/budapest/a-budapesti-csapvizben-is-kimutathato-a-mikromuanyag/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

A budapesti csapvízben is kimutatható a mikroműanyag

A Greenpeace Magyarország szerint a vizsgálat alapján ki kell vezetni Magyarországon az egyszer használatos műanyagpalackokat.
Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. április 30.

hirdetés

Sok a mikroműanyag-részecske a Dunában, és kimutatható a budapesti csapvízben is – állapította meg a Greenpeace legújabb vizsgálata. A szervezet már korábbi vizsgálatai során kimutatta, hogy a PET palackokban tárolt ásványvizekben szintén jelen vannak a mikroműanyagok.

A Greenpeace egy független laboratórium szakembereivel végzett mikroműanyag-mérést február 20-án a Dunában és február 6-án a Dunából parti szűréssel tisztított budapesti csapvízben. A felmérésből kiderül: a Duna mikroműanyag-szennyezettségéért olyan műanyagok – a polietilén és a polipropilén – felelősek, melyek jellemzően az egyszer használatos csomagolóanyagok alkotóelemei is.

Budapesti csapvízben most először, a Greenpeace Magyarország megrendelésére vizsgáltak mikroműanyagot. Egy észak-budai és egy csepeli iskolában vett 1500 liternyi ivóvízmintából előbbi esetében 7, míg az utóbbi esetben 10 részecske volt kimutatható

- írja a szervezet.

Az adatokhoz hozzáteszik, hogy a csapvizek mikroműanyag-mértéke kisebb annál, mint amit más országoknál mértek, de kevesebb az ásványvizekben mérteknél, illetve a beltéri levegőben belélegezhetőnél is.

hirdetés

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője ugyanakkor azt nyilatkozta:

„Közel negyedmillió magyar állampolgárral együtt azt várjuk az illetékes minisztériumtól és a kormánytól, hogy a korábbi ígéretek értelmében végre szülessen meg az a jogszabály, amely 2021-től valóban véget vet az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok korszakának. Ez az egész hazai gazdasági rendszer új pályára állításának első bátor lépése lenne: az eldobható kultúra helyett tiszta, zöld és takarékos gazdaság kell egy zöldebb és egészségesebb Magyarország érdekében.”


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk