BUDAPEST

5 könyvtár, amelyet nem hagyhatsz ki

Még tanulsz? Kutatómunkát végzel? Írsz? Akkor ezek a könyvtárak hasznosak a számodra!

Link másolása

Az egyetemi évek többnyire a bulikról szólnak, ám van úgy, hogy egy-egy vizsga előtt nem halogathatjuk tovább a tanulást sem. Ilyenkor jön a szokásos "na most tényleg tanulni fogok" elhatározás, az aprólékos előkészületek, majd mikor már épp elkezdené az ember, csörög a telefon, írnak Facebookon, el kell mosogatni, vagy éppen szülinapja van a macskának.

Vannak, akik minden nehézség ellenére bíznak benne, hogy otthon is a végére jutnak az anyagnak. A többieknek pedig ott a könyvtár!

1. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Ez az a könyvtárhálózat, amelynek városszerte rengeteg helyen, Csepeltől Békásmegyerig mindenhol van tagintézménye, és az összes ugyan ezen a néven fut. A központi létesítmény a Kálvin téren található, nem meglepő módon ez is a legnagyobb. Már a kisebb könyvtárak is elkülönítenek tanulós-asztalokat, ám a nagyobb épületekben egész termek állnak a tudásra vágyók rendelkezésére. A helyben használat ingyenes, a kölcsönzés díja egész évre diákoknak 2700 forint (felnőtt:5700 Ft). Egyszerre nyolc könyvet vehettek ki négy hetes kölcsönzési idővel, de kottákat, folyóiratokat és szaklapokat is találhattok a raktárban. Itt pedig megnézheted, milyen szép belső terekkel rendelkezik a könyvtár.szaboervin1

Fotó: Panorámablog Facebook oldal.

2. Országos Széchenyi Könyvtár

Itt lehet igazán kutatni; a polcokon megtalálható az összes valaha Magyarországon megjelent könyv és folyóirat. Innen nem lehet kölcsönözni, az Országos Széchenyi Könyvtárban kizárólag helyben olvashattok, olvasójeggyel. Az olvasójegy ára diákoknak 3500 forint évente, diákigazolvánnyal nem rendelkezőktől pedig 6500 forintot kérnek el. Az olvasójegy leadásáért cserébe olvasóhelyet biztosítanak, amit a távozásig tartani kell. Ha mégis ki akartok juttatni valamilyen anyagot, ezt fényképek formájában tehetitek meg, 40 képért 1300 forintot kérnek. A katalógusban otthonról is böngészhettek.oszk

Napi OSZK. Fotó: Országos Széchenyi Könyvtár Facebook oldal.

3. Országgyűlési Könyvtár

Az országgyűlési képviselőknek és a határon túli magyaroknak ingyenesen, a középiskolásoknak pedig igazgatói engedéllyel adnak csak olvasójegyet, már ha az illető webes felületen előzetesen regisztrált. A hatalmas adatbázisban a könyvtár honlapján bárki böngészhet, a könyveken kívül feljegyzéseket, visszaemlékezéseket is találhat, aki erre kíváncsi. Extra szolgáltatásként segítő könyvtárosok könnyítik meg a kutatást, tőlük telefonon, vagy akár emailben is kérhetjük, hogy olvassanak bele egy-egy anyagba. Éves díj diákoknak 2250 forint, nem diákoknak 4500 forint.orszaggyulesi

Fotó: Országgyűlési Könyvtár.

4. A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának Mikszáth téri épülete

Az egészségügyben tanulók számára ez nem csak egy könyvtár. Sokkal több annál. Vannak, akik akár egy hetet is itt töltenek (minek ide albérlet…) egy-egy vizsga előtt. A létesítmény annyira felkapott, hogy a Facebookon csak arra alakult egy csoport, hogy percenként kiírja valaki, hogy van-e már hely az olvasóteremben. A kölcsönzés SOTE-soknak és nyugdíjasoknak ingyenes, egyéb diákkal 1270 forintba kerül évente.semmelweiss

5. A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára

A valaha hazánkban megjelent összes könyvön és folyóiraton kívül lexikonokban, különleges szótárakban is kutathattok. Az intézménynek 1897 óta kötelespéldány-jogosultsága van, így tényleg mindent megtaláltok. Különlegesség, hogy az összes könyvet ki lehet kölcsönözni, bármilyen nagy krónika legyen is az. Olvasójegy: 1800.-

Ezen kívül persze minden egyetemnek van saját könyvtára, ahol az oktatási profilnak megfelelő anyagokat találhattok, ráadásul ottani diákoknak ingyenesen használható.ksh

Rendezvény a KSH könyvtárban. Fotó: KSH Könyvtár Facebook oldal.

Ugye ti is szoktatok könyvtárba járni? Lájk!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: