hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Így még nem láttad a rakpart házait

Környezetükből kiragadva ismerősnek tűnnek ugyan, de nem jövünk rá, hogy honnan.
Fotók: Laki Nóra - szmo.hu
2015. június 08.

hirdetés

Laki Nóra épületfotóit látva olyan érzése van az embernek, mint amikor találkozik valakivel, de nem tudja, honnan ismeri. Amikor aztán rádöbbennünk, hogy ezeket a házakat nap mint nap látjuk, megpróbáljuk beazonosítani, hogy melyik hol lehet. Ahogy a házak egymástól külön, háttér nélkül állnak, kicsit olyan, mintha egy műtermi fotó készült volna.

A steril környezetben az épületek új szerepet kapnak és olyan arcukat mutatják meg, ami hétköznap nem látható - írja Nóra, aki számára a fényképezés egyfajta kísérletezés. Arra törekszik, hogy a saját szemszögéből, a megszokottól kicsit eltérően mutassa be a várost, ahol él.

"
Mikor felmerült bennem, hogy bemutatom a sorozatot, akkor elsősorban abban bíztam, hogy akadnak majd olyan emberek, akiknek tetszik az ötlet, akik ugyanúgy elcsodálkoznak a pesti rakpart épületeinek sokféleségén,ahogyan én tettem. S ha legközelebb akár Budapesten, akár máshol sétára indulnak, ha tehetik és eddig nem tették, útjuk során egy kis időt szánnak a szemlélődésre is.

Nóra az Árpád híd és a Szabadság híd között álló házakat fényképezte és az volt a cél, hogy a közönségnek is úgy mutassa meg a házakat, ahogyan neki tetszenek. Így kerültek rá egy üres felületre a frontálisan fényképezett épületrészletek és a környezetüktől elválasztva, önálló teret kaptak.

A házrészletek steril környezetbe helyezve egyfajta elidegenítést, műtermi hangulatot árasztanak. épp ezért Nóra megpróbálta az épületeket minél természetesebb, eltérő fényviszonyok mellett megörökíteni.

hirdetés
"
Így talán valamelyest sikerült megtartani azt az érzetet, hogy elválaszthatatlan részei a környezetüknek, hogy - bár most egyesével és lecsupaszítva kerülnek reflektorfénybe - egy-egy háztömb szerves részeként láthatók a valóságban és ebből a valóságból lettek kiragadva.

Azon kívül, hogy rádöbbenthettek, mennyifajta stílus, szín és forma keveredik a rakparton, remek móka az egyes házakról kitalálni, hol is állnak pontosan. Amikor pedig nem sikerül, keressétek meg a Goggle StreetView-n és jöhet a felismerés!

rakpart1

rakpart2

rakpart3

rakpart4

rakpart5

rakpart6

rakpart7

rakpart8

rakpart9

rakpart10

Laki Nóra rakparti házakról készült teljes sorozatát a Behance-on ITT és ITT találjátok.

Ajánld másoknak is, ha tetszettek a képek!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk