BUDAPEST

5 budapesti terasz, amit vétek kihagyni

A meleg nyári estéken kevés jobb dolog van egy könnyű vacsoránál vagy egy pohár italnál egy kellemes teraszon.

Link másolása

A jó idő beköszöntével számos vendéglátóhely bővíti vendégterét jobbnál jobb teraszokkal, hogy a szomjas és/vagy éhes vendégsereg a szabad levegőn tudjon fogyasztani, ezzel megsokszorozva a kulináris élményeket. Cikkünkben összegyűjtöttük az általunk eddig legjobbnak vélt kiülős éttermeket, ahol mi is szívesen elüldögéltünk egy laza nyári napon.

Akva bisztró

akva2_1200x798

akva3_1200x798

akva4_1200x798

akva1_1200x798

Akva bisztró - Nagy Szabolcs fotói

A belváros origójában, az Erzsébet téren lévő Akvárium büszkélkedhet a legnagyobb terasszal, ami a klub előtti lépcsőn terül el, és valószínűleg már az ország negyede megfordult itt. Majdhogynem féltucat pult gondoskodik az italellátásról, az Akva bisztró pedig a ételekről. A koktél plusz burger párosítás még sosem volt ilyen elegánsan zseniális, mint ezeken a sok mindent látott lépcsőkön, de hasonló a helyzet egy laza ebédmenüvel is. Éjjel ugyanez a terasz a város egyik legnagyobb partihelyszínévé válik, a zene találkozik a fényfestett mindenséggel és a több százas, sőt sokszor ezres forgataggal, majd az egész gusztusosan beleolvad a budapesti nyári éjszakába.

Monk's Bistrot

monks2_1200x795

monks1_1200x795

Az egyik legimádnivalóbb terasz pont a Váci utca mögött bújik meg a Piarista közben. A Monk's Bistrot idén tavasszal nyitotta meg kapuit, és máris a Váci utca legjobb éttermeként emlegetik. Kicsi fine dining, mérsékelt árak, és konyhasziget a vendégtér közepén, amit akár körbe is ülhettek. A teraszra kiülve azonban, tényleg lemegy az ember alfába. A háttérben a forgalmat pont kitakaró, a Dunát pont kihangsúlyozó templommal, és el is csattanhat egy “ez az élet csucsukám”. Nagyon jó helyen van ez a Monk's, nagyon jól néz ki, és nagyon imádni való a "sziget-konyha", meg ami kijön onnan. Ahogy egy angyalföldi trafikos mondaná ebédidőben a szomszéd virágosnak aki átugrott egy húszast váltani: végre valami jó a Vácin.

TERMINAL

terminal_1200x798

Fotó: Nagy Szabolcs

terminal

A buszpályaudvarból lett Design center, majd abból alul kialakított TERMINAL étterem a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése volt. Brutálisan nagy és letisztultan szép beltere és kiváló, egyedi konyhája úgy vonzza vissza a törzsközönséget, mint vattacukor a lódarazsat. Minden tányér művészet, ami kikerül a konyháról, és ezek a mesterművek most már a kibővített teraszon is fogyaszthatóak, ahol az ember falatozás közben beleépül az Erzsébet téri olvasztótégelybe, miközben étele felett egyszerűen megállapíthatja, hogy az élet szép.

Gerlóczy Café

gerloczy2

gerloczy

Semmivel sem összekeverhető az illat, ami megcsaphat benneteket úton a Gerlóczyba. Testes, kicsit szúrós, mégis parádésan étvágygerjesztő. Valahol tintahal sül. Méghozzá az étterem halteraszán - mert van neki. Egy szép darab, faszenes, vasrácsos hordóban sülnek a tenger jóságai, és nyálfakasztó illatfelhővel árasztják el a Városháza utcát. Választhattok pókrákok, tigrisrákok, tintahalak, nyelvhalak és makréla közül, hogy mit grillezzenek meg nektek az orrotok előtt, miközben a falra vetített tengerpart alatt üldögéltek. Kint a teraszon, szórakozás az ételre való rövid várakozás, odabent meg elegáns polgári hangulat és egy Zsákett nevű kanári fogad. Hatalmas feelingvadász a hely. Két külön világ, kint és bent, hatalmas terasz, programok és gasztrofesztivál hangulat egész nyáron.

A38

a38

Az A38 már több mint tíz éve ringatózik a Dunán, koncertermében pedig fesztivál headline-okat megszégyenítő, minőségi koncerteken csápol a nép már a romkocsma-kor előtti időktől kezdve. Az étterme akkor kapott egy új löketet, amikor Bozsányi Krisztián megérkezett a fedélzetre és kezelésbe vette az étlapot. Magyaros vonulat, gigászi adagok, és mégsem az a szocreál konyha, ami ezekhez jellemzőkhöz sokszor társulni szokott. A hatalmas fehér dekken a Duna közepén elképesztően hangulatos étkezésnek, beszélgetéseknek, koktélozásoknak lehettek szereplői, ha a hajóra tévednétek.

Ha szívesen kiülnél valamelyik teraszra, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk