hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Videóban „mondja el” a Lánchíd oroszlánja, szerinte miért fontos a híd felújítása

A híd őre hét fontos érvet is felsorol, miért örül a hamarosan kezdődő felújításnak.
Fotó forrása: BKK Facebook-videó - szmo.hu
2021. január 31.

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, hamarosan elkezdődhet Budapest ikonikus hídjának a felújítása.

A Budapesti Közlekedési Központ a híd még élő legnagyobb szakértőjét, a Lánchíd oroszlánját kérdezte arról, mik a legfontosabb érvek a dunai átkelő felújítása mellett.

A Marschalkó János szobrászművész által készített egyik oroszlánszobor most a BKK videójában kelt életre, hogy elmondja, milyen okokból fogadta kitörő örömmel a Lánchíd hamarosan kezdődő rekonstrukciójáról szóló híreket.

Az oroszlánok szinte a kezdetek óta figyelik a híd mindennapjait. A Lánchidat 1849 novemberében adták át, a dunai átkelőt a hídfőknél őrző négy kőoroszlánt azonban csak 1852-ben állították fel. Így minden bizonnyal ők Magyarország legfontosabb kulturális örökségének és szimbólumának a leghitelesebb – de mindenképp a legrégebbi – szakértői.

hirdetés
A híd felújításával kapcsolatban már számos szaktekintély kifejtette véleményét, az oroszlánokat azonban eddig senki nem kérdezte arról, számukra mi a rekonstrukció jelentősége.

A BKK most ezt az űrt kívánta betölteni.

A híd őre hét fontos érvet is felsorol, többek között azt, hogy az épített örökség is a kultúra része, erősíti az önbecsülést, de a szerkezetét is erősíteni kell, a műemléki elemeit is visszakapja a híd. Az oroszlánokat is restaurálják, megújul a világítás, valamint a hídfőknél a kényelmesebb közlekedés érdekében is fejlesztik a környéket.

VIDEÓ: A Lánchíd oroszlánjának "nyilatkozata"hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk