BUDAPEST

5 budapesti sztori, amiről még soha nem hallottál

„Gellért hegy ormán sokszor ért az est, Nézegetlek százszor, tornyos Budapest, S valahányszor veled találkozom, Simogatlak százszor, örök városom.” Dutka Ákos verse közös mottónk lehet, ha te is imádod Budapestet, a város minden szegletét és örömökkel, könnyekkel és izgalmakkal teli történeteit! Kezdjünk öt különleges sztorival, melyekről még soha nem hallottál!

Link másolása

Oroszlánok Mátyás király kertjében

Mátyás király olyannyira rajongott a méltóságteljes sörényesekért, hogy parancsára a Hunyadiak családi címerében a holló mellett szereplő oroszlán fejére korona is került. Ennél talán még meglepőbb, hogy a címeres állatok valóban megjelentek Magyarországon, mégpedig 1469 karácsonya előtt egy nappal: az egzotikus pár diplomáciai ajándék volt Firenzéből.

Mátyásnak több díszes kertje és parkja is volt, például budai várának nyugati oldalán, és minden valószínűség szerint itt élt a Janus Pannonius által verseiben többször is említett hím és nőstény oroszlán.

A kőfaragóknak még talán sosem volt ilyen könnyű dolguk, hogy modellezni tudjanak egzotikus állatokat!

A krónikások szerint az oroszlánok hűségesen követték gazdájukat mindenfelé, és ha az igazságos királynak Bécsben volt dolga, akkor gyakran ők is vele utaztak. Bonfini beszámolója szerint, mikor 1490. április 6-án Mátyás elhunyt bécsi palotájában, nemcsak a Duna áradt ki, hogy feltartóztassa a törököket, de aznap még a varjak sem károgtak, Budán pedig gazdájuk után haltak Mátyás híres oroszlánjai is.

Kép forrása: Fortepan / Adelhardt Márta

Ma irodaház áll a főváros legfényűzőbb magánrezidenciájának helyén

Gróf Karátsony Guidó budai otthonát olyan pompa és fényűzés jellemezte, amelyet ma már nehéz elképzelni. A gróf szerette a luxust, királyi uralkodók és színházi dívák adták egymásnak a kilincset otthonában. Régi felvételeket nézegetve aligha gondolnád, hogy ez a mesebeli romantikus kastély három év alatt felépült az akkori Krisztinaváros legnagyobb épületének helyén, és mára mégsem maradt belőle semmi sem. Ott, ahol egykor a grófi pompában tündökölt a társasági élet elitje, és megfordult még Ferenc József, VII. Eduárd brit király, valamint XII. Alfonz spanyol király is, ma egy modern irodaház áll. Az eredetileg az ötvenes években felhúzott épületet Balázs Mihály tervei alapján alakították át.

Senki sem emlékszik már a korabeli sajtó hasábjain mindig első helyen megírt fényűző bálokra és farsangi mulatságokra, a pazar bálteremre, vagy a háromszáz fős színházra, ahol gyakran korabeli sztárok léptek fel. Koncertezett itt többek között Liszt Ferenc, de gyakori fellépő volt Blaha Lujza és Laborfalvi Róza is.

A családi fényűzésnek magas volt az ára, az örökösök fokozatosan herdálták el a mesés vagyont. 1938-ban végül lebontották a főváros legfényűzőbb magánrezidenciáját, hogy a helyére német birodalmi iskola épülhessen. Ez soha nem készült el, így a telekre végül a Kohó- és Gépipari Minisztérium Tervező Iroda székháza került. Bár pompásnak vagy fényűzőnek nem nevezhető, a szocreál stílusú épületet a 90-es években mégis védetté nyilvánították. Ma is ott áll a Krisztina körút 55-ös szám alatt, ahol egykor Gróf Karátsony Guidó palotája.

Különleges kapcsolatok: Szendrey Júlia és Andersen

Tudtad, hogy Hans Christian Andersen igazi vagabund volt? A híres dán meseíró beutazta Európát, és első sikereit nem szívhez szóló meséivel, hanem ezeknek az utaknak a leírásával érte el.

Egy alkalommal megfordult hazánkban is, ahol egyik ámulatból esett a másikba. 1841-ben a Dunán hajózva előbb Pest-Budán időzött, majd megjárta Mohácson az egykori csatateret. Élményeiről az „Egy költő bazárja“ című leírásában írt részletesen. A mesék világában jártas írót valósággal elkápráztatta a mi fővárosunk: „Micsoda kilátás! De hogy is lehetne szavakkal lefesteni? Hogy volna érzékeltethető a napfény, amelyben szemünk elé tárult e látvány?”. Látogatása alkalmából a korabeli sajtó „A császár új ruhája” című mese megjelentetésével kedveskedett neki.

Az író nagy rajongója volt Szendrey Júlia, Petőfi Sándor felesége is. Ő fordította le Andersen meséit németről magyarra, és könyv formájában is kiadta őket 1856-ban. Második férjétől született gyermekeinek gyakran olvasott fel belőle, sőt mindegyikük számára ajándékozott karácsonyra egy-egy saját kötetet. Munkája iránti tiszteletből Szendrey Júlia szobrot is kapott a dán fővárosban.

Kép forrása: Wikipedia

Ember a vízben! Mikor Széchenyi István hideg fürdőt vett a Dunában…

Széchenyi Istvánnak olyannyira szívügye volt a Lánchíd építése, hogy lakást bérelt egy közeli Duna-parti házban: nehogy lemaradjon valamiről. Bizonyosan ott volt, mikor 1840. július 28-án leverték az első zárógát első cölöpeit, és akkor is, mikor 1841. augusztus 24-én, ünnepélyes keretek között megtörtént a Lánchíd alapkőletétele.

Amikor csak tehette, személyesen látogatott ki az építkezésre. A munkások nem csak ismerték, de kifejezetten szerették is a figyelmes Széchenyit, aki gyakran megadjándékozta őket.

A legnagyobb Magyar nem hiányozhatott a jelenlévők közül akkor sem, mikor 1848. július 18-án az utolsó láncot húzták fel a hídra. Mindenki várakozásteljesen figyelte az emelődarut, amely azonban nem bírta a nyolcezer mázsás terhet és váratlanul leszakadt. Magával rántotta a munkahidat is, amelyen Széchenyi mellett Clark Ádám, az építkezés vezetője is állt. Mindketten a Duna hideg vizébe zuhantak, de a nagy ijedség ellenére szerencsésen partra úsztak. Bizonyosan még tetőtől talpig vizesen, rögtön a “hideg fürdő“ után, fogadást kötöttek, amelyet aztán Clark Ádám nyert meg, miután hat nap alatt sikerült kijavítania a hibát, melyet ez a váratlan baleset okozott.

Kép forrása: Fortepan / Kiss László

6 krajcáros viteldíj és 20 krajcáros belépőjegy - ennyibe került a pihenés egykor a Margit-szigeten

A Duna valódi gyöngyszeme a Margit-sziget, amely sokak számára vált kedvenc hellyé az idők során. Arany János például minden nyarat itt töltött és idős korában is gyakran látogatott el ide. Bőrkötéses, kapcsos könyvébe írta serényen a verseket a híres tölgyfák alatt. A szigetre azonban nem mindig volt engedélyezett a bejárás, és hosszú időn át csak belépő fejében lehetett látogatni. Míg nem volt híd, addig kizárólag vízi úton lehetett megközelíteni, így a viteldíjat is meg kellett fizetni. Az 1800-as évek közepén oda-vissza hat ezüst krajczárért lehetett eljutni a szigetre, ahol ekkoriban indult meg igazán a fejlődés, amiről a Hölgyfutár napilap egy akkori számában így számoltak be: „Margit szigetének érdekessége növekedik, már nemcsak szúnyogok vannak ott elegendő mennyiségben és minőségben…”

Valóban, miután az országgyűlés 1790-ben a Habsburg uralkodót képviselő nádornak ajándékozta a területet, a bécsi Schönbrunn mintájára kezdték el parkosítani. Épült majorság, konyhakert, gyümölcsös, és még néhány szőlőültetvény is, így mikor a nádor meghívására 1814-ben I. Sándor cár, III. Frigyes Vilmos porosz király és I. Ferenc magyar király a szigetre látogattak, már szüretet is tarthattak a tiszteletükre. A 19. század második felében megépült a híres gyógyfürdő is. A szigetet megnyitották a nagyközönség előtt, 10-20 krajcáros belépőjegy fejében bárki látogathatta. A sziget 1908-ig volt magántulajdonban, ekkor 11 millió koronáért megvásárolta az állam és törvényben is rögzítették, hogy „...a Sziget örök időkre nyilvános kertként tartandó fenn.”, a belépődíj azonban még 1948-ig fennmaradt.

Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

Ismerd meg közelebbről a város titkait!

Ha imádod az ilyen történeteket, akkor az idén 15. éves Imagine sétáit neked találták ki! Különleges helyszínek, autentikus városélmény, kikapcsolódás és tanulás vár rád az izgalmas programokon. Budapest mellett több vidéki városban is csatlakozhatsz a számos tematika közül valamelyikhez, sőt, privát programként vagy csapatépítőként is kérdheted! Az Imagine városi sétáiról bővebben itt olvashatsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Bejártuk a budapesti Madame Tussauds-t: Palvin Barbara, Zámbó Jimmy és Hosszú Katinka is kapott viaszfigurát
Összesen 51 életnagyságú figura várja a látogatókat csütörtöktől a belváros közepén, de mélyen zsebbe kell nyúlni hozzá: a felnőtt belépőjegy több mint 12 ezer forintba kerül.

Link másolása

Tavaly év végén jelentették be, hogy Budapestre érkezik a világ egyik legnagyobb turistalátványosságának számító Madame Tussauds panoptikum. A magyar főváros olyan helyszínek mellé zárkózott fel ezzel, mint London, Amszterdam, Berlin, Las Vegas, Tokió vagy Sydney – összesen már a 24. a sorban, azonban az első, amely franchise-rendszerben működik.

Ez lehetőséget adott arra, hogy sokkal inkább testre szabják a kiállítást: természetesen vannak kötelező körök, amelyek valószínűleg sehonnan nem hiányozhatnak, ugyanakkor számos egyedi elem is, amivel csak itt lehet találkozni.

A magyar főváros nemcsak helyszíne, hanem inspirálója is a tárlatnak, a belső terekben egy sor hazai ikonikus épület és műemlék jelenik meg. A látogatók például átsétálhatnak a Budai Váralagúton, sztárokkal „randevúzhatnak” a Duna-korzón, helikopteres filmforgatás szereplői lehetnek a Halászbástyán és elmerülhetnek a gyógyfürdők világában is.

A múzeum terei élesen elkülönülnek egymástól, mindegyik olyan, mintha egy különálló világba lépnénk be. Miután elsétáltunk a stílszerűen a Lánchíd mellett üldögélő Will Smith, illetve Ariana Grande, Tom Hanks, George Clooney és a szivarozó Peter Falk mellett, máris a Fehér Ház ovális irodájában találjuk magunkat, ahol (talán nem túl meglepő módon) nem Joe Biden, hanem Donald Trump figurája fogad bennünket.

Közvetlenül mellette Hszi Csin Ping kapott helyet, ami valószínűleg nem annyira az országát egyre diktatorikusabb eszközökkel vezető politikus hazai népszerűségének köszönhető, sokkal inkább az idelátogató kínai turisták igényeit akarták kiszolgálni. Ferenc pápával és a tavaly elhunyt II. Erzsébettel viszont a magyar látogatók is biztosan előszeretettel szelfiznek majd.

Borítékolható, hogy hosszú sorok fognak kialakulni Zámbó Jimmy előtt is, akit a Király című sorozat újra beemelt a popkulturális köztudatba, és alighanem Palvin Barbara viaszszobra is temérdek Instagram-szelfiről köszön majd vissza innentől.

Összesen 17 magyar vonatkozású hírességgel lehet találkozni a tárlaton, az ő figuráik kizárólag a budapesti produkció igényére készültek a Madame Tussauds London melletti műhelyében. A tervezési szakaszban állítólag nagyívű felmérésben kérdezték meg a leendő közönséget, hogy kikre kíváncsiak a leginkább. A kutatás eredményei alapján történelmi személyiségek, sztárok, sportolók, kulturális ikonok és egy világhírű magyar tudós is helyet kapott a listán.

A teljes hazai névsor a következő: Harry Houdini, Hosszú Katinka, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkácsy Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi, Szent István király, Széchenyi István, Zámbó Jimmy.

Hosszú Katinka egyébként személyesen is ott volt a sajtó számára szervezett bejáráson (ahogy Puskás Ferenc családja és ifj. Papp László is), így remek „pózolj magaddal” jellegű fotókat lehetett róla készíteni. A várandósságát néhány hónapja bejelentő úszónő most látta először a róla mintázott figurát, de a felkérésről már régóta tudott: az előkészletek során több órán keresztül vették le a méreteit, hogy viaszmása a lehető legélethűbb legyen.

A végeredménnyel maximálisan elégedett, még ha – mint azt viccesen hozzátette – jelenlegi formája nem is egyezik meg teljesen azzal, ahogy a bábu kinéz. Külön örült annak, hogy bár a figura fürdőruhában, LED-falra vetített medencével a háttérben látható, mégis kifejezetten nőies lett.

A megnyitón szintén résztvevő Karácsony Gergely azt mondta a beszédében, hogy a figurákat szigorúan tilos megérinteni, a szervezők viszont kijavították a főpolgármestert: a valóságban nyugodtan lehet fogdosni bármit, így nemcsak a szemünkkel, de a kezünkkel is meggyőződhetünk arról, mennyire élethűek a kiállított viaszbábuk. Tom Cruise mögé még a motorra is fel lehet ülni, az interaktivitást pedig több érintőképernyő, valamint hang- és fényjáték is fokozza.

A kiállítás kifejezetten sokáig lefoglal, még úgy is bő fél óra volt végigsétálni rajta, hogy sehol nem időztünk sokáig. Aki pedig fotózkodni is szeretne (ez feltehetőleg a nagy többségre igaz), illetve elolvasná a táblákon szereplő életrajzokat, akár másfél-két órát is simán eltölthet vele.

A belépőket érdemes elővételben, online megvenni, úgy valamivel olcsóbbak, de még ezzel együtt sem az átlagos magyar pénztárcára vannak szabva:

a standard felnőtt jegy 12490 forint, gyerekek 3-15 év között 8900 forintért mehetnek be, családi jegyet két felnőttnek és egy gyereknek pedig közel 30 ezer forintért árulnak.

16-19 év közötti fiatalok 4 főtől „bandázós” csoportos jegyet válthatnak 9 ezerért, a felnőtt csoportos belépő (minimum 12 főtől) 11 ezer, a gyerek 8490 forint. Nyugdíjasok 6490, fogyatékkal élők pedig 4990 forintért léphetnek be a kiállításra. A helyszín a Palazzo Dorottya, a Deák tértől és a Duna-parttól egyaránt pár percre. A Madame Tussauds Budapest mindennap 10 és 18 óra között tart nyitva.

Élő videónk a helyszínről:

További fotók:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
20 teraszos hely Budapesten, ahová érdemes betérni
Nyakunkba vettük a várost hogy megnézzük melyik most a "legjobb beülős hely Budapesten?" A listára így felkerült teraszos étterem, kerthelyiség, vagy csak úgy szimplán jó helyek Budapesten, amit kár lenne kihagynod idén nyáron!
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. június 20.


Link másolása

Itt a nyár, és vágyunk ki a zöldbe, a szabadba. Viszont ha nincs lehetőséged elutazni vagy már unod a kényelmetlen füves placcokat akkor ezek a teraszos helyek biztosan elnyerik majd a tetszésed!

Nehéz volt 20 kedvencre leszűkíteni ezt a listát, de törekedtünk rá, hogy többféle stílusú és hangulatú hely is szerepeljen rajta.

Reméljük találtok rajtunk keresztül új kedvencet!

Kihagyhatatlan teraszos helyek Budapesten

1. PONTOON - terasz

Kezdjük azonnal egy speciális hellyel: egy hajóval a Dunán. A Pontoon egy kisebb méretű szórakozóhely, aminek teraszán többféle stílus is képviselteti magát. Elcsíphetünk itt balkános, jazzes programot, de elektronikát vagy hip-hopot is, ráadásul belépőjegy nélkül, teljesen ingyen. A zene mellett pedig a Dunai panoráma önmagában is sokat ad.

