúk tava február 27-i előadásáról. Rengetegen csalódtak a nagy lendülettel beharangozott előadásban, mivel a Kongresszusi központban a földszinti helyekről alig láttak valamit az előadásból.

"A hattyúk tava a Royal Russian Ballet előadásában 2016. február 27-én, a Budapesti Kongresszusi Központban lesz látható. A világ legismertebb balettje, Pjotr Iljics Csajkovszkij műve, A hattyúk tava, a klasszikus orosz balettiskola táncosainak előadásában - a Royal Russian Ballet társulata a szép Odette és a vad és szenvedélyes fekete hattyú, Odilia romantikus történetével varázsolja el a nézőket" - írta többek között az Operainfo. Az előadásra a legolcsóbb jegy 9900,a legdrágább pedig 13.900 forint volt.

hattyu1

"Sajnálatos módon, keserű szájízzel kellett távoznom e gyönyörű előadásról és nem az előadók tehettek róla!!! A földszinti ülőhelyekről csak deréktól felfelé lehetett látni az előadókat, ami egy kabaré esetében nem rossz, hiszen azt hallgatni kell!

Azonban egy balett előadáson szeretnék látni deréktől lefelé is hiszen a lábmunka az egyik legszebb része ennek a műfajnak!

Aki ott volt, az érti miről is beszélek, aki meg a vasárnapi előadásra megy az vagy vigyen magával egy ülésmagasítót, vagy már az első felvonást is állva nézze a bejáratból, mint ahogy mi tettük 14 000 Ft-ért!" - írta egy férfi az esemény Facebook-oldalán.

"Sajnos, mi is így jártunk, földszintre volt jegyünk, körülöttünk is mindenki panaszkodott, hogy nem láttak mást, csak a művészeket válltól felfelé. A lábakat csak akkor, ha éppen felemelték. Bosszantó volt, nagyon sajnáljuk. Mi a 10.sorban ültünk, 1-2 széken, mellettünk pótszékek voltak beállítva, ők kihúzták a székeiket a 2 sor közötti közlekedőre, de onnan se láttak sokkal jobban. Nagyon vártuk az előadást, de élmény helyett csak a bosszankodás jutott. Szerintem nem ide kellett volna szervezni" erősítette meg egy másik néző.

hattyu3

Mint azt többen kommentben jelezték, a fentieken kívül probléma volt az előadás egyes technikai megoldásaival, illetve magukkal a táncosokkal is. "Első sor, bal szekció: a színpad fények a nézőket vakították el, de a műanyag asztaltól amúgy sem lehetett látni semmit. A koreográfiának köszönhetően az asztal után a táncosok sorfala takarta ki a prímát. Elképesztő, hogy ilyen megtörténhet büntetlenül. Amatőr, gagyi, lehúzásra építő hakni!!!"

"Nagyon mérgesen jöttünk ki, szintén semmit nem láttunk... azon is csodálkozom hogy hogyan tudtak táncolni egy ilyen kis színpadon!"

"Ajándékba kaptuk a jegyet a FSZ 14. sorba, semmit nem lehetett látni, még a "deréktól felfelé" is egy eufemizmus. Bár túl nagy elvárásaim nem voltak, miután 2 perc guglizással kiderül, hogy ez a Russian Royal Ballet orosz helyett inkább ukrán, a táncosok többsége Kharkiv / Harkov-ból érkezett, az ottani opera/balett "művésze". Előzetes félelmeimet táplálta az is, hogy a promóban kolumbiai, perui, bolíviai sikerekre hivatkoztak, országokra, ahol köztudottan magas nívójú balett művészet folyik. Félelmeim beigazolódtak...

"A varázslónak konkrétan pocakja volt... amivel nincs gondom, ha nem balett-táncos."

"Én 10 perc után kijöttem, hogy reklamáljak, mivel semmit nem láttunk. Bal 9. sor 3-4-es szék. A jegykezelő hölgyek betettek minket középre, hátra, pótszékre. 14 ezerért. Aztán az első felvonás után odamentem az információs pulthoz és visszakértem a jegy árát. Kb. 10 perc várakoztatás után megjött a szervező és némi egyezkedés után, korrektül visszaadta a pénzt. Kb. 7-8-an reklamáltunk és kaptuk vissza azonnal a pénzünket. Csak a technikai gondokra hivatkoztunk, de a kövér varázsló röhejes volt, a kutyám nagyobbat ugrik, mint ő, a balerinák meg képtelenek voltak együtt táncolni. Ritka rossz előadás volt..."

hattyu2

"A szervezők, a Mania Promotion az Indexnek egy angol nyelvű közleményben azt írták, hogy sajnos valóban volt technikai problémájuk az előadással az egyik zónában. "Azonnal reagáltunk a problémára, és felajánlottuk az összes nézőnek, hogy kicserélhetik a helyeiket. A vasárnap esti előadáson a még jobb minőség érdekében kivetítőket biztosítunk. Az előadás nagyon sikeres a környező országokban, mint például Szlovákiában és Csehországban is, reméljük, Magyarországon is az lesz" írja az Index.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: