A legegészségesebb péksütik Budapesten
Nem vagyok nagy kenyérfogyasztó - itthon például szinte soha nincs is kenyér, jobbára csak akkor majszolok el pár szeletet, ha egy étteremben valami finom vaj kíséretében elém teszik, amíg várakozok az első fogásra. Annál inkább rabja vagyok a péksüteményeknek.
Délután szinte mindig vágyom valami finomságra, és sokkal gyakrabban kívánok meg egy kakaós csigát vagy mákos pitét, mint valami francia mousse-t vagy tortaszeletet. Azok inkább hétvégi ínyencségek, barátnőkkel cseverészve. Mivel szinte mindennapos a péksüteményfogyasztás, utánajártam, hol vannak a legjobbak: amelyek egészségesek, de ugyanakkor isteni finomak is.
A legjobbak:
Jacques Liszt - Misi a pék V. kerület, Apáczai Csere János utca 7.
Leggyakrabban ebben a pékségben fordulok meg, mivel fél saroknyira van a kis kiadó lakásomtól, így elég gyakran ér itt a délutánonként menetrendszerűen rám törő édesség utáni vágy. A vendégeimnek is mindig ezt ajánlom friss péksütemények, kenyérfélék beszerzésére és eddig csak rajongó visszajelzéseket kaptam tőlük.
A pékségben található termékek – kenyerek, péksütemények, sütemények – mind helyben készülnek, csupa természetes anyagokból, adalékok nélkül. A műhely közvetlenül az eladótér mellett van, a kettő közt hatalmas üvegablakkal, így nyugodtan lemeózhatjuk a munkafolyamatokat (mondjuk ahhoz főleg éjjel kellene jönni). Misi, a jogászból lett pék mellett egy olasz társ is van, Matteo, ő felel az olasz kínálatért (pl. ciabatták, pan al latték). Kiegészítőként van kávé és Cserpes tejes áruk.
A kenyér és péksütemény kínálat elég széles, és a péksütemények pont jó méretűek: nem olyan felfújt óriások, melyek láttán rögtön valami adalékra asszociál az ember, de nem is minik: gyors uzsonnára egy is elegendő belőlük.
A minőség tekintetében vízválasztó kakaós csiga (290 Ft) is finom, de a két kedvencem a mákos patkó (290 Ft) és a csokis torta (400 Ft). Előbbiben ugyan meglehetősen ingadozik a mákmennyiség, itt épp egy gyengébb eresztést fotóztam, ennél azért több töltelék szokott lenni. Mivel öt pék dolgozik az üzemben, ki kell fogni, melyik a jószívűbb a mákkal. Soha nincs zsákbamacska viszont a mákor rétessel (390 Ft), amiben brutál sok mák van.
A csokis tortát egy leheletvékony lekvárréteg teszi érdekessé, a tészta és a csoki közt (a fotón levőn épp eper ízű) – ha több lenne, akkor elrontaná az egészet, de így jelzésszerűen pont jó. A csokis és a többi tortaszelet az egyetlen termékfajta, ami nem itt a pékségben készül, hanem egy cukrászatban.
Pékműhely I. kerület, Batthyány utca 24.
Törzsolvasók talán emlékeznek arra a postomra, amit a tökéletes kakaós csigamegtalálása feletti örömömben írtam. Azóta is ez a kedvenc – nagyon vajas, nagyon kakaós, nagyon finom. Bár a mezőny legapróbb csigája, de laktató, ugyanis van benne annyi anyag (ráadásul minőségi), mint a dupla méretűre felpumpált ipari vackokban. Az ára 140 Ft.
Itt is natúr, adalékanyagmentes, klasszikus eljárással készülő természetes pékárukat találunk, melyek helyben készülnek, részben a szemünk előtt. A választék nem túl nagy, csak néhány kenyér és péksüteményféle van egyszerre, de nyilván a forgalomhoz igazodnak. Ide mindenesetre nyitottan érdemes érkezni, nem határozott céllal – együk azt, ami van, ha meg épp nincs semmi, várjuk meg, míg kisül. Elvileg a facebook lapjukról lehet tájékozódni, épp mi készül, de ha valami kedvünkre való, akkor érdemes futólépésben megcélozni őket! Az egyetlen asztalkához leülve helyben is fogyaszthatunk, lehet a péksüteményekhez kávét vásárolni és a lelkes tulajdonossal, Vajda Józseffel beszélgetni.
Butter Brothers IX. kerület, Lónyay utca 22.
Viszonylag szép nagy üzlethelységet nyitott egy testvérpár, melyek közül az egyik fiúval sikerült egy kicsit beszélgetnem. A korábban munkaerő-kölcsönzéssel dolgozó tulajdonos eredetileg azért kezdett kenyérrel foglalkozni, mert nem talált kedvére valót. A Pékműhelyes Vajda Józsefhez ment el kitanulni az alapokat, és eredetileg csak forgalmazni akarta a kenyereket, de időközben megjött a kedve a saját sütögetéshez is. Úgy tűnik, folyamatos a kísérletező kedv, mert a túróstól a mazsolás-diós kenyéren át a sörösig sokféle változat készül.
Nekik is érdemes figyelni a Facebook oldalukat, oda minden nap kiteszik, aznap épp mit ötlöttek ki. Amikor ott jártam, egy retró kedvenc, kőrözöttes molnárka is volt, de tartottam magam a feladathoz és a péksüteményeket teszteltem: túrós batyut (220 Ft) és a kakaós csigát (200 Ft). Az árfekvés valamivel a Pékműhely felett van, de még elviselhető.
Mind a kettő nagyon rendben volt, melléjük házi tejtermékeket, kávét lehet még vásárolni. Az üzlethelységben még sok a szabad tér, a falak mellé pultot terveznek, hogy helyben is lehessen fogyasztani.
Pismány Pékség XII. kerület, Krisztina krt. 35.
Egy dologban egész biztos listavezető ez az aprócska üzlet: az összes jó budapesti pékség közül ez előtt a legnehezebb leparkolni. De a fiatal lelkes üzletvezető további elsőbbéggel is büszkélkedett: egy orvosi egyetemes felmérés szerint az itt árult, csökkentett szénhidráttartalmú „csodakenyér” a legegészségesebb. A mindössze tíz százalékos szénhidráttartalmú kenyérben a teljes kiőrlésű tönkölyliszt mellett sikér, tönkölykovász, tejföl, gyapotmagolaj, répa és alma van.
A név onnan ered, hogy a pékség Szentendrén, a Pismány hegyen működik, a budai kis boltba innen hozzák naponta háromszor a friss árut. Minden termék adalékanyag- és tartósítószer-mentesen készül, hagyományos technológiával. A bájos, barátságos üzletben mindössze egy asztalka van, mint ahogy az utcán is – itt szinte mindenki elvitelre kér.
A pékáruk mellett van néhány kiegészítő termék, például házi lekvárok, mézek, szörpök. A kakaós csiga (200 Ft) jó nagy és hibátlan, sok kakaóval. Az álompiték (240 Ft) közül a mákost választottam, ennek nem leszek rabja, a mákos pitékből ugyanis jobban szeretem az olyat, ahol töményebb a mák. Ezzel együtt azt hiszem, ide még gyakran betérek, nagyon barátságos, varázslatos kis hely, szerény, de határozott, kedves tulajdonosával - törzshely gyanús!:-)
Budai Pékség XII. kerület, Maros utca 23-25.
A második leggyakrabban frekventált pékségem, ugyanis jövet-menet útba esik. Ez nem klasszikus kézműves pékség, hogy a ma oly divatos szakszóval éljek, itt ugyanis semmi nem készül helyben az alapoktól. A kenyérféléket a fenti Misitól, valamint a Jókenyértől és a Marmorstein pékségtől szerzik be (ez utóbbinak nincs saját üzlete, de a honlapjukon megnézhető, hova máshova szállítanak). A nagy közönségkedvenc dupla vajas kifli a László pékségből, a túrós táska és a kakaós csiga pedig a felsorolás első helyén szereplő Misitől érkezik.
Az árakra érdemes figyelni, mert például a dupla vajas kifli az eredeti lelőhelyén 42 forint, itt pedig 70, de valahogy át kell jönnie Budára, és ugye a benzin meg a BKV is drága. A péksüteményeket zömét fagyasztva hozzák Franciaországból a nagyipari multi Delifrance cégtől. Ezek közül a csokis-kókuszos tekercs (320 Ft) nekem kicsit fullasztó volt, de a pekándiós-juharszirupos táska (320 Ft) nagyon finom.
László pékség VI. kerület, Rózsa utca 103.
A Budai Pékségben talált dupla vajas kiflinél fogtam nyomot, ennek eredeti származási helyét kutatva jutottam el a nem túl előkelő városrészben fekvő László pékségbe. A kiszolgáló hölgytől megtudtam, itt már több generációra visszamenőleg működik a műhely, úgyhogy a ház lakói igencsak hozzászokhattak, hogy reggelente finom kenyérillatra ébrednek. Az üzlet mellett van közvetlenül a sütöde, innen szállítanak más pékségekbe, közértekbe is.
A Rózsa utcai „márkaboltban” reggelente bundás kenyér is kapható, ha valakit nem zavar, hogy nem teljesen friss (én gond nélkül betoltam). A slágertermék persze a dupla vajas kifli, ami az én esetemben még az életben nem került haza, mert mindig megeszem a kocsiban útközben – a csücskei még az utcára kilépést sem érik meg. Ez itt 42 Ft, míg a tekintélyes méretű kakaós csiga 210. Kóstoltam még diós kiflit is (180 Ft), de ebben nekem nagyon kevés volt a dió.
Sarki közért XII. kerület, Maros utca 31.
Alig pár lépésre a Budai Pékségtől egy közért részlegeként működik a pékség, ahol helyben dagasztják, sütik a kenyereket, péksüteményeket. Még langyos volt a kakaós csiga, amikor kikértem, úgyhogy a kis szárazság biztos nem a frissesség hiánya miatt volt, hanem talán mert nem volt elég vajas a tészta. Mindenesetre itt is esküsznek rá, hogy semmi adalékanyagot nem használnak, tartósítószert meg minek, úgyis helyben sütnek mindent és hamar elkapkodják.
Kuglóf Pékség és Kávézó V. kerület, Piarista köz 1.
Kicsit hezitáltam, listázzam-e ezt a helyet, mert vegyesek a tapasztalatok. A péksütemények helyben készülnek és finomak, inkább csak a kiszolgálás színvonala hullámzó. Míg a kedvenc Szendzsó kávézómban nem tud annyi vendég lenni, hogy a két Zsolti bármelyikén az idegesség legkisebb jelét is fel lehessen fedezni, itt valahogy mindig stresszes a személyzet. A kedvenc helyeimen ha belép egy vendég, akkor valahogy nyugtázzák, hogy ott van, még ha a feje tetején áll is minden - egy köszönés, egy mosoly, egy biccentés. Itt nem.
Percekig ülhet az ember úgy egy asztalnál, hogy azon mereng, vajon láthatatlan-e. De mégis beleírom a listába ezt a kávézót, mert nem nagyon van más olyan hely, ahol minden helyben sül egészséges módon, és kényelmesen el is lehet fogyasztani. A képen szereplő meggyes-mákos péksüti 350 Ft, de ne felejtsük el, itt a turistanegyed közepén vagyunk.
Jó, de most nem tudom megmutatni:
Panificio il Basilico VI. kerület, Bajcsy Zsilinszky út 31.
Az olasz pékség jelenleg átalakítás miatt zárva, úgyhogy nem tudtam fotót készíteni, de majd pótolom!
Hájpolt helyek, de nekem nem jönnek be:
À table! boulangerie és pâtisserie II. kerület, Retek utca 6.
Őket nemcsak azért nem szeretem, mert nehéz összehalászni az ékezeteket a nevük korrekt leírásához, de két próbálkozásból kétszer udvariatlanok voltak. Úgyhogy akármennyire hájpolják sokan a kenyereiket és péksüteményeiket, többet nem próbálkozom ott, és nem is írnék róluk. Irgum-burgum.
Brótpékség - Villa Bagatelle XII.kerület, Németvölgyi út 17. és MOM Park, alsó szint
Nekem a Brótpékség árai túllépik azt a határt, amit ilyen termékért szívesen kifizetek – a kakaós csigához legközelebb álló csigatorony nevű kreáció például 390 Ft. Ráadásul sajnos itt is becsúsznak a kiszolgálásba hibák - egyszer majdnem vettem egy süteményt a MOM aljában, de az épp felmosó kislány úgy ment a pulthoz engem kiszolgálni, hogy nem öblítette le közben a kezét, pedig épp útba esett neki egy mosdó. El is ment a kedvem a vásárlástól.
Nem kicsi kézműves, hanem mini-multi, de nem annyira rossz:
Brunch pékség II. kerület Retek utca 4
A Retek utcai pékségen kívül (ahol az összes pékáru készül, állításuk szerint tartósítószer és adalékanyagok nélkül) még két helyen árusítják a termékeket (V., Arany János utca 16. és XII., Böszörményi út 16.). A fő tevékenységen kívül levesekhez cipót szállítanak éttermeknek, illetve Bécsi perecet a moziknak. Nem rossz, de nem is meggyőző, és hiányzik a kicsik barátságossága - arra jó, hogy ha a Fény utcai piacon járunk és már nincs kedvünk messzebb menni a pékáruért.
Jókenyér egy tucat szaküzlet
1995-ben egy német-magyar házaspár kezdte az üzletet, az akkor még szokatlan rozsos és magos kenyerekkel. Eleinte alkalmazott nélkül, mindössze tíz kenyér- és nem sokkal több zsömleféleség készül. Ma száz alkalmazottal 240 partnerüzletbe szállítanak péksüteményeket a pilisszentiváni üzemükből, valamint innen szolgálják ki dagasztott tésztával a tucatnyi Jókenyér pékséget is, ahol azokat frissen sütik.
Ilyen méretben nyilván nem kézzel dagasztják a termékeket és nem helyezik őket egyesével fatüzelésű kemencébe. Személyes tapasztalatom szerint a szaküzletek se egyformán dolgoznak, erre jó példa az alábbi két kakaós csiga (205 Ft). Az egyiknek a szélén van a közepe, de isteni puha és kakaós volt (Kecskeméti utca), a másik normál külcsínre, de jóval szárazabb, unalmasabb (Törökvész út). Ez utóbbiban viszont nagyon jó kis vajas-sajtos croissant volt, sok-sok sajttal (245 Ft).
Multi, de imádom:
Mlinar öt helyen
Specialitásuk a burek, ami egy remek, olcsó ebéd sietős napokon, de az összes termékük finom. Kedvencem a túrós és meggyes burek, a hagymás nagykifli és a túrós pite.
Tanulság - nem kell már üres kifliket, puffasztott vizes zsemléket, agyonporcukrozott száraz kakaós csigákat enni, egyre több helyen találunk tartalmas, egészséges, laktató pékárut. Külön öröm a kis boltok tulajdonosaival beszélgetni, a folyamatos kísérletezgetéseik új eredményeit kipróbálni, és megbecsült törzsvásárlónak érezni magunkat. Bizalom, barátság, megbecsülés - értékek és érzések, amiket nagy láncolatokban soha nem kapunk meg, ráadásul tartósítószerek és adalékanyagok helyett csupa egészséges finomságot ehetünk.
Tetszettek a sütik? Még több hasonló, érdekes cikket találsz TRAVELLINA BLOGJÁN.