Vigadó 1./A kikötőA legjobb beülős helyek egyike Budapesten a Ponton

2. Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda

A Holnemvolt Parkba nem csak az állatokért érdemes betérni, hanem az elsőosztályú kürtőskalácsért is. A klasszikusok mellett különböző újragondolt desszertek is készülnek itt kürtőskalácsból, de kávét vagy fagyit is lehet kapni. És dupla terasszal is büszkélkedhetnek, így azok is le tudnak ülni náluk, akik a Parkba nem váltottak belépőt, csak a körúton éjtőznének.

1146, Állatkerti krt.14-16Számtalan kiváló teraszos étterem van Budapesten

3. Ha a kiülős helyekről van szó Budapesten - Gin Corner Bar

Szót kell ejteni a Deák tér környékéről is, hiszen az Akvárium körüli füves rész még mindig populáris találkozóhely. A Fröccsteraszos komplexumon belül van egy klassz gines tematikájú hely, ami könnyen elrabolja az ember szívét. Hiszen összesen 112 féle gint ismerhetünk itt meg a világ minden tájáról.

1051, Erzsébet tér 11-13.A kiülős helyek Budapesten általában teltházasak

4. Kabin

A Népsziget rejtett kincse legalább olyan menő mint a Római. És talán egy picit kevesebbet hallani róla, úgyhogy mi most ezt az oldalt ajánljuk, és egy jó hideg sört vagy fröccsöt.

1044, Népsziget

A Kabin a jó helyek közé tartozik Budapesten

Teraszos éttermek Budapesten

5. UMO Restaurant

Az UMO egy Michelin-ajánlással rendelkező étterem a budai Vár tövében, ahol a kolumbiai fejlesztő-kutató séf, José Guerrero legfrissebb menüjét kóstolhatjuk meg. A koncepció középpontjában a grill és a füst áll, így mindenképpen érdemes vacsora mellett élvezni a kert hangulatát.

Ponty utca 1-3.Egy kiváló teraszos étterem idén nyáron az UMO

6. Egy kiváló teraszos étterem: Yellow Bistro & Bar

A Danubius Hotel Helia aljában, a Duna parton van egy remek bisztró, ahol akkor is ejtőzhetünk, ha nem szállunk meg a hotelben. Klasszikus magyar fogások, street foodos ételek és szomjoltók, igazán zöld környezetben, alkalmanként DJ mellett.

1133, Kárpát utca 62-64.Egy terasz étterem Budapesten, garantált a jó hangulat

7. Egy hagyományos beülős hely Budapesten - Gléda Vendéglő

Egy klasszikus, budai vendéglő teraszán ücsörögnél egy pohár borral? Ennél egy tartalmas, magyaros vacsorát, modern tálalásban? Akkor a Gléda lesz a helyed!

1037, Mikoviny utca 2-4.A legjobb teraszos helyek Budapesten a budai oldalon találhatók

8. KIOSK Garden

A KIOSK kívül-belül nagyon hangulatos, és terasza csúcsidőben mindig fullon van. De megéri helyet vadászni, vagy kint vagy bent, mert a reggeliktől az éjszakai koktélokig rengeteg remek fogásuk van.

1054, Március 15. téra teraszok Budapesten éjjel nappal nyitva vannak

9. Egy igazi terasz étterem Budapesten - KERT Bisztró

Zugló zöld oázisa , ahova elég egyszer betérni, és mindig visszavágysz majd.

1146, Thököly út 57/bA Kert bisztró terasza Budapesten igazán felejthetetlen

Valódi kerthelyiségek Budapesten

10. Kertem

A Kertem 2023-ban ismét új helyszínen található meg. A Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út sarkára költöztek. Az alapok azonban változatlanok. Szeretettel várják a bicikliseket, a kutyásokat, a sörivókat és a balkán burgerre éhezőket is.

1101, Könyves Kálmán krt. 25.Valódi kerthelyiségek közé tartozik a Kertem

11. Kerthelyiség Budán - Mad Garden

A Mad Scientist Magyarország egyik legmenőbb sörfőzdéje, és a különleges, merész italok mellett igazi közösséget is építenek. A Mad Garden az óbudai panelek között megbúvó, csupa zöld, hangulatos kert, ami egészen eklektikussá teszi a kerület ezen részét. A jó sörök mellett rengeteg program is van itt: beszélgetések, koncertek, DJ szettek vagy éppen jóga.

1035, Miklós tér 1. a MAD GARDEN az egyik legjobb kerthelyiseg

12. MAD KERT - a párja a Pesti oldalon

Pestnek is megvan a saját MAD kerthelyisége, és ez merőben más hangulatú, mint a budai egység. Ez a kert közvetlenül a főzde előtt található, így ha szerencsénk van, bizonyos alkalmakkor még a kulisszák mögé is betekinthetünk. Ahogy a csapon lévő sörök, úgy az is változó, hogy éppen milyen food truck áll előttük.

1106, Maglódi út 47.a MAD KERT is a jo helyek Budapesten lista élén van

13. Egy legendás kerthelyiség: a Kobuci

A Kobuci az egyik legkedvesebb, leghangulatosabb koncerthelyszín a városban, de amikor nincs koncert, akkor is érdemes ide betérni egy italra, vagy a hely nevével megegyező kolbászos bucira.

1033, Fő tér 1.A Budapesti helyek közül a Kobuci kiemelkedő

14. Két igazán jó teraszos hely Budapesten - Zsiráf és Zsiráf

Zsiráfból is kettő van a városban, és egyik sem kihagyható, úgyhogy itt kénytelenek vagyunk csalni egy picit, és mindegyikről szólni, hogy beférjenek a húszba.A Budapesti kiülős helyek közül a Zsiráf a legjobb

A pesti Zsiráf a mindig nyüzsgő Nyugati mellet található. Itt a lépcsőn sokszor van akusztikus koncert vagy DJ, és az egyik kedvenc vegán burgerezőnk, a Las Vegan's is kitelepült.

Pest: 1062, Teréz krt. 53.

A budai egység pedig a csodaszép Széllkapu park tetején helyezkedik el, és valamivel chillesebb hangulatú.

Buda: 1024, Kis Rókus u. 2-4.A Budai Zsiráf külön élmény a kiülős helyek közt Budapesten 2023-ban

15. Dürer Kert

A Dürer költözése anno nagy port kavart, de szépen megtalálták a helyüket a budai oldalon, a Duna mellett. Aki underground szórakozásra vágyik, az mindenképpen keresse őket.

1117, Öböl utca 1.a Dürer kert a legfelkapottabb étterem terasz

16. A Gundel kerthelyisége Budapesten

A Gundel Kert megidézi a századelős Budapest társasági életének legendás hangulatát, ami világhírű magyaros ízekkel és pompás italokkal egészül ki.

Ha egy nagy múltú helyen szeretnél egy kitűnő vacsorát fogyasztani, akkor ez lesz a te helyed!

1146, Gundel Károly út 4.A Gundel kert mára már legendás a kiülős helyek közt

17. Haris park

Hibátlan gyep, lenyűgöző épület, és egy terasz, ahol úgy érezheti magát az ember, mintha a saját kertjében ülne (csak ez a kert ezerszer szebb). Van egy garden party névre hallgató sorozatuk, a GinUP, ahol többek között saját ginjüket is meg lehet kóstolni.

1022, Marczibányi tér 6-7.A kerthelyiségek 2023-ban is töretlenül népszerűek

18. A Budapesti helyek közül kiemelkedik a - Csendes Társ

Nemrég újra összenyitották a Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel, így ez a környék most hívogatóbb, mint valaha.

Igyál egy limonádét vagy kávét a fák alatt, a Csendes Társban!

1053, Magyar u. 18. Egy különleges kerthelyiség Budapesten s 2023-ban felújított Csendes Társ

19. A Majomhoz - Buda titkos kertje

Zene, pizza, ruhavásár, gyerekprogramok. A Majomhoz többféle indokkal is érdemes lehet ellátogatni.

1122, Maros u. 56.Izgalmas beülős helyek várnak Budapesten minket 2023-ban is

20. Egy kerthelyiség az egész családnak - Budapest Garden

A sort a Budapest Gardennel zárjuk ami gyakorlatilag egy szórakoztatókomplexum, ahol a gyerkőcöket is könnyű lefoglalni, de a felnőtteknek is jut egy jó ital. Érdemes elmerülni a programjaik között, mert van bőven.

1036, Árpád Fejedelem útja 125.Egy kiváló teraszos étterem 2023-ban a Budapest Garden

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Lenyűgöző látványterven, hogy néz majd ki a BudaPart a Kopaszi gátnál, ha teljesen elkészül
Megújul a Budafoki út és környéke, tovább halad a BudaPart városnegyed fejlesztése.

Link másolása

Megújul a Budafoki út és környéke, a 2022-ben a világ legjobb városnegyed fejlesztésének választott BudaPart következő ütemében. A fejlesztő Property Market projektjéhez kapcsolódóan számos olyan közmű és közlekedési infrastruktúra-fejlesztés valósul meg több lépcsőben, amivel a főváros XI. kerületének közterületei rendezettebbé és korszerűbbé válnak.

A munkálatok soron következő, Budafoki utat érintő üteme május 15-én kezdődik. A kivitelezés során a Budafoki út, Dombóvári út és Hauszmann Alajos utca közötti szakaszán közműépítést, útépítési munkálatokat végeznek, biztonságos kerékpársávokat és jelzőlámpás csomópontokat épít ki a fejlesztő, valamint elkezdődik a Budafoki út zöldítése is.

A 2023. május 15-én kezdődő és várhatóan 2023. augusztus 17-én befejeződő átépítési munkálatok során a Budapest Közút Zrt.-vel egyeztetett, ütemezett és időszakos, nem teljes keresztmetszetű forgalomterelésekre, sávlezárásokra, sebességkorlátozásokra és a gyalogosforgalom megváltozására számíthatnak a közlekedők a Budafoki út, Dombóvári út és Hauszmann Alajos utca közötti szakaszán.

A közúti közlekedés folyamatos lesz, de a munkálatok természetesen megnövekedett közlekedési időt eredményeznek majd, mely kapcsán a beruházó a közlekedők türelmét kéri annak érdekében, hogy a munkálatok végeztével egy korszerű, és sokáig használható infrastruktúrát adhasson át.

A Kopaszi-gát melletti BudaPart a világ legjobb városnegyed-fejlesztése, ahol a „15 perces város” koncepció megvalósulásával már most jól kiépült, belvárosias funkcióval várja az ide érkezőket–, de a fejlesztés következő ütemeiben tovább bővülnek a lakók, az itt dolgozók és a kikapcsolódni vágyók lehetőségei.

A BudaPart óvodával, éttermekkel és kereskedelmi egységekkel, nyár közepétől pedig négycsillagos hotellel várja a látogatókat, miközben tovább nő a zöld- és parki felület is. Jelenleg a Budafoki út és környéke kerül átépítésre, biztonságos csomópontok kerülnek kialakításra annak érdekében, hogy az itt dolgozók és a lakók, illetve a látogatók is könnyebben tudják megközelíteni az új városnegyedet és vízpartot. A megújuló szakaszon biztonságos kerékpár- és buszsávokat is létrehoznak, valamint elkezdődik a Budafoki út zöldítése is: a projekt végére több, mint 50 fával bővül a környék.

Bővebb információk ITT


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Hatalmas változás a budapesti közlekedésben – öt és fél év után búcsúzunk a metrópótlástól
Hétfőtől minden nap teljes vonalon jár az M3-as metró. Utoljára a Nagyvárad téri és a Lehel téri állomásokat adják át.

Link másolása

Ma befejeződik a 3-as metróvonal felújítása: a Lehel tér és a Nagyvárad tér is bekapcsolódik az utasforgalomba kora délután.

A Nagyvárad téri és a Lehel téri állomásokat délutántól vehetik igénybe az utasok, ekkortól a pótló buszok nem közlekednek, keddtől pedig a pótlást segítő alternatív járatok újra az eredeti útvonalukon járnak

– közölte a Budapesti Közlekedési Központ pénteken.

A BKV korábban azt közölte, a két utolsóként felújított állomás rekonstrukciója 2022. május 14-én kezdődött, így egy év alatt kellett kívül-belül megújulniuk.

Karácsony Gergely főpolgármester május 2-án Facebook-oldalán jelentette be, hogy május 22-én átadják a 3-as metró teljes vonalát és valamennyi állomását az utasforgalomnak.

A 3-as metró felújítása öt és fél évig tartott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk