BUDAPEST

5 budapesti tér, amelynek kevesen tudják, honnan jött a neve

Bosnyák tér, Harminckettesek tere, Kálvin tér, Széll Kálmán tér vagy Lövölde tér - honnan kapták a nevüket?

Link másolása

Gyakran járunk s kelünk rajtuk, de arról fogalmunk sincs, hogy honnan ered az elnevezésük. Nem olyan tereket gyűjtöttem, amelyek valakiről kapták a nevet, inkább olyanokat, amelyek valamiről. Egy életrajznál ugyanis izgalmasabbnak tűnik, hogy vajon miért neveznek el egy teret például egy nemzetről.

Következzen 5 ilyen példa!

1. Bosnyák tér

Szokás mondani, hogy a Bosnyák tér a világ vége, de legalábbis Budapesté. XVII. kerületi lakosként mondom, közel sem az! De vajon miért kapta a Bosnyák tér egy balkáni országról avagy annak népéről?

kep 1

Forrás: villamosok.hu

A válaszért 1901-ig kell visszamenni, a nevet pedig Ferenc József adta a térnek. Az Osztrák-Magyar Monarchia császára és királya Bosznia okkupációja majd annektálása után (előbbi 1878-ban történt, utóbbi 1908-ban azaz tulajdonképp a kettő között) a Budai Királyi Palota testőrségébe bosnyák katonákat soroztatott be, akiknek gyakorlóteréül a mai Bosnyák tér helyén lévő területet jelölték ki. Külön pikantériája a történetnek, hogy később éppen Boszniában próbálkoztak ellene gyilkossági kísérlettel.

2. Harminckettesek tere

Többeket megkérdeztem arról, hogy szerintük kik voltak a Harminckettesek. Többen a második világháborúhoz kötötték (tévesen), akadt, aki a Corvin-köz közelsége miatt keverte az ’56-os eseményekbe (szintén tévesen), de legtöbben egy egyszerű "fogalmam sincs" választ adtak.

Nos, itt az idő tiszta vizet önteni a pohárba: a tér az 1741-ben, Mária Terézia által alapított 32-es honvéd gyalogezredről kapta a nevét.

De akkor miért egy olyan katona szobra áll a téren, aki gránátot dob?

kep 2

Harminckettesek tere a József körútról nézve, háttérben a szoborral. Forrás: Fortepan

Azért, mert a gyalogezred az 1740-1748-ig tartó osztrák örökösödési háború után megmaradt és a toborzókerülete Budapestre került. 1890-ben Ferenc József elrendelte, hogy az osztag Mária Terézia nevét viselje. Az osztag óriási veszteségeket szenvedett az I. világháborúban, a trianoni békeszerződés értelmében pedig feloszlatták. A téren található szobrot 1933. május 14-én, közadakozásból állították fel, a József körút és a Baross utca sarkánál. Az ezred egy rohamsisakos katonáját ábrázolja, amint éppen egy nyeles gránátot dob jobb kezével, baljában pedig szuronyt tart, de a 3 méteres talapzat oldalán olyan domborművet találunk, amin magyar főurak életüket és vérüket ajánlják Mária Teréziának. A második világháborúban egyébként a 32-eseket újraszervezték, és egészen 2007-ig egy létező osztag volt. A tér 1933 óta viseli a nevet.

3. Lövölde tér

Vajon mi állt a Lövölde téren egykor? Hát, ha hiszed, ha nem: Lövölde. Ugyan a névválasztást egyszerű emberi logikával könnyen kikövetkeztethetted, azt nem biztos, hogy tudod, hogy kinek és miért állt Lövöldéje a Lövölde téren.

kep 3

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Ennek a térnek is köze van Mária Teréziához: Egy 1701-ből származó rendeletben I. Lipót király kötelezte a céheket, hogy mestereik minden vasár- és ünnepnapon lövészetre járjanak, a távol maradókat pedig pénzbírság fenyegette. Mária Terézia 1740-ben elrendelte, hogy minden felnőtt férfipolgár egy éven át lövészeteken vegyen részt. Mivel Budán már 1696 óta (a Széna téren) állt lőház, kellett egyet Pestre is építeni. Így esett a választás az Astoriára, ám mivel a város rohamosan terjeszkedett, új helyet kellett keresni a lövöldének. Előbb a Fővám tér, majd a Kálvin tér környékén is volt egy, utóbbit az 1838-as árvíz pusztította el, ezért 1840-ben József nádor avatása mellett megtalálta végleges helyét a Lövölde téren. A teret 1874-ben nevezték el így, de 16 évvel később lebontották, és bérházakat építettek a lövölde helyére.

4. Kálvin tér

A sok háború, hadsereg és hódítás inspirálta név után egy sokkal békésebb következik.

- Tudtad, hogy a Széna tér régen a Kálvin téren volt?

- Hogy mivan?!

kep 4

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Pedig ez a teljesen értelmetlennek tűnő kérdés abszolút releváns, mert a ma Budán, a Víziváros és Országút városrészek találkozásánál található tér egykor János tér volt (Johannes Platz), akkoriban pedig a Kálvin teret Széna térnek hívták. Érdekes költözés... Bár a teret hívták a 18. századtól Ketschkemeterplatznak (Kecskeméti tér), majd Heu- und Borstenviehhändler Platznak (Széna- és sertéskereskedők tere), a 19. századtól Heumarktnak (Széna piac), végül 1874-től Calvin tér a neve, 1953-tól pedig újabb írásmóddal Kálvin tér.

És ki az a Kálvin?

Jean Calvin francia származású svájci reformátor, keresztény tudós volt, aki megteremtette Genfben az "istenfélő város tökéletesen működő prototípusát." Bármit is jelentsen ez, az ő neve onnan kapcsolódik a térhez, hogy még ma is az egyik legjelentősebb református templom a Kálvin téri. 1801-ben kérvényezte az egyház, hogy építhessen egy templomot, és az akkori Széna téri piac területét kapták meg, a templom pedig 1816 és 1830 között épült fel. A környező utcákat is a református egyház nagy alakjairól nevezték el, mint Ráday Pál, Ráday Gedeon vagy Török Pál. Ez egyébként csak a tér elnevezésére ad magyarázatot, a Kálvin tér története korán sem itt kezdődött, és nem is itt ér véget. Érdekes olvasmány, talán egyszer külön cikkben megírom.

5. Széll Kálmán tér

Ez a tér két dolog miatt sokakat idegesít. Egyrészt, mert véget nem érő felújításon esik át, megrengetve annak a több ezer embernek a közlekedésbe vetett hitét, akik nap mint nap arra haladnak. Másrészt akad egy generáció (mit egy, három-négy), akik egyszerűen nem hajlandóak leszokni a Moszkva tér elnevezésről (ezt a nevet viselte a tér 1951 és 2011 között). Mi nagyon szeretjük ezt a teret, gyakran megyünk el arra felé munkába menet, de azért mi is várjuk a felépülését.

kep 5

Forrás: Fortepan

És ki az a Széll Kálmán, akiről a tér egykoron és ma újonnan a nevét kapta?

Széll Kálmán politikus, miniszterelnök, pénzügyminiszter, a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, 1843-tól 1915-ig élt, így nem érte meg, hogy 1929-ben teret nevezzenek el róla. Például Vörösmarty Mihály lányának, Vörösmarty Ilonának volt a férje. És Deák Ferenc barátja. A családja III. Ferdinánd magyar királytól kapott címeres levelet, apja országgyűlési képviselő volt. Ő hozta létre az Osztrák-Magyar Bankot. Széll Kálmánnak köszönhetjük, hogy az 1870-es években rendbe jött az ország finanszírozása, hiszen 63 millió forintos éves deficittel vette át a költségvetést és évi 23 milliós plusszal zárt. Nagy szerepe volt abban, hogy a ’70-es évek válságát (ami a kiegyezést követő túlzott optimizmus eredménye volt) az állam meg tudta fékezni. Rengeteg kitüntetést kapott, például megkapta a királytól a király a Szent István-rend nagykeresztjét. Nekem jobban tetszik, mint a Moszkva...

Ha érdekes volt az összeállítás, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: