/budapest/ahol-megfozik-neked-a-kedvenc-konyveidet/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Ahol megfőzik neked a kedvenc könyveidet

A KönyvBárban minden héten más regény által ihletett ételekből állítják össze a menüt, elképesztő kreativitással.

Link másolása

hirdetés

„Olvastad? Filmen is láttad már? Nálunk meg is kóstolhatod!” – így szól a két hete megnyílt KönyvBár mottója. A hely tulajdonosai, Ildi és Gábor korábbi tapasztalatok nélkül, teljesen újoncként döntöttek úgy, hogy belevágnak a vendéglátós szakmába. Ami viszont mindkettejükben megvolt, az egyrészt a gasztronómiai érdeklődés, másrészt a könyvek szeretete.

Néhány éve elhatározták, hogy időről időre lakáséteremmé alakítják otthonukat, és teljesen hobbiból vacsoraesteket rendeznek. Ezek kapcsán jutott először eszükbe, hogy a menüt egy-egy híres regény alapján állítsák össze. Így került az asztalra például Harry Potter sütőtökös derelyéje, valamint Regős Bendegúz „cipőpertlis” levese az Indul a bakterházból.konyvbar_20konyvbar_09

A koncepciónak óriási sikere volt, ezért szép lassan felmerült bennük, hogy az ötleteket ne csak egyszeri alkalommal, illetve ilyen szűk körben valósítsák meg. Nekiálltak megfelelő üzlethelyiséget keresni, amit végül a lehető legideálisabb helyen, a bulinegyed határán találtak meg.

Az ajtón belépve először nem is tudatosult bennünk, hogy vendéglátóhelyen vagyunk.

Az egész helyiség inkább egy olvasóteremre emlékeztet, az asztalokkal és a faltól falig sorakozó, megrakott könyvespolcokkal.

hirdetés

Ildi elmondása szerint ezzel gondban is vannak, mert aki nem célzottan hozzájuk érkezik, csak előzetes tervek nélkül szeretne ebédelni valahol a környéken, az utcáról bepillantva nem igazán tudja hová tenni a helyet. Emiatt a közeljövőben mindenképp kitesznek majd néhány figyelemfelkeltő táblát és egyéb jelzést, ami a valódi profilra utal.

Maga a választék két részből áll. Van egy állandó (vagy legfeljebb szezononként cserélt) étlap, amelyen összesen 75 fogás található, az előételektől a tésztákon és frissensülteken át egészen a desszertekig. Ez a kínálat is impozáns, a valódi különlegességet viszont a hetente változó menü adja.konyvbar_13konyvbar_14

Ahogy már a bevezetőben is írtuk, minden egyes alkalommal más regényre alapozva állítják össze az étel- és italsort. Nem is akárhogy: valamennyi receptjük saját találmány, mi például még csak hasonló kompozíciókra sem emlékszünk sehonnan. És akad jó néhány meghökkentő is köztük.

Elsőként a már említett Indul a bakterház című klasszikus volt a középpontban, hamisítatlan tanyasi fogásokkal, ezen a héten pedig A szürke ötven árnyalata a soros. A könyv szellemiségét egyrészt szürke színű ételekkel, másrészt olyan összetevőkkel idézték meg, amelyek a hiedelem szerint csábító és vágykeltő hatásúak.

Az előétel kaviárkrém pirítóssal és egy korty pezsgővel, majd bódító mákleves következik pirított mandulával. A főételek közül a szürke tészta fokhagymás-tejszínes garnélával elsőre elég bizarr látványt nyújt, de megkóstolva annál finomabb. A Waldorf-salátát pedig roston sült csirkemellel és dupla adag zellerrel tálalják, ugyanis ez is közismert afrodiziákum.konyvbar_01

Kaviárkrém pirítóssalkonyvbar_02

Bódító mákleves pirított mandulával

konyvbar_05

Balra a szürke tészta fokhagymás-tejszínes garnélával, jobbra Waldorf-saláta roston sült csirkemellelkonyvbar_03

Amilyen ijesztőnek tűnik, annyira finom

Az egészre a koronát a desszert teszi fel, ami nem más, mint dió- és vaníliafagylalt macarondarabokkal – természetesen ez is szürke. A mű színvonaláról lehet vitatkozni, az viszont biztos, hogy az általa inspirált fogások után mind a tíz ujjunkat megnyaltuk.

Tele vannak ötletekkel

Ildi lelkesen meséli, hogy mióta megszületett az étterem koncepciója, gyakorlatilag folyamatosan azon töpreng, melyik könyvből milyen ételeket lehetne kihozni. Jelenleg nagyjából fél évre elegendő menüsor van letisztázva, illetve még egyszer ennyi félig-meddig. A sorrend viszont mindig csak az utolsó pillanatban dől el, az alapanyagok beszerezhetőségének függvényében.

Az ételek mellett a tálalásra is nagy hangsúlyt helyeznek. Ezen a héten szürke tálakban hoznak ki mindent, az előző hétre pedig olyan mázas tányérokkal készültek, amiket alighanem a nagyszüleink generációja használt utoljára rendszeresen. Még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy egy háborús regényhez kapcsolódó ételeket majd alumínium csajkában szolgálják fel. Ami persze mind plusz költség, de ebből is érződik, hogy valóban szívüket-lelküket beleteszik.

konyvbar_08

Vágykeltő teaélmény afrodiziákumokkalkonyvbar_06

Macaron-fagylalt

konyvbar_07

Mismás, egy specialitás az állandó étlapról: piskóta meggyel, csokiöntettel és tejszínhabbal

Ami az árakat illeti: az állandó étlap átlagosnak mondható, a levesek és desszertek 600-900, a főételek 1600-2200 forint között mozognak. A könyves fogások is hasonló árfekvésűek, bár itt nagyban közrejátszik az is, mi milyen összetevőkből áll össze. A bakterházas tanyasi ételek például érthető módon olcsóbbak voltak a mostani egzotikusabb felhozatalnál.

Délután 3-ig ebédmenüt is kérhettek, ennek keretében két szürke-fogás 2290, három pedig 2590 forintba kerül. (Múlt héten ugyanez 1490 és 1890 forint volt.)

A KönyvBárba akkor is visszatérnénk, ha mindig ugyanaz lenne a választék, hiszen a fix kínálatban is nagyon sok, ránézésre remek étel szerepel. Így viszont, hogy hétről hétre más újdonsággal rukkolnak elő, egész biztosan gyakori vendégeik leszünk. Nektek is csak ajánlani tudjuk. Ha minden igaz, jövő héten a Micimackó lesz a soros. Kíváncsian várjuk, mit hoznak ki belőle... :)konyvbar_10konyvbar_19

Infók

Cím: 1074 Budapest, Dob utca 45.

Asztalfoglalás: 06 30 288 4867, vagy booking@konyvbar.hu

Nyitva tartás: hétfő-szombat délelőtt 11-tól éjjel 1-ig, vasárnap délután 3-ig

Honlap: KATT IDE

Ha tetszik az ötlet, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk