hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

A hétvégén lesz idén utoljára a gyalogosoké és a bicikliseké a pesti rakpart

A pesti rakpartot fél éven át csak a gyalogosok és a kerékpárosok használhatták.
MTI, Címkép: MTI/Mónus Márton> - szmo.hu
2020. október 22.

hirdetés

Az október 23-i hétvégén lesz utoljára nyitva a gyalogosok és kerékpárosok előtt a pesti rakpart. A Margit híd és Közraktár utca közötti szakaszt fél éven át nem használhatták az autósok, mostantól azonban ismét őket engedik be a területre a gyalogosok helyett.

A Medián kutatása szerint a lakosság többsége támogatta a rakpart autómentesítését, és a jövőben is örülne neki, ha kizárólag a gyalogosok használhatnák.

A kutatás során megkérdezettek 73 százaléka támogatná, hogy hétvégenként elzárják a rakpartot az autóforgalom elől, és helyettük a gyalogosokat és kerékpárosokat engedjék ide, 59 százalék pedig a forgalom teljes megszüntetését is helyeselné. Az élettel megtelt folyópart elnyerte a budapestiek tetszését, a megkérdezettek több mint fele akár hosszabb távon is el tudná képzelni az autómentes rakpart koncepcióját - írta a Főpolgármesteri Hivatal.

A rakpart lezárása a közlekedési adatok alapján nem okozott különösebb fennakadást és dugókat az autós forgalomban, ugyanakkor jelentősen javította a gyalogosok és kerékpárosok közlekedési feltételeit - számolt be a városvezetés. A hosszan tartó kijárási korlátozások enyhítésével az utóbbi időben már biztonságosan, a zsúfoltság elkerülésével vehették birtokba a rakpartot gyalogosok, biciklisek, családok és kutyások.

A megnyitott terület több eseménynek is helyet adott, hiszen idén májustól október végéig minden hétvégén a gyalogosoké és kerékpárosoké volt a pesti alsó rakpart.

hirdetés

Számos közösségi és alulról szerveződő program is megvalósult a gyalogosok előtt megnyitott szakaszon, az emberek elkezdték használni a területet; több sport- és családoknak, gyerekeknek szóló esemény, valamint szemétszedési akció is megvalósult idén - sorolta a kiadott közleményben a városvezetés. Az online közösségi tervezés nyers eredményei is azt mutatják, hogy a városlakók a jövőben zöldebb, autók nélküli, kikapcsolódásra alkalmas rakpartot szeretnének, és egyértelműen támogatnák a rakpart gyalogosbarát megújítását.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk