BUDAPEST

5 hangulatos tópart Budapesten

Nem feltétlen kell a városon kívülre utaznotok ahhoz, hogy egy hangulatos tóparton kapcsolódjatok ki.

Link másolása

Nem kell elhagyni Budapestet ahhoz, hogy tóparton pihenjünk. Ha le tudunk mondani a fürdőzésről, akkor a fővárosban is van lehetőségünk arra, hogy szebbnél szebb tavak mellett élvezhessük a nyarat.

Orczy-kerti tó

2a

Huszár Boglárka fotói

3a

5a

Az Orczy-kert a VIII. kerületében, a Nagyvárad tér és a Természettudományi Múzeum között fekvő park, amihez egy tó is tartozik. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több szolgáltatással várja a napozni, felfrissülni vágyókat. A tó mellett található foci-, futó- és kosárlabdapálya, és van egy kis KRESZ-park is bicikliző, rollerező gyerekek számára A sportpályákon kívül szórakoztató helyiségek, sétautak és kalandpark is várja a kikapcsolódni vágyókat, valamint itt található a Bárka Színház is.

Feneketlen-tó

feneketlen_kardos1

Kardos Ildikó fotója

1

Huszár Boglárka képe

A Feneketlen-tó a XI. kerületében, a Kosztolányi Dezső tér és a Villányi út között található. A kicsit több, mint egy hektár területű tavat kerítés választja el a sétánytól, és attól, hogy megtapasztaljuk a tó 4-5 méteres mélységét. Kacsákat etetni viszont nagyszerűen lehet, és az idén tavasszal kihelyezett víz fölé nyúló stégről a tó élővilágát is közelebbről csodálhatjuk. A Feneketlen-tavat körülölelő parkban padokon napozhatunk, meglátogathatjuk többek közt Bartók Béla szobrát vagy a kőmacit, ami mellett játszótér is van a kisebbek örömére.

Kána-tó

kana1

Képek: a Kána horgásztó Facebook-oldala

kana2

A Kána-tó szintén a XI. kerületben, a kőérberki lakópark mellett fekszik. Ez az a tó, ami a Balatoni útról is látszik. A háromhektárnyi vízterületen csodálatos élővilágot vehetünk szemügyre. Minket pedig kamerák, mivel a tó vonzásköre megfigyelt terület. A parkosított tópart alkalmas futásra, labdajátékokra, olvasásra, napozásra, piknikre. Ráadásul van kialakított rész sütögetésre és bográcsozásra is. A komfortot büfé, terasz és mellékhelyiség teszi teljessé. A megfelelői közvilágítás miatt pedig este is rendkívül hangulatos ez a tópart.

Guttmann-tó

guttmann_wiki

Fotó: Wikipédia

A Guttmann-tó, vagy új nevén Mély-tó a X. kerületben, az Újhegyi lakótelep mellett nyúlik el a maga 1,1 hektáros területével. Ahhoz képest, hogy külvárosi panel-övezetben van, igen kellemes hely a kikapcsolódásra. A tó megközelítése egyébként trükkös, mert déli irányból emelkedőn kell eljutni a vízhez, ami persze valójában jóval lejjebb van az utca szintjénél. A tó körüli nádast 12 kiépített horgászhely és egy benyúló stég egészíti ki, mivel alapvetően ez egy horgásztó. Közepét szökőkút, északi partját pedig Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Munkás című alkotása díszíti.

Naplás-tó

naplas1wiki

Képek: Wikipédia

naplas2wiki

A Naplás-tó, hivatalos nevén a Szilas-pataki árvízvédelmi tározó a XVI. kerületben, Cinkota mellett fekszik. 16 hektáros vízfelszínével Budapest legnagyobb állóvize. Kicsit kilóg az eddig felsorolt tavak mellől, ugyanis nem parkosított. A tó és közvetlen környezete 1997 óta tájvédelmi körzet, számos vízimadár fontos pihenőhelye a madárvonulási időszakban. Az egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező környezetben tanösvényt is létesítettek, ezért ez a tópart is nagyszerű szabadidő és kirándulóhely a természetkedvelőknek.

Ha tetszett a cikkünk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: