BUDAPEST

5 budapesti kirándulóhely, ahol nincs nagy tömeg

Mutatjuk, hol sétálhattok biztonságos távolságtartással.

Link másolása

Májusban egy kicsit lazulni fog a szigor, mivel a különféle modellek szerint nálunk lecsengőben lesz a járvány.

Jön a jó idő, óvatosan kimerészkedhettek és egyre többet lehettek szabad levegőn, nemsokára várható, hogy enyhítenek a kijárási korlátozásokon. Ám a megfelelő távolságtartásra továbbrais, még egy jó ideig figyelnetek kell.

Hol találtok Budapesten olyan helyeket, amelyeket rendszerint elkerül a nagy tömeg, és ahol biztonságosan sétálhattok majd? Ehhez adok pár tippet. Mindegyik helyet ismerem, végigjártam már.

1. A pálos kolostor romjai a Budakeszi úton

Az egykori Budaszentlőrincen az Árpád-korban kápolna épült, 1301 körül pedig a pálos szerzetesrend kolostora, itáliai építőmesterekkel, a kápolna melletti területen.

Nagy Lajos itáliai hadjárata után, fogadalmát teljesítve 1381-ben a kolostorba hozatták Remete Szent Pál földi maradványait, ezután búcsújáró hely lett. A pálosok külön kápolnát építettek a szent tiszteletére, és az ország minden részéről jöttek ide zarándokok. Nagy Lajos adományaiból az épületegyüttes tovább bővült, a XVI. században pedig átépítették.

A virágzásnak az oszmán birodalom terjeszkedése vetett véget: a szerzetesek a Felvidékre menekültek, budaszentlőrinci pálos kolostort a törökök feldúlták, felgyújtották. Az épületeket a törökök kiűzése után sem használták, és még a XVIII. században is álltak a falai. Majd a falak köveit lassan széthordták a környékbeli építkezésekhez, a Városkút forrásházába is beépítettek belőle.

Ásatást először Henszlmann Imre végzett a budaszentlőrinci kolostornál, 1847-ben. Az 1930-as években Garády Sándor, végül 1961 és 1985 között Zolnay László vezetett feltárást, 1985-től Bencze Zoltán.

Ha meg akarod nézni a kolostor maradványait, akkor menj el busszal vagy autóval a 22-es busz vonalán a Budakeszi úton a Szépjuhászné megállóig – ott van egy parkolóhely, mivel ez a Gyermekvasút egyik megállója is. A 22-es busz megállójától vagy a kavicsos parkolótól sétálj egy kicsit lefelé, mintha indulnál vissza a Széll Kálmán tér felé, és ott ahol barna kerítést látsz (a Jánoshegyi utca torkolatával szemközti oldalon), menj be a fák közé és kövesd tovább a barna kerítést, amíg meglátod rajta a kaput. Ott menj tovább, még mindig a fák között, aztán egyszer csak egy kis lugast látsz, mögötte pedig a romokat.

A vörös márvány oltárt 2001-ben állították fel az egykori templom főhajójába. A romok felszentelt templomnak számítanak.

2. Duna-part Budakalász és a Római part között

A Római part az egyik legnépszerűbb természetközeli sétálóhely Budapesten, tavasztól őszig nagy itt a forgalom, talán csak a leghidegebb téli napokon kihalt. Éppen ezért javasoljuk, hogy ha a megfelelő távolságtartással szeretnél egy kicsit kirándulni, akkor válaszd inkább a Római part Békásmegyertől Budakalászig tartó szakaszát.

Egy bringával és gyalog is bejárható út vezet a Lupa-szigettel szemközti Duna-partra. Útközben a Megyeri híd alatt is átmehetsz.

3. Népliget

A mezőgazdasági művelésre alkalmatlan területet a XIX. század közepén rendezték. Az 1850-es években kezdték fákkal beültetni, először csak azért, hogy a homokot megkössék. A kiegyezés után fogtak parkosításba. Az első terveket Petz Ármin, az Orczy kert főkertésze készítette, de a megvalósításnak anyagi akadályai voltak. Az 1870-es években folytatódott a faültetés, az 1890-es években dendrológiai gyűjteményt hoztak létre, és sétányokat alakítottak ki.

A 20. század elején a Népligetben kis mulatónegyed működött itt, a Mutatványos tér, kocsmákkal, mozival, céllövöldével, körhintával és hullámvasúttal. Az ostrom itt is nagy pusztítást végzett, de a háború után megpróbálták rendbe hozni a területet.

1973-ban alakították a Centenáriumi Parkot Buda, Óbuda és Pest egyesítésének 100. évfordulójára. Magyarország minden megyéje egy-egy rá jellemző alkotást helyezett el a Népligetben. Volt itt csobogó, szökőkút, rózsalugas, kőlapos járda, az eseményre pedig tábla emlékeztet. Aztán mivel a karbantartásról egy idő már senki sem gondoskodott, a legtöbb építmény mára tönkrement.

Ami miatt érdemes itt sétálnotok vagy ide kerékpároznotok, az a hangulat. Szerintem májusban a legszebb, amikor az egész liget harsogó zöld színű. Itt soha nincsen akkora tömeg, mint a Margitszigeten vagy a Városligetben. A másik, ami miatt imádom, az a Sétáló Naprendszer, többször is végigjártam, oda-vissza.

4. A Szilas-patak partja Káposztásmegyeren

A Szilas-park elég nagy területű ahhoz, hogy ne alakuljon ki tolongás, ráadásul kutyasétáltatásra alkalmas helyet is találsz. Ezen húzódik át a Szilas-patak, ami több budapesti kerületet is összeköt, míg itt, Káposztásmegyernél eléri a Dunát.

Tavaly szeptemberben csináltam néhány fotót a patak partján, hogy egyszer megmutassam nektek ennek a sajnos alulértékelt helynek a szépségét és varázsát.

5. Népsziget

A Népsziget egy másik dimenzió, egy külön világ Budapesten belül, amit a XX. századból felejtettek itt. Végső menedék, ha elborult helyre vágysz, ami azért nincsen túlságosan távol a civilizációtól, és nem is túlságosan elhagyatott.

Azt javaslom, Újpest Városkapu megállónál, az újpesti vasúti hídon menj be. Már a vasúti