BUDAPEST

5 könyv, ami téged is békebeli pestivé tesz

A cikkben felsorolt könyvek olyan szerzők művei, akik maguk is részesei voltak a békebeli főváros mindennapi életének, s így valóban hiteles képet tudnak számunkra adni az akkori világról, emberekről és érzésekről.
Pályi Brigitta írása az Emlékezz Budapest blogon, Címkép: Fortepan/Klösz György - szmo.hu
2019. április 27.


Link másolása

Pályi Brigitta vagyok, doktorandusz hallgató a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájában. Történészként a 20. század eleji Budapest tanulmányozása során számos értékes és érdekes részletet találtam, amelyet szeretnék mindenkivel megosztani: anekdoták, pletykák, legendák, különös, megdöbbentő tények a főváros tereiről, utcáiról, épületeiről és emberközeli történeteiről. Ezúton szeretném megismertetni és közelebb hozni a munkámat, megmutatni a város egy új, eddig ismeretlen arcát és hétköznapjait, közös múltunkat, történelmünket. Emlékezz, hát Budapest!

Az Emlékezz Budapest című blog szerzőjeként minden könyv felkelti az érdeklődésemet, amely a 20. század eleji Budapesttel foglalkozik. A legjobban mégis azokat az írásokat kedvelem, amelyek olyan szerzők művei, akik maguk is részesei voltak a békebeli főváros mindennapi életének, s így valóban hiteles képet tudnak számunkra adni az akkori világról, emberekről és érzésekről. Itt van néhány közülük, amelyeket olvasva megérthetjük, hogy mit is jelentett a múlt század elején pestinek lenni.

1. Krúdy Gyula: Pest-budai hangulatok

Ha valaki a régi Budapest hangulatát igazán szeretné átérezni, elsőként feltétlenül Krúdy Gyula írásaihoz forduljon. Az egyik kedvenc novella-válogatás kötetem a Pest-budai hangulatok (Alinea Kiadó, 2013), amely remekül gyűjti össze Krúdy azon írásait, amelyek segítségével egy kicsit részesei lehetünk a múltszázad eleji Budapest életének.

Olvasás közben megjelenik előttünk a pesti utca, minden szereplőjével – a bérkocsisoktól a rikkancsig – magas bérházak sorával körülvéve; a kávéházak otthont idéző állandó forgataga – szinte érezni a levegőben a frissen őrölt kávé és a friss, ropogós kifli illatát, hallani a csészék, tányérok csörömpölését és az újságok lapjainak neszezését. Majd felbukkan a pesti polgár, aki helyet foglalva az aranytükrös kávéház egyik asztalánál, kéri a kávéját, amely akkoriban nemcsak egy egyszerű fekete színű ital volt, hanem a kávé egyben

„mutatta a pesti polgár életét, sorsát, politikai pártállását” is.

Az egyszerű pesti polgár mellett azonban a novellákból olyan neves személyeket is megismerhetünk, mint Podmaniczky Frigyes bárót, „az Andrássy út vőlegényét”; Schumayer (Pilisy) Rózát, „Pest rózsáját”, aki elit bordélyt tartott fenn az V. kerület egyik bérlakásában; vagy Pórfit, aki kalapjaival „köszöngetni tanította Budapestet”. Ha tehát, valaki a 20. század eleji Budapest valódi arcát szeretné meglátni, és átérezni az akkori „pesti életérzést”, mindenképp vegye kezébe ezt a könyvet.

2. Kárpáti Aurél: Budai képeskönyv

„Egy darab ittfelejtett múlt…” – írja Kárpáti Aurél Budai képeskönyv (Élet Irodalmi Nyomda, 1914) című novelláskötetében a 20. század eleji Tabánról.

A könyv, a címe ellenére tehát, nem képekben, hanem novellákban örökíti meg Budapest egyik legkülönlegesebb és egyben legszegényebb városrészének mindennapjait.

Ennek az írásnak pontosan ez a legérdekesebb vonása: hogy nem Pestről szól, hanem Budáról. A budai emberek élete szinte ellentéte volt a mulató pesti polgárokénak. Különösen a Tabán hétköznapi lakóinak, akik szinte falusias környezetben, gondolkodással és életvitellel élték hétköznapjaikat.

A könyv azonban azért is igazán megkapó, mert annyira emberközeli. Olyan egyszerű budai polgárok életébe csöppenhetünk bele, mint a magányos, idős „ködlovag”, aki minden kedden Chopint játszik a zongorán, s közben újra átéli a múltját, „a csókokat, a csalódást, a vágyakat, a könnyeket és megújuló tavaszi szerelmeket, amelyek a Russwurm kávéival kezdődtek és végződtek”; vagy a Turner kisasszonyok, akik a „Három szerecsen” nevű kávémérés tulajdonosai, s akik fejét elcsavarja egy pesti gavallér; és a kövér család, ahol a család egyetlen lányát meglátva a szerzőnek azok a bútorszállító kocsik jutottak eszébe, amelyek „májusban és novemberben méltóságteljesesn döcögnek a pesti utcákon, s amelyeknek párnázott belseje három szobabútort rejteget.”

Az egyszerű emberek között azonban egy híresség is felbukkan – aki a tabáni legendák egyik főhőse – maga Casanova személyében, aki állítólag 1759-ben megfordult Budán, s a tabáni Hadnagy utcában szállt meg. Ennyit bemutatóul, a többi csábító dolgot meghagyom a kíváncsi olvasónak.

3. Gábor Andor: Pesti sirámok

A világon semmi sem tökéletes. Ahogyan Budapest városa sem. Már a 20. század elején Budapestnek is megvoltak a maga szépségei, ahogy a hibái is. Ezekre a hibákra hívja fel a figyelmünket Gábor Andor, az akkori kor egyik neves író, költő, dalszövegírója. Pesti sirámok (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1958 – ez egy újra kiadott gyűjteményes kötet) című munkájában a főváros hétköznapi életét igencsak kritikus szemmel vizsgálja, kiemelve minden hiányosságát és hátulütőjét, ami valljuk be, eléggé szokatlan, hiszen a legtöbb író és költő inkább csak a város szépségeit emeli ki.

Gábor Andornak köszönhetően megtudhatjuk, hogy a pályaudvarok szűkösek és koszosak (a Déli csak egy „nagyobb szabású vidéki csűr”), a villamosokkal való közlekedés káosz (tekintve, hogy majdnem mind más társaság kezében van), a gáz ára magas; az élelmiszerek közül csak egy dolognak vitték le az árát: a fácánnak, amelyet majd ehet a szegény eddig csak „kirántott poloskalábat” evő budapesti nép; és már nem is beszélve a fővárosi vezetőség korrupt üzleteiről.

A könyv hangvétele talán egy kicsit túlságosan is kritikus, de mindenképp megéri kézbe venni, hogy megláthassuk Budapest tökéletlenségének szépségeit is.

4. John Lukacs: Budapest 1900

Ugyan nem a szépirodalmi, inkább a történelmi munkák közé sorolható John Lukacs Budapest 1900 (Európa Könyvkiadó, 1991) című műve, mégis megéri fellapozni, ha az ember az 1900-as évek eleji magyar főváros életéről szeretne többet megtudni. A szerző igaz, csak 1924-ben született, de Budapesten nőtt fel és sokat kutatott a témában, így írása igen értékes.

A könyv, bár nem szépirodalmi munka, mégis olvasmányos, s az egyik legfőbb értéke, hogy hihetetlen részletességgel mutat be mindent, amely a 20. század elején jellemezte Budapestet.

Olvashatunk pl. a Déli pályaudvarról induló a Horvátországon keresztül Velencébe tartó vonatról, amely rendszerint este 8-kor indult Budapestről, és másnap délután negyed 3-kor érkezett Velencébe; az aquincumi római táblákról, amelyeket a múzeum megalapítása előtt a Frindt-féle kiskocsmában tároltak; vagy a pesti belváros jellegzetes nyári illatáról, amelyben „a hűvös papír- és a meleg pörköltkávé-szag keverékébe olykor egy árnyalatnyi orgona- (vagy talán heliotróp-?) illat vegyült a borbélyüzletekből”.

Ez a könyv talán kevésbé könnyen olvasható, mint egy novelláskötet, de ha valaki valóban a téma szerelmese, akkor megéri kitartóan végigolvasni.

5. Jaj be szép ez a Pest

A legtöbb Budapestről szóló munka általában prózában íródott. De valóban csak ezek a művek lehetnek hasznunkra? Ha érdekel minket a főváros múltszázad eleji élete, akkor nemcsak a prózához, de a korszak neves költőihez is fordulhatunk segítségért.

Számos olyan vers született híres költők tollából, amely Budapest egy-egy részletét mutatják be. Hogy ezekre rábukkanjunk nem szükséges száz verseskötetet átböngésznünk, hiszen összegyűjtve megtalálhatjuk őket egy könyvben. Jaj be szép az a Pest (Budapest Főváros Önkormányzata, 1996) címmel

egy gyűjteményes kötetben neves költők szerzeményeit olvashatjuk, amelyek központi témája Budapest.

A kötetben olyan nagy nevek szerepelnek, mint Ady Endre, Arany János, Illyés Gyula, Kosztolányi Dezső, Nemes Nagy Ágnes és Szabó Lőrinc.

A régi budapesti élet tehát, csak egy karnyújtásnyira van… a könyvespolcon.

Hogy kinek is szól az Emlékezz Budapest blog? Mindazoknak, akik szeretik Budapestet; akik már régóta élnek benne és szeretnek nosztalgiázni, vagy akik még csak most ismerkednek vele. Szívből ajánlom mindazoknak is, akik szeretnek a múltbeli dolgokkal foglalkozni, akiknek egy kis érdekesség feldobja a napjukat, akik szeretik a pletykákat, és a rendkívüli sztorikat, vagy egyszerűen csak szeretnének többet megtudni arról a helyről, ahol élnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk