BUDAPEST

Ahol a csapból is bor folyik

Az elegáns Corinthia Hotel három napra borpalotává változott. A IV. VinCe keretében magyar és külföldi borászok, borszakértők és borkedvelők lepték el a szálloda épületét. A választék óriási 1000 borból, számtalan nemes italból és különleges ételekből választhattok. A rendezvény vasárnap este 20 h-ig vár benneteket!

Link másolása

Az elegáns Corinthia Hotel három napra borpalotává változott. A IV. VinCe keretében magyar és külföldi borászok, borszakértők és borkedvelők lepték el a szálloda épületét. A választék óriási 1000 borból, számtalan nemes italból és különleges ételekből választhattok. A rendezvény vasárnap este 20 h-ig vár benneteket!

Gerlachfalvy Réka írása, Mervai Márk fotóival

A boros szakma legkedveltebb eseménye a VinCE Magazin által életre hívott szakkiállítás. Ugyanis itt a minőség és a szakmai hozzáértés garantált valamint a választék is óriási. 160 kiállító 1000 bort hozott az eseményre. A húsz elismert előadó fele pedig Master of Wine oklevéllel rendelkezik.

A 19 hazai borrégió mindegyike jelen van a rendezvényen. A legkedveltebb négy pedig - Tokaj, Villány, Eger, Balaton - külön szekciót alkot. A külföldi borkínálat is bőséges. Az olasz borok külön teraszt kaptak, de például román borokat is több standon találtok. A borokat maguk a készítők vagy hozzáértő szakemberek kínálják.

Ha szakmai előadásokról lemaradtatok, az asztaloknál mindenki számára lehetőség nyílik a beszélgetésekre.

A belépő mellé nem csak poharat kaptok, hanem egy noteszt is, amiben a térképek mellett a borok és a kiállítók listáját is megtaláljátok. A képzett bortudorok saját köpőcsészével érkeznek, de ha nem vagytok ennyire elszántak, minden asztalnál kihelyeztek egy nagy tálat, amibe a borotokat önthetitek. Borkorcsolyaként pedig kenyereket és pereceket kínálnak számotokra.

Újdonságként a VinCE bárban óránként bor- és olívaolaj-kóstolókat tartanak, és a kiállítók is segítenek a helyes sorrend felállításában. Igaz, a motivációk eltérőek, de érdemes a különlegességekre utazni - mi is ezt tettük. Így ízlelhettük meg többek között a híres olasz borász, Sandro Boscaini szárított szőlőből készített vörösborait.

A borok mellett pezsgőkből, habzóbor alapú italokból, pálinkákból, nemes francia párlatokból és minőségi olívaolajokból is válogathattok. Személyes kedvencünk például a Szemtelen Pálinka, amely 40, 50, 60 és 70 fokos változatban egy-egy karaktert személyesít meg. A szokatlan pálinkás üvegekre egy-egy rövid történet is írtak. A viszonylag új szilvás Unicum is belopta magát a szívünkbe, de vétek lenne kihagyni a francia regényekből ismert Calvadost is.

Az ételeket főként a gasztro teraszon találjátok, ezekért külön kell fizetni. Az ínycsiklandó sajtok, sonkák, antipastik mellett az édességeknek is nehéz ellenállni. Többek között a Gerbaud és a Zsolnay Kávéház csodás süteményeiből és Raj Ráchel híres flódnijából falatozhattok. Meleg étellel pedig az ARAZ Étterem szolgál.

Ha pedig szeretnétek felfrissülni a Naturaqua 4 Senses szobájában pihenhettek. Ahol ásványvizet kortyolva napközben hárfamuzsika szól, este pedig fényjátékot vetítenek a falakra. A helyszínen lehetőségetek van boros kiegészítők beszerzésére is. Márkás poharakat, hordozótáskákat is árulnak. A rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy leendő vagy tudatos borfogyasztóként új tapasztalatokat és élményeket szerezzetek.

További infóért KATT IDE

Helyszín:

Budapest, VII. Kerület, Erzsébet körút 43–49.

Nyitva:

11 és 20 h között

Ha szereted a bort, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: