BUDAPEST

A kőbányai kísértetház végnapjai

A kőbányai kísértetház nyári villa volt, ami 1890 körül épülhetett. Később apácazárda, gyermekotthon és börtönőr-képző is volt.
Hajner Gyula cikke - szmo.hu
2015. május 26.


Link másolása

Ezt a hatalmas létesítményt szemelte ki Szent Józsefről nevezett Mária Terézia Anya, eredeti nevén Anna Mária Tauscher (1855-1938), aki 1891. augusztus 2-án alapította meg a Karmelita rendet Berlinben. Életét arra tette fel, hogy segítsen az elesetteknek, és hogy beutazva a világot, minél több helyen idős-és gyermekotthonokat, árvaházakat alapítson.

1907 nyarán Mária Terézia anya Franciaországba készült, de útját elhalasztotta a budapesti karmelita kolostor építőjének, Soós Istvánnak meghívására, akinek nagyon megtetszett a Karmelita rend munkája, és úgy gondolta, hogy hazánkban is nagy szükség lenne hasonló otthonokra.

kisertethaz1

Szent Józsefről nevezett Mária-Terézia anya (1855-1938)

kisertethaz_kulso (14)

kisertethaz_kulso (2)

kisertethaz_kulso (6)

kisertethaz_kulso (8)

kisertethaz_kulso (10)

A Karmelita rend alapítója 1907. augusztus 1-én érkezett Budapestre kísérőivel, de senki nem vár rájuk, mert Soós Istvánnak el kellett utaznia, ezért az iskolanővérek fogadták be őket. Mária-Terézia anyát megdöbbentette a fővárosban tapasztalt nagy nyomorúság, de nem volt vesztegetni való idejük, nekiláttak a munkához, megalapították Magyarországon is a Karmelita rendet, és újsághirdetés révén több épületet is megnéztek, amely leginkább megfelelő lenne zárdának. Így jutottak el a Maglódi út 125-höz.

1908. január 19-et írtak. Mária-Terézia anya egy nővérrel fölszállt a villamosra, hogy megtekintse a hirdetésben talált Maglódi úti villát. Vagy egy órányi utazás után kezdtek nyugtalankodni, hogy talán nem jó felé utaznak. Az éppen velük szemben ülő úr volt a tulajdonos. Miután mondták, hogy melyik házat keresik, ő megnyugtatta őket: "Oda utazom én is, úgyhogy nyugodtak lehetnek a hölgyek."

Szép nagy kertes villa volt, a kert mögött kis park és egy nagy konyhakert. A ház túlságosan luxusigényűnek tűnt egy zárda számára, ezért azt mondta, hogy még gondolkodik. Miután azonban a X. kerülethez tartozó külvárosnak a legjobb ismerője másodszor is ide vezette, nagyon megdöbbent az Alapítóanya, és azt kérdezte magától: "talán mégiscsak ezt a birtokot választotta nekünk, jobban mondva az ő lakásául a jó Isten?"

kisertethaz (17)

kisertethaz (18)

kisertethaz_kulso (9)

kisertethaz_kulso (16)

kisertethaz_kulso (18)

Júliusban vált szabaddá a villa. Sajnos a nagy szegénység, amellyel állandóan küszködtek, nem tette lehetővé, hogy gyermekotthont és kápolnát építsenek, amire pedig nagy szükség lett volna. Tizenhat évig a villaépület jó magas, levegős szobái voltak a gyermekek nappali és hálószobái.

Elérkezett az 1919. esztendő, a forradalom vihara söpört végig Magyarországon, s főleg Budapesten. A nővérek sziklaszilárdan helytálltak hitükért és gyermekeikért, és Istenben bízva kitartottak. Mint megtudták, nevük fölkerült a halálraítéltek listájára, de néhány nappal az ítélet végrehajtása előtt véget ért a forradalom. Az elkövetkezendő években a Karmelita rend nem vallott kudarcot: gyűltek az adományok, sorba nyíltak az óvodák, iskolák és az árvaházak. A Maglódi úti zárda mellett felépült egy kápolna is.

kisertethaz (20)

kisertethaz (21)

kisertethaz (22)

A boldog békeidőknek azonban hamar vége szakadt: kitört a második világháború. A nővérek minden tőlük telhetőt megtettek a sebesültekért, és az árván maradt, éhező gyerekekért. 1944-ben több száz, a deportálások elől menekülő zsidó családot bújtattak el a Maglódi úti villaépületben, hely hiányában pedig az itt lakó gyerekeket vidékre szállították.

A háború befejezése után, 1948-ban, a szovjet megszállás idején, az egyházi intézményeket elkezdték államosítani. A gyermekeket szétosztották más otthonokba, a nővéreket elküldték, a zárdaépületet pedig az akkori vallásellenes politikai vezetés kisajátította. A Maglódi út 125. alatt lévő Szent József otthonban 1949. november 16-án jelent meg kilenc személy az akkori Igazságügy minisztérium megbízatásából. November 17-en már kiküldték az új személyzetet, mondván, az apácák munkája kifogástalan, de nézeteik 200 évesek.

kisertethaz (24)

kisertethaz (25)

kisertethaz (34)

kisertethaz (36)

1950. január 29-én mínusz 20 fokos hidegben, nyitott teherautón költöztették ki őket. Pestszenterzsébeten 80 fiúgyermeket már elvettek a nővérektől, ők azonban nem féltek, mert tudták, az Úristen velük van. A Karmelita rend napjainkban is működik, kolostori életüket ma Gyenesdiáson folytatják.

Az egykori egyházi épületet 1951-ben az Igazságügyi Minisztérium kapta meg abból a célból, hogy ott a személyzet teljes képzési és továbbképzési igényeit kielégítő oktatási intézményt létesítsen. Itt alakult meg aztán 1951 végén a Büntetés-végrehajtási Központi Kiképző Iskola. Az 50-es évek végén került az épület homlokzatára egy kőből faragott Kádár címer is.

Egy volt börtönőr így emlékszik vissza a tanuló az akkori időkre:

"Igen, Budapesten a Maglódi út 125. szám alatt, egy volt apácazárdában képeztek ki minket. 3 hónap alatt ismerkedtünk meg a börtönőri tudománnyal. Egy gyakorlati napon egy akasztást is végig kellett néznünk. Az elítélt az utolsó szó jogán csak annyit mondott: Ti is jöttök utánam!”

kisertethaz (38)

kisertethaz (40)

kisertethaz (41)

A Magyar Helsinki Bizottság 2006-os jelentéséből kiderül, hogy a Büntetés-végrehajtási Intézet "külső munkahelyeként" említi meg a Maglódi út 125-öt, ami egyes források szerint 2008-ban végleg bezárt. A borzasztóan romos állapotú épület az állagmegóvások hiányában menthetetlenné vált. Ugyan még pár évig őrizték, de 2010-től megindult a szabad rablás: az épületet szétverték, egy időben laktak bent hajléktalanok, de fiatalok éjszakai bátorságpróbájának is sokszor helyt adott az "Újhegyi kísértetház" néven ismert épület.

Amikor személyesen is meglátogattam az objektumot, láttam, hogy a közeli börtön lakóival építtetik újra a kerítéseket. Ebből következtettem arra, hogy az épület az újhegyi fegyház kezelése alatt áll, ezért levélben kértem információkat az illetékesektől.

kisertethaz (39)kisertethaz (51)

kisertethaz_kulso (1)

2015 áprilisában megjelentek a területen a munkagépek, és nekiláttak a több mint száz éves épület bontásának. Hogy mi lesz a helyén, azt nem tudni, de egy biztos: Budapest egy nem mindennapi történettel rendelkező épületét semmisítették meg, aminek falai az elmúlt évszázadban több ezer gyermek számára nyújtottak menedéket...

VIDEÓ: a kőbányai kísértetház

Még több elhagyott helyet ITT TALÁLTOK.

Források:

- www.karmelita-noverek.hu

- foltkutatok.blogspot.hu

- uj.katolikus.hu

- www.gyenesdias.hu

Köszönet:

www.foltkutatok.blogspot.hu (Hajni és Ibolya)

Oszd meg barátaiddal is, ha érdekes volt a cikk!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk