BUDAPEST

5 kertes, teraszos hely Budapesten, ahol a szabad levegőn iszogathatsz

És nincsen akkora tömeg, hogy sehova ne tudj leülni.
My Secret Budapest - szmo.hu
2018. augusztus 18.


Link másolása

Tavasztól őszig az egyik legjobb dolog munka után, illetve hétvégén kertben vagy teraszon ücsörögni, hideg sört kortyolni.

Fröccsöt iszogatni. Komótosan szopogatni az Aperol Spritzet, és közben dumálni. Esetleg hallgatni a többieket. Olvasni. Telefont nyomkodva a hírek közt böngészni. Lazulni. Pihenni. Kiengedni.

De a legeslegjobb a nyári melegben ülni a szabad levegőn egy jó ital mellett.

Erre számtalan hely akad Budapesten, de nem mindegyik vált a kedvencünké. Vagy nem mindenhol tudunk előzetes asztalfoglalás nélkül akár csak egy kisebb társasággal is leülni. Most mutatunk nektek néhány olyan helyet, ahol nincsen akkora tömeg, hogy te már ne férj be, és ahol tényleg olyasmit kapsz, amit máshol nem.

Ganz Söröző – az első kerület egyik legizgibb épületében

„Ez a ház olyan, mintha Angliából csöppent volna ide. Ott láttam ilyeneket” - mondta az egyik ismerősöm, amikor először jártunk erre. Mást a Harry Potterre emlékeztet a ház a Ganz utcában. Igazán hangulatossá a földszintjén már legalább 15 (vagy több) éve működő kis bár teszi.

Pár éve a hely arculatot váltott és megújult, kézműves söröző lett. Azután megint váltott, Sörmanufaktúrából Ganz Söröző lett. Különösen azért fontos a jelenléte, mert a környéken kevés minőségi sört kínáló hely akad, a Hattyú utca csak pár évet élt, a Macskakő Sörtársaság éppen nyári álmát alussza.

„Messze a legjobb, legkedvesebb, leghangulatosabb hely a fővárosban. Mesés kis csodazug. Kiváló kisüzemi sörök csapon és üvegben, speciális viszkik, pompás borok, baráti kiszolgálás. Tökéletes” - írta róla az egyik vendég az értékelésben. Igaza van.

Bereg Embassy – az elvarázsolt kert a Hattyú-házban

Már akkor idejártam, tizenévekkel ezelőtt, amikor még kávézó volt, és egy kedves, udvarias, idős úr vezette, aki korábban egy neves budapesti étterem főpincére volt. Imádtam. Azután a kedves idős úr nyugdíjazta magát vagy megvették tőle a helyet, már nem tudom, és akkor is kellemes kávézó maradt számomra, de az igazi metamorfózis a közelmúltban következett be, a Bereggé válással.

A Bereg egy fogalom, különben miért jönne el ide a pesti oldalról, csak a hely kedvéért egy megrögzött pesti barátnőm, aki nem szívesen rándul át a Duna túloldalára, mivel szerinte az igazi élet Pesten zajlik.

Na, de Bereg az más, képes átjönni kizárólag ezért az egy kertért, ezért a hangulatért, meg a hamburgerért.

A gyerekek és a kutyák is imádják. És ide gyerekkel és kutyával is jó jönni, senki nem szól be, senki nem lehetetlenkedik, és senki nem akarja kitiltani őket.

Építészpince – annyira gyönyörű, hogy bolondok lennénk kihagyni

Egy kedves barátunk beszélt először az Építészpincétről, ami valamilyen érthetetlen módon kimaradt az életünkből. Amióta először láttuk, nem tudunk betelni vele. Az épület és a kert történetével most nem is traktálnánk benneteket teljesen feleslegesen, olvassátok el ezt a tavalyi cikket róla.

Miért kell idejönnöd? Ezt a csodát így, máshol nem kapod meg. Bármilyen évszakban jössz ide, az udvar egyszerűen elvarázsol. Nyugodtan olvasgathatsz és kávézhatsz, a kutya nem zavar ebben. Ha Budapest legjobb szelfijére gyúrsz, mert annyira pazar a helyszín, akkor hajrá. Ha ide szerveznél a barátnőiddel egy beszélgetést, tökéletes választás. Ha a családodnak mutatnád meg: őket is elbűvöli. Ha nem túl drága ebédmenüre vágysz, itt a helyed. Ha különtermet keresel rendezvénynek, csak gyere bátran.

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

VIDEÓ: Az Építészpince romantikus udvara

Kadarka Bárka

Biztosan van szebben dizájnolt hely is a városban, na de olyan biztosan nincsen még egy, ahol biztosan kiváló a borkínálat (mert erre tette fel mindenét a tulajdonos), ahol ennyire közel a Duna, ahol homokos strandhoz hasonlót találsz röplabdához vagy ahhoz, hogy lerogyhass egy nyugágyra. Ami ráadásul a Margitszigeten van, közel a Margithídhoz. És ami egyszerre pezsgő és nyugis.

Ja, és mivel tavaly óta az Aperol Spritz az új fröccs, fontos, hogy itt kapsz azt is, és jól készítik.

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

Két Rombusz

A Két Rombusz külön kis univerzum a Rómain belül. Korábban a Sziget Fesztiválon bukkantunk eldugottabb sarkokon és a bokrok között ilyen kis oázisokra. Tudjuk, Fellini, meg nap bácsi, igen, mind a kettőt imádjuk, de a Két Rombusz hangulata is verhetetlen. Kár, hogy nincs még sokkal, de sokkal több ilyen kert a városban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Kiakadtak a kommentelők a rezsicsökkentett „fényvillamoson” – mi is megnéztük magunknak
Kicsit fakóbb, kicsit kevésbé díszes – nyilván akaratán kívül, de valamelyest visszatükrözi az ország jelenlegi hangulatát.

Link másolása

Az emberek át lettek verve – nagyjából ez érződik a legtöbb kommenten, amit idén a BKV a szokásos adventi karácsonyi villamosok képei alá kapott. A szokásosan csak "fényvillamosnak" hívott, feldíszített járműveket idén is ezzel a névvel hirdették meg több helyen, de ez az elnevezés csalóka.

A több vonalon is közlekedő járműveket idén takarékosság okokból nem díszítették fel fényfüzérrel, csak a belső teret alakították át.

Az így kapott terméket végül a táblákon már "Adventi villamosnak" keresztelték el, de a közösségi média népe érezhetően csalódott volt. Egyesek szerint a belső díszítés veszélyben lehet egy-egy zsúfolt időszakban, míg más azt veti a város szemére, hogy a fényvillamosok a korábbi években némi melegséget csempészhettek azok szívébe is, akik messziről látták elsuhanni, míg most csak azok tudják igazán élvezni, akik fel is szállnak rá.

A legtöbben mégis azt jegyzik meg, hogy a spórolás értelmetlennek tűnik, tekintve azt, hogy mennyit lehet megtakarítani egy LED-es fényfüzérrel.

„Saccolva is a villamos vontatómotorjához képest ezred nagyságrendű lehet a díszkivilágítás energiaigénye!” – írja az egyik kommentelő, míg egy másik megjegyzi: „Látom annyi esze senkinek sem volt, hogy kiszámolja annak a pár nyamvadt LED-nek a fogyasztását, ami elárulom, hogy fillérekben lenne mérhető.”

De szinte minden hozzászólás arról, szól, hogy az utazóközönség nagyon szomorú a fényvillamosok hiánya miatt, sokan külön kiemelik a gyerekeket, akik nagyon várták a különleges járműveket.

A Szeretlek Magyarország fotósa a helyszínen járva hasonló gondolatokat fogalmazott meg az "Adventi villamossal" kapcsolatban. A fények hiánya, és a gyér külső díszítés mintha kissé visszatükrözné az ország jelenlegi pesszimista állapotát és nehéz helyzetét. Ottjártakor az emberek sem voltak felhőtlenül boldogok, a korábbi években a fényvillamosokon szinte minden kattintásra jutott egy boldog vagy csodálkozó arc.

Valószínűleg túl erős lenne a "gagyi" szót használni, de az a kicsik és nagyobbak arcán és a kommentekben is tükröződik, hogy a rezsiválság, az energiakrach, az infláció, a bezárások idején és általában a sötét novemberi-decemberi napokon ennél többnek örült volna igazán Budapest utazóközönsége. Apróságnak tűnhet, mégis beszédes: a villamoson az adventi járatot reklámozó plakáton található QR-kód segítségével az Oltalom Egyesület hajléktalanóvodáját lehet támogatni...

Különösen beszédes a villamos "szegényessége", ha a gyakorlatilag teljes pompában világító Parlament előtt húz el, vagy ha a Dunapartról feltekintve az emberek a sokmilliárból felújított Vár épületeit nézik.

A Facebookon rengetegen szinte követelik vissza a korábbi évek díszes fényvillamosát, így még bízhatunk benne, hogy összeül a városháza kiszámítani, hogy vajon nem éri-e meg kissé felvidítani az utazókat. De a jelenlegi helyzetet figyelembe véve könnyen lehet, hogy idén ez van, ezt kell – megpróbálni – szeretni.

Az Adventi villamosról további információt EZEN A LINKEN találsz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Több fa, több wc, új utcabútorok – ilyen lett a felújított Blaha Lujza tér
Több mint egy évig tartó felújítás után a hétvégén átadták a felújított a teret, ahol végre egy nyilvános vécé is helyet kapott.

Link másolása

Tizenhét hónapig tartó felújítás után szombaton átadták a megújult Blaha Lujza teret. A pesti belváros egyik legfontosabb csomópontjában több lett a zöldfelület és a gyalogátkelőhely, és egy nyilvános vécé is helyett kapott végre.

A Blaha Lujza tér felújítása még tavaly júliusban indult, a beruházás összesen 505 napig tartott és 3,6 milliárd forintba került. Karácsony Gergely főpolgármester a szombati átadón azt mondta, hogy „adósságot jöttek törleszteni”, illetve hogy az elmúlt bő ötven évben nem volt olyan városvezetés, amely ne ígérte volna meg a Blaha felújítását.

A főpolgármester szerint a felújítással

„a Blaha most már találkozási hely, nem pedig parkoló és közlekedési csomópont”.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombati közleményében azt írta, hogy a megújult téren 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítottak ki, és 80 új fát ültettek. Az új fák egyik részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét pedig a burkolatba ültették, teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel.

Mesterséges váztalajt is bevetettek, hogy a fák gyorsabban nőhessenek, és a korábbi fák is megmaradtak, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

Emellett a felújítás során

 • 4474 négyzetméternyi burkolat újult meg,
 • 12 új asztal került térre,
 • 2 új MOL Bubi gyűjtőállomást és 29 új kerékpártámaszt telepítettek,
 • megújult a közvilágítási rendszer,
 • 3 új gyalogátkelőt alakítottak ki,
 • 11 új, kisméretű szoborkompozíció helyeztek el
 • és végre helyett kapott egy új akadálymentes illemhely is.

  A téren álló egykori Népszínházra utalva felújították a Színházi emlékkövet. Ugyancsak

  megújult a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő „gomba szökőkút” is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb helyezkedik már el.

  A tér átépítésével megváltozott a forgalmi rend is: a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, a Somogyi Béla utca pedig egyirányú lett a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Rejtett utalást is beépítettek a felújított Blaha Lujza térre
„Ha a lábunk elé nézünk a hetes busz megállójában, vagy a metró kijárata közelében, akkor végigkövethetjük a kontúrt a burkolatban” – írta Bardóczi Sándor , Budapest főtájépítésze.
Fotó: BKK - szmo.hu
2022. december 14.


Link másolása

»Tényleg nem hiányzik a Blaháról semmi, csak a Népszínház« – írta ma reggel egy kommentben N. Kósa Judit, aki egy fantasztikus könyvet írt nemrég a Nagykörútról. Sejtelmesen csak annyit írtam neki, hogy az sem hiányzik róla

– ezt írta Bardóczi Sándor a Facebook-oldalán.

Budapest főtájépítésze el is mondta, mit ért a sejtelmes mondat alatt:

„A Nemzetit ugyan a metróépítés miatt lebontották 1965-ben, de a tér mostani rendezésekor a tervezők kiszerkesztették az egykori kontúrját, s a tér anyagával azonos, vékony burkolati vonallal visszarakták az alaprajzát a térre.”

Utalt arra is, hol van pontosan, és egy fotót is mellékelt:

"Ha a lábunk elé nézünk a hetes busz megállójában, vagy a Metró kijárata közelében, akkor végigkövethetjük a kontúrt a burkolatban. Mivel a kontúr a mai Rákóczi út aszfaltsávjába is belóg, ott ez a vonal megszakad"

„A téren egyébként a janus arcú rekonstruált szobor, az ülőtámfalba rögzített kisplasztikák, és a forgószékek színe és formája is a Nemzetit idézik meg. De ez a kontúr a legrejtettebb utalás arra, hol állt pontosan a Népszínház, a hazai színjátszás egyik legfontosabb korai temploma" - fogalmazott a posztban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
December 10-én adják át a megújult Blaha Lujza teret
A tér új burkolatot, rengeteg növényt és számos, a korábbi Nemzeti Színházra emlékeztető utcabútort kapott.
Fotó: BKK - szmo.hu
2022. december 03.


Link másolása

2022. december 10-én, szombaton újra megnyitják Budapest egyik legforgalmasabb közterületét, a Blaha Lujza teret – közölte Facebook-oldalán Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke.

A Facebook-eseményhez azt írják:

„Találkozzunk december 10-én a Blaha Lujza téren, és fedezzük fel együtt a megújult teret! Forró tea, zene és sok újdonság vár.”

Néhány napja már bejelentették, hogy lezajlott a tér műszaki átvételi eljárása. A megújult Blahán

 • lerakták a térburkolatot;
 • elültették az összes fát, így a már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa áll a téren;
 • befejezték a növénytelepítést a növénykazettákba ültetett fák környezetében, valamint
 • helyére tették az akadálymentes nyilvános illemhelyet.

Emellett tizenegy kis méretű, úgynevezett mikroszobrot helyeztek el a megújuló Blaha Lujza téren, a növénykazetták ülőfelületén. A különleges alkotások az egykori Népszínház, majd Nemzeti Színház színészlegendáit mutatják be egy-egy ikonikus szerepükben. Nem csak a szobrok emlékeztetnek a színházra: a tér az egykori Nemzeti székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokkal és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk