BUDAPEST

5 budapesti terasz, amit vétek kihagyni

A meleg nyári estéken kevés jobb dolog van egy könnyű vacsoránál vagy egy pohár italnál egy kellemes teraszon.

Link másolása

A jó idő beköszöntével számos vendéglátóhely bővíti vendégterét jobbnál jobb teraszokkal, hogy a szomjas és/vagy éhes vendégsereg a szabad levegőn tudjon fogyasztani, ezzel megsokszorozva a kulináris élményeket. Cikkünkben összegyűjtöttük az általunk eddig legjobbnak vélt kiülős éttermeket, ahol mi is szívesen elüldögéltünk egy laza nyári napon.

Akva bisztró

akva2_1200x798

akva3_1200x798

akva4_1200x798

akva1_1200x798

Akva bisztró - Nagy Szabolcs fotói

A belváros origójában, az Erzsébet téren lévő Akvárium büszkélkedhet a legnagyobb terasszal, ami a klub előtti lépcsőn terül el, és valószínűleg már az ország negyede megfordult itt. Majdhogynem féltucat pult gondoskodik az italellátásról, az Akva bisztró pedig a ételekről. A koktél plusz burger párosítás még sosem volt ilyen elegánsan zseniális, mint ezeken a sok mindent látott lépcsőkön, de hasonló a helyzet egy laza ebédmenüvel is. Éjjel ugyanez a terasz a város egyik legnagyobb partihelyszínévé válik, a zene találkozik a fényfestett mindenséggel és a több százas, sőt sokszor ezres forgataggal, majd az egész gusztusosan beleolvad a budapesti nyári éjszakába.

Monk's Bistrot

monks2_1200x795

monks1_1200x795

Az egyik legimádnivalóbb terasz pont a Váci utca mögött bújik meg a Piarista közben. A Monk's Bistrot idén tavasszal nyitotta meg kapuit, és máris a Váci utca legjobb éttermeként emlegetik. Kicsi fine dining, mérsékelt árak, és konyhasziget a vendégtér közepén, amit akár körbe is ülhettek. A teraszra kiülve azonban, tényleg lemegy az ember alfába. A háttérben a forgalmat pont kitakaró, a Dunát pont kihangsúlyozó templommal, és el is csattanhat egy “ez az élet csucsukám”. Nagyon jó helyen van ez a Monk's, nagyon jól néz ki, és nagyon imádni való a "sziget-konyha", meg ami kijön onnan. Ahogy egy angyalföldi trafikos mondaná ebédidőben a szomszéd virágosnak aki átugrott egy húszast váltani: végre valami jó a Vácin.

TERMINAL

terminal_1200x798

Fotó: Nagy Szabolcs

terminal

A buszpályaudvarból lett Design center, majd abból alul kialakított TERMINAL étterem a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése volt. Brutálisan nagy és letisztultan szép beltere és kiváló, egyedi konyhája úgy vonzza vissza a törzsközönséget, mint vattacukor a lódarazsat. Minden tányér művészet, ami kikerül a konyháról, és ezek a mesterművek most már a kibővített teraszon is fogyaszthatóak, ahol az ember falatozás közben beleépül az Erzsébet téri olvasztótégelybe, miközben étele felett egyszerűen megállapíthatja, hogy az élet szép.

Gerlóczy Café

gerloczy2

gerloczy

Semmivel sem összekeverhető az illat, ami megcsaphat benneteket úton a Gerlóczyba. Testes, kicsit szúrós, mégis parádésan étvágygerjesztő. Valahol tintahal sül. Méghozzá az étterem halteraszán - mert van neki. Egy szép darab, faszenes, vasrácsos hordóban sülnek a tenger jóságai, és nyálfakasztó illatfelhővel árasztják el a Városháza utcát. Választhattok pókrákok, tigrisrákok, tintahalak, nyelvhalak és makréla közül, hogy mit grillezzenek meg nektek az orrotok előtt, miközben a falra vetített tengerpart alatt üldögéltek. Kint a teraszon, szórakozás az ételre való rövid várakozás, odabent meg elegáns polgári hangulat és egy Zsákett nevű kanári fogad. Hatalmas feelingvadász a hely. Két külön világ, kint és bent, hatalmas terasz, programok és gasztrofesztivál hangulat egész nyáron.

A38

a38

Az A38 már több mint tíz éve ringatózik a Dunán, koncertermében pedig fesztivál headline-okat megszégyenítő, minőségi koncerteken csápol a nép már a romkocsma-kor előtti időktől kezdve. Az étterme akkor kapott egy új löketet, amikor Bozsányi Krisztián megérkezett a fedélzetre és kezelésbe vette az étlapot. Magyaros vonulat, gigászi adagok, és mégsem az a szocreál konyha, ami ezekhez jellemzőkhöz sokszor társulni szokott. A hatalmas fehér dekken a Duna közepén elképesztően hangulatos étkezésnek, beszélgetéseknek, koktélozásoknak lehettek szereplői, ha a hajóra tévednétek.

Ha szívesen kiülnél valamelyik teraszra, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Kiakadtak a kommentelők a rezsicsökkentett „fényvillamoson” – mi is megnéztük magunknak
Kicsit fakóbb, kicsit kevésbé díszes – nyilván akaratán kívül, de valamelyest visszatükrözi az ország jelenlegi hangulatát.

Link másolása

Az emberek át lettek verve – nagyjából ez érződik a legtöbb kommenten, amit idén a BKV a szokásos adventi karácsonyi villamosok képei alá kapott. A szokásosan csak "fényvillamosnak" hívott, feldíszített járműveket idén is ezzel a névvel hirdették meg több helyen, de ez az elnevezés csalóka.

A több vonalon is közlekedő járműveket idén takarékosság okokból nem díszítették fel fényfüzérrel, csak a belső teret alakították át.

Az így kapott terméket végül a táblákon már "Adventi villamosnak" keresztelték el, de a közösségi média népe érezhetően csalódott volt. Egyesek szerint a belső díszítés veszélyben lehet egy-egy zsúfolt időszakban, míg más azt veti a város szemére, hogy a fényvillamosok a korábbi években némi melegséget csempészhettek azok szívébe is, akik messziről látták elsuhanni, míg most csak azok tudják igazán élvezni, akik fel is szállnak rá.

A legtöbben mégis azt jegyzik meg, hogy a spórolás értelmetlennek tűnik, tekintve azt, hogy mennyit lehet megtakarítani egy LED-es fényfüzérrel.

„Saccolva is a villamos vontatómotorjához képest ezred nagyságrendű lehet a díszkivilágítás energiaigénye!” – írja az egyik kommentelő, míg egy másik megjegyzi: „Látom annyi esze senkinek sem volt, hogy kiszámolja annak a pár nyamvadt LED-nek a fogyasztását, ami elárulom, hogy fillérekben lenne mérhető.”

De szinte minden hozzászólás arról, szól, hogy az utazóközönség nagyon szomorú a fényvillamosok hiánya miatt, sokan külön kiemelik a gyerekeket, akik nagyon várták a különleges járműveket.

A Szeretlek Magyarország fotósa a helyszínen járva hasonló gondolatokat fogalmazott meg az "Adventi villamossal" kapcsolatban. A fények hiánya, és a gyér külső díszítés mintha kissé visszatükrözné az ország jelenlegi pesszimista állapotát és nehéz helyzetét. Ottjártakor az emberek sem voltak felhőtlenül boldogok, a korábbi években a fényvillamosokon szinte minden kattintásra jutott egy boldog vagy csodálkozó arc.

Valószínűleg túl erős lenne a "gagyi" szót használni, de az a kicsik és nagyobbak arcán és a kommentekben is tükröződik, hogy a rezsiválság, az energiakrach, az infláció, a bezárások idején és általában a sötét novemberi-decemberi napokon ennél többnek örült volna igazán Budapest utazóközönsége. Apróságnak tűnhet, mégis beszédes: a villamoson az adventi járatot reklámozó plakáton található QR-kód segítségével az Oltalom Egyesület hajléktalanóvodáját lehet támogatni...

Különösen beszédes a villamos "szegényessége", ha a gyakorlatilag teljes pompában világító Parlament előtt húz el, vagy ha a Dunapartról feltekintve az emberek a sokmilliárból felújított Vár épületeit nézik.

A Facebookon rengetegen szinte követelik vissza a korábbi évek díszes fényvillamosát, így még bízhatunk benne, hogy összeül a városháza kiszámítani, hogy vajon nem éri-e meg kissé felvidítani az utazókat. De a jelenlegi helyzetet figyelembe véve könnyen lehet, hogy idén ez van, ezt kell – megpróbálni – szeretni.

Az Adventi villamosról további információt EZEN A LINKEN találsz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Több fa, több wc, új utcabútorok – ilyen lett a felújított Blaha Lujza tér
Több mint egy évig tartó felújítás után a hétvégén átadták a felújított a teret, ahol végre egy nyilvános vécé is helyet kapott.

Link másolása

Tizenhét hónapig tartó felújítás után szombaton átadták a megújult Blaha Lujza teret. A pesti belváros egyik legfontosabb csomópontjában több lett a zöldfelület és a gyalogátkelőhely, és egy nyilvános vécé is helyett kapott végre.

A Blaha Lujza tér felújítása még tavaly júliusban indult, a beruházás összesen 505 napig tartott és 3,6 milliárd forintba került. Karácsony Gergely főpolgármester a szombati átadón azt mondta, hogy „adósságot jöttek törleszteni”, illetve hogy az elmúlt bő ötven évben nem volt olyan városvezetés, amely ne ígérte volna meg a Blaha felújítását.

A főpolgármester szerint a felújítással

„a Blaha most már találkozási hely, nem pedig parkoló és közlekedési csomópont”.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombati közleményében azt írta, hogy a megújult téren 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítottak ki, és 80 új fát ültettek. Az új fák egyik részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét pedig a burkolatba ültették, teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel.

Mesterséges váztalajt is bevetettek, hogy a fák gyorsabban nőhessenek, és a korábbi fák is megmaradtak, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

Emellett a felújítás során

 • 4474 négyzetméternyi burkolat újult meg,
 • 12 új asztal került térre,
 • 2 új MOL Bubi gyűjtőállomást és 29 új kerékpártámaszt telepítettek,
 • megújult a közvilágítási rendszer,
 • 3 új gyalogátkelőt alakítottak ki,
 • 11 új, kisméretű szoborkompozíció helyeztek el
 • és végre helyett kapott egy új akadálymentes illemhely is.

  A téren álló egykori Népszínházra utalva felújították a Színházi emlékkövet. Ugyancsak

  megújult a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő „gomba szökőkút” is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb helyezkedik már el.

  A tér átépítésével megváltozott a forgalmi rend is: a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, a Somogyi Béla utca pedig egyirányú lett a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Rejtett utalást is beépítettek a felújított Blaha Lujza térre
„Ha a lábunk elé nézünk a hetes busz megállójában, vagy a metró kijárata közelében, akkor végigkövethetjük a kontúrt a burkolatban” – írta Bardóczi Sándor , Budapest főtájépítésze.
Fotó: BKK - szmo.hu
2022. december 14.


Link másolása

»Tényleg nem hiányzik a Blaháról semmi, csak a Népszínház« – írta ma reggel egy kommentben N. Kósa Judit, aki egy fantasztikus könyvet írt nemrég a Nagykörútról. Sejtelmesen csak annyit írtam neki, hogy az sem hiányzik róla

– ezt írta Bardóczi Sándor a Facebook-oldalán.

Budapest főtájépítésze el is mondta, mit ért a sejtelmes mondat alatt:

„A Nemzetit ugyan a metróépítés miatt lebontották 1965-ben, de a tér mostani rendezésekor a tervezők kiszerkesztették az egykori kontúrját, s a tér anyagával azonos, vékony burkolati vonallal visszarakták az alaprajzát a térre.”

Utalt arra is, hol van pontosan, és egy fotót is mellékelt:

"Ha a lábunk elé nézünk a hetes busz megállójában, vagy a Metró kijárata közelében, akkor végigkövethetjük a kontúrt a burkolatban. Mivel a kontúr a mai Rákóczi út aszfaltsávjába is belóg, ott ez a vonal megszakad"

„A téren egyébként a janus arcú rekonstruált szobor, az ülőtámfalba rögzített kisplasztikák, és a forgószékek színe és formája is a Nemzetit idézik meg. De ez a kontúr a legrejtettebb utalás arra, hol állt pontosan a Népszínház, a hazai színjátszás egyik legfontosabb korai temploma" - fogalmazott a posztban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
December 10-én adják át a megújult Blaha Lujza teret
A tér új burkolatot, rengeteg növényt és számos, a korábbi Nemzeti Színházra emlékeztető utcabútort kapott.
Fotó: BKK - szmo.hu
2022. december 03.


Link másolása

2022. december 10-én, szombaton újra megnyitják Budapest egyik legforgalmasabb közterületét, a Blaha Lujza teret – közölte Facebook-oldalán Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke.

A Facebook-eseményhez azt írják:

„Találkozzunk december 10-én a Blaha Lujza téren, és fedezzük fel együtt a megújult teret! Forró tea, zene és sok újdonság vár.”

Néhány napja már bejelentették, hogy lezajlott a tér műszaki átvételi eljárása. A megújult Blahán

 • lerakták a térburkolatot;
 • elültették az összes fát, így a már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa áll a téren;
 • befejezték a növénytelepítést a növénykazettákba ültetett fák környezetében, valamint
 • helyére tették az akadálymentes nyilvános illemhelyet.

Emellett tizenegy kis méretű, úgynevezett mikroszobrot helyeztek el a megújuló Blaha Lujza téren, a növénykazetták ülőfelületén. A különleges alkotások az egykori Népszínház, majd Nemzeti Színház színészlegendáit mutatják be egy-egy ikonikus szerepükben. Nem csak a szobrok emlékeztetnek a színházra: a tér az egykori Nemzeti székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokkal és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk