hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

5 hangulatos tópart Budapesten

Nem feltétlen kell a városon kívülre utaznotok ahhoz, hogy egy hangulatos tóparton kapcsolódjatok ki.
Horváth Emese, Címkép: Kardos Ildikó - szmo.hu
2014. június 30.

hirdetés

Nem kell elhagyni Budapestet ahhoz, hogy tóparton pihenjünk. Ha le tudunk mondani a fürdőzésről, akkor a fővárosban is van lehetőségünk arra, hogy szebbnél szebb tavak mellett élvezhessük a nyarat.

Orczy-kerti tó

2a

Huszár Boglárka fotói

hirdetés

3a

5a

Az Orczy-kert a VIII. kerületében, a Nagyvárad tér és a Természettudományi Múzeum között fekvő park, amihez egy tó is tartozik. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több szolgáltatással várja a napozni, felfrissülni vágyókat. A tó mellett található foci-, futó- és kosárlabdapálya, és van egy kis KRESZ-park is bicikliző, rollerező gyerekek számára A sportpályákon kívül szórakoztató helyiségek, sétautak és kalandpark is várja a kikapcsolódni vágyókat, valamint itt található a Bárka Színház is.

Feneketlen-tó

feneketlen_kardos1

Kardos Ildikó fotója

1

Huszár Boglárka képe

A Feneketlen-tó a XI. kerületében, a Kosztolányi Dezső tér és a Villányi út között található. A kicsit több, mint egy hektár területű tavat kerítés választja el a sétánytól, és attól, hogy megtapasztaljuk a tó 4-5 méteres mélységét. Kacsákat etetni viszont nagyszerűen lehet, és az idén tavasszal kihelyezett víz fölé nyúló stégről a tó élővilágát is közelebbről csodálhatjuk. A Feneketlen-tavat körülölelő parkban padokon napozhatunk, meglátogathatjuk többek közt Bartók Béla szobrát vagy a kőmacit, ami mellett játszótér is van a kisebbek örömére.

Kána-tó

kana1

Képek: a Kána horgásztó Facebook-oldala

kana2

A Kána-tó szintén a XI. kerületben, a kőérberki lakópark mellett fekszik. Ez az a tó, ami a Balatoni útról is látszik. A háromhektárnyi vízterületen csodálatos élővilágot vehetünk szemügyre. Minket pedig kamerák, mivel a tó vonzásköre megfigyelt terület. A parkosított tópart alkalmas futásra, labdajátékokra, olvasásra, napozásra, piknikre. Ráadásul van kialakított rész sütögetésre és bográcsozásra is. A komfortot büfé, terasz és mellékhelyiség teszi teljessé. A megfelelői közvilágítás miatt pedig este is rendkívül hangulatos ez a tópart.

Guttmann-tó

guttmann_wiki

Fotó: Wikipédia

A Guttmann-tó, vagy új nevén Mély-tó a X. kerületben, az Újhegyi lakótelep mellett nyúlik el a maga 1,1 hektáros területével. Ahhoz képest, hogy külvárosi panel-övezetben van, igen kellemes hely a kikapcsolódásra. A tó megközelítése egyébként trükkös, mert déli irányból emelkedőn kell eljutni a vízhez, ami persze valójában jóval lejjebb van az utca szintjénél. A tó körüli nádast 12 kiépített horgászhely és egy benyúló stég egészíti ki, mivel alapvetően ez egy horgásztó. Közepét szökőkút, északi partját pedig Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Munkás című alkotása díszíti.

Naplás-tó

naplas1wiki

Képek: Wikipédia

naplas2wiki

A Naplás-tó, hivatalos nevén a Szilas-pataki árvízvédelmi tározó a XVI. kerületben, Cinkota mellett fekszik. 16 hektáros vízfelszínével Budapest legnagyobb állóvize. Kicsit kilóg az eddig felsorolt tavak mellől, ugyanis nem parkosított. A tó és közvetlen környezete 1997 óta tájvédelmi körzet, számos vízimadár fontos pihenőhelye a madárvonulási időszakban. Az egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező környezetben tanösvényt is létesítettek, ezért ez a tópart is nagyszerű szabadidő és kirándulóhely a természetkedvelőknek.

Ha tetszett a cikkünk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk