hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

A BKV szerint jogszerű volt a buszbérlési szerződés az offshore hátterű cégtől, de azért felmondták azt

Karácsony Gergely jelentette be, hogy nem a győztes cégtől rendelnek majd autóbuszokat.
Fotó: BKV Zrt. / Facebook - szmo.hu
2020. december 02.

hirdetés

A BKV nem köt buszbérleti szerződést a zavaros hátterű céggel, a BKV felszólítása nyomán a cég még kötbért is fizet a fővárosi vállalatnak - közölte Karácsony Gergely főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán.

A vizsgálatok azt állapították meg, hogy a közbeszerzés során minden a jogszabályoknak megfelelően történt, a nyílt eljárásban a legolcsóbb ajánlat győzött, az Orbán-kormány törvénymódosítása miatt az offshore-háttér nem lehetett kizáró indok - írta a főpolgármester. Hozzátette:

ennek ellenére arra utasította a fővárosi cégeket, hogy offshore cégeket a közbeszerzésekből zárjanak ki, „a konkrét ügyben pedig úgy helyes, hogy a BKV nem szerződik ilyen vállalkozással”.

Karácsony Gergely szerint van azonban valami, ami talán ennél is fontosabb: az „én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai” - fogalmazott.

hirdetés

Mint írta, nem tiszte megítélni, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes milyen kapcsolatban áll gyermekei apjával. „De azt tudom, hogy sem ebben az ügyben, sem más ügyben soha nem képviselt és nem fog képviselni más érdeket, csakis a városét, a budapestiekét. Ő az egyik legegyenesebb, legtisztességesebb, Budapest ügyeiért legelkötelezettebb ember, akit ismerek. Tűzbe teszem érte a kezem” - áll a főpolgármester bejegyzésében.

A BKV közben kiadott egy közleményt, amelyben az áll:

„A BKV Zrt. Felügyelőbizottsága elvégezte a vizsgálatot a hat használt autóbusz bérlése tárgyában kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban. Az eljárás dokumentumai alapján - amelyek a BKV honlapján is megtalálhatók –

a vizsgálat megállapította, hogy az eljárás előkészítése, illetve a közbeszerzési eljárás lefolytatása a hatályos közbeszerzési törvény és a végrehajtására vonatkozó rendeletek előírásainak, valamint a BKV Zrt. Társasági Beszerzési Szabályzatának megfelelően, az átláthatóság biztosításával történt.

A közbeszerzési törvény rendelkezése szerint a BKV köteles a legkedvezőbb ajánlatot adó gazdasági társasággal szerződést kötni.

A nyílt közbeszerzési eljárásban nyertes CR-FACILITIES Vagyongazdálkodó Zrt. és a BKV Zrt. között október 30-án létrejött egy éves határozott idejű szerződés felmondása azonban megtörtént, a szerződés hatályát veszti, a BKV nem köt több szerződést a céggel. Intézkedés történt továbbá a CR-FACILITIES részéről esedékes meghiúsulási kötbér december 1-én történő átutalásáról a felmondott szerződésben meghatározott mértékben.

A BKV a zavartalan közösségi közlekedés biztosításához szükséges többletkapacitást más módon biztosítja.”

Korábban az mfor.hu írt róla, hogy ciprusi offshore-hátterű cégtől bérel buszokat a BKV. A fővárosi Fidesz Láng Zsolt vezetésével azt követelte, Karácsony Gergely vizsgálja ki a buszbeszerzéseket. Közben egy, a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez eljutott dokumentum szerint a BKV már megkötötte „a kamu (offshore) céggel a buszbérlési szerződést”, ezért is értelmezhetetlen Karácsony Gergely főpolgármester szerdai nyilatkozata - írta a lap az online oldalán.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk