BUDAPEST

6 ok, amiért érdemes elnézni a Tropicariumba

Például az éjszaka közepén pizsamaparti lesz a cápák között.

Link másolása

1. Pizsamaparti a cápák között

A vadonatúj program júniusban indul, és olyan élményben lesz részetek, amiről eddig csak álmodtatok. A Da Vinci pizsamapartira baráti társaságokat, osztályokat várnak, főleg a felső tagozatos diákok közül. Azt ígérik, hogy lesz filmvetítés, kalandtúra, játék és buli a cápák mellett, mindez az éjszakai, bezárt állatkertben. A buli ottalvós, tehát tényleg vinni kell a pizsamát :)

tropikarium201505 (44)_1000x750

2. Bemehettek randijeggyel

Ugye, hogy utoljára jutna eszetekbe, hogy randizni a halak közé hívjátok kedveseteket? Pedig érdemes :) A “randi-jegyet” csak párok kérhetik, és így jóval olcsóbban, ráadásul egészen különleges módon tölthettek együtt pár órát. A már csendesedő Tropikáriumban romantikus zene szól a kedvetekért, és vadregényes világban andaloghattok kéz a kézben.

tropikarium201505 (1)_1000x750

tropikarium201505 (2)_1000x750

3. Tiétek lehet akár egy cápa, vagy egy rája is

Az állatkert bármelyik lakóját örökbe lehet fogadni, így akár cápatulajdonosok is lehettek. No persze hazavinni nem lehet őket, de az oklevélen kívül meghívást kaphattok az Örökbefogadók Nyílt Napjára és személyesen beszélhettek védencetek hogylétéről az őt gondozóval.

tropikarium201505 (9)_1000x750

4. Megnézhetitek, hogyan és mit eszik a cápa, vagy a kígyó

Mindig különös élmény egy veszélyes állat etetése. Itt ti is bepillanthattok a kulisszák mögé, megláthatjátok, hogyan tünteti el a cápa az ebédjét, vagy kiderülhet, mit és hogyan eszik egy kígyó. A gondozók bemutatják a kajmánok, a gyíkok, a kígyók, cápák, ráják, aligátorok, piranják és a majmok, madarak étkezését.

tropikarium201505 (38)_1000x750

Óriás akvárium, cápaetetés:

Egy hatalmas medencében egy 13 méteres alagútban állva csodálhatjátok meg az 1,4 millió liternyi vízben úszkáló cápákat és rájákat. A porcos halak mellett denevérhalak, sügérek, doktorhalak, tisztogatóhalak is élnek. A cápák etetését ti is megnézhetitek hetente egyszer. Két búvár 1-1 vödörnyi, kb. 15 kg halat visz ilyenkor a cápáknak, akik kézből esznek.

5. Közös merülés a cápával

Akinek van elég bátorsága, no és persze merülési tapasztalata, annak itt aztán tényleg izgalmas merülésben lehet része. A nagy medencében élő cápákhoz időnként vendégségbe mehetnek a vállalkozó kedvű búvárok. Természetesen nem merülhettek egyedül, egy vezető vigyázza a biztonságotokat.

6. Rájasimogatás

A félelmetes kinézetű ráják kezes bárányként is tudnak viselkedni. Elképesztő látvány, ahogy az “orrukat” kidugják a vízből a medence szélén, jelezve, hogy tessék már egy kicsit megsimogatni a hátamat :) Arra azért ügyelni kell, hogy a farkuk tövében lévő tüske sérülést okozhat. Ám a jelek szerint egyáltalán nem támadó kedvűek, ha elfáradnak, a medence alján pihennek egy keveset. A bátrabb gyerekek a medence alján lévő üveg alagútba is bebújhatnak nézelődni.

tropikarium201505 (41)_750x1000

Látnivalók:

- Magyar fauna: pontyok, szürkeharcsák, csukák és hazai védett halak

- Trópusi állatok: védett majmok, kígyók, siklók, madarak és teknősök

- Trópusi esőerdő: bambusz, fikusz, alligátor, 15 percenként trópusi vihar

- Édesvízi és félsósvízi halak: bölcsőszájú halak, piranják, ráják, diszkoszhalak, vitorláshalak és gömbhalak

- Sósvízi halak és korallok: lágy és kőkorallok, halak, korallőrök, bohóchal, murénák, tűzhalak és kőhalak

tropikarium201505 (37)_1000x750

Bővebb infókat ITT olvashattok.

Címlapfotó: tropicarium Facebook-oldal

Ha te is ellátogatnál a cápákhoz, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: