BUDAPEST

Ahol centivel mérték a lányok szoknyájának hosszát

Így buliztak szüleink az Ifiparkban - a szigorú ellenőrzés dacára tömegek álltak sorba esténként.
Fotók: Fortepan - szmo.hu
2014. szeptember 16.


Link másolása

Közel három évtizedig volt zárva Budapest, egyben Magyarország egyik legrégebbi kultikus ifjúsági szórakozóhelye. A hatvanas-hetvenes években Budapesten élő vagy Budapesten tanuló, esetleg ide látogató fiatalok közül szinte mindenki igyekezett legalább egyszer eljutni a Budai Ifjúsági Park valamelyik koncertjére.

A Várkert Bazár falai között 1961. augusztus 20-án nyílt meg az Ifipark. Jól nevelt, jól fésült ifjak zenés-táncos szórakozóhelyének indult, és ahogy a fiatalok ízlése és igénye a beszivárgó zenei trendek hatására változott, a magyar rockélet egyik meghatározó helyszínévé nőtte ki magát. Már nyitásakor hatalmas sikere volt, és mai szemmel talán merev és konzervatív viselkedési és öltözködési szabályok ellenére ezrek álltak sorba esténként, csak bejussanak.

VIDEÓ: Az Ifipark nyitó estéje 1961-ben1963_Varkert_Nagy_Gyula

1963-ban ilyen volt kívülről a Várbazár épülete. Fotó: Nagy Gyula.15538_orosz_helena_1969

Az Ifipark 1969-ben - Fotó Orosz HelénaBuli_1969

Buli 1969-ben

Akik a hatvanas években jártak az Ifiparkba szórakozni és ismerkedni, azt mesélik, hogy a fiúk csak nyakkendőben léphettek be, általában öltönyben mentek. Tilos volt a farmernadrág és a miniszoknya. A lányok szoknyáját mérőszalaggal centizték a bejáratnál, és ha túl rövid volt, a lány nem mehetett be. Ezt a szabályt sokan úgy játszották ki, hogy övet vettek fel a szoknyához, és miután beléptek az Ifiparkba, a derekánál felhúzták és övvel rögzítették a szoknyát, így máris sokkal rövidebb lett.

Ilyen szigorú volt a szabályzat

"Tudnivalók a Budai Ifjúsági Park látogatásával kapcsolatban: Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos. Kitiltást eredményeznek a következő kihágások: ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés."

1970_Dandor_David_Baksa_Sos_Kex

Baksa Sós és a Kex 1970-ben. Fotó: Sándor Dávid.1970_Török_Adam_Mini_Sandor_David_fotoja

Török Ádám a Minivel 1970-ben - Fotó: Sándor Dávid1972_urban_tamas_koncert

Egy 1972-es koncert - Fotó: Urbán Tamás

A fiatalok tiltakozására a szabályok a hatvanas évek végétől lassan lazultak, és a hetvenes években a srácok közül már senkit nem küldtek haza azért, mert hosszabb volt a haja a megengedettnél. Egyre nagyobb presztízs volt a zenészek számára egy fellépés az Ifiparkban. Aki itt koncertezhetett, nagyobb eséllyel lett sikeres és ismert. A hatvanas években itt lépett fel a Holéczy Együttes, a Bergendy, a Nebuló, az Illés, az Echo, az Omega, a Metró, Kovács Kati, a Scampolo, Németh Lehel, Ambrus Kyri, Aradszky László és a Benkó Dixieland Band.

A hetvenes években a Kex, a Mini, a Sakk Matt, a Syrius, a Piramis, a Taurus, a Korál, a Dinamit, a Karthago, és a P. Mobil is megfordult itt, a nyolcvanas években többek között a HIT együttes, a Hobo Blues Band, az Edda és a Hungária. 1984-ben itt volt az első punkfesztivál a VHK, az Auróra, a Marina Revü és a Tizedes meg a Többiek szereplésével.6604_sandor_david_1969

Buli 1969-ben - Fotó: Sándor DávidHIT_egyuttes_Kovats_Lajos_1980

A HIT együttes fellépése 1980-ban - Fotó: Kováts Lajos

VIDEÓ: A P. Mobil 1983-as koncertje

A Várkert Bazár épületei, létesítményei sajnos egyre rosszabb állapotba kerültek. 1980-ban egy Edda-koncerten beomlott az egyik kőlépcső fala, többen megsérültek, ezért két hónapra bezárták az Ifiparkot.

Az utolsó koncerteket 1984. szeptember 22-én és 23-án rendezték. 22-én a Bikini és a Beatrice lépett fel, a következő estén a Shadow, az Old Boys és a P.Mobil. Évtizedekig hiányzott az Ifipark Budapest rockéletéből...

VIDEÓ: Volt egyszer egy Ifjúsági Park

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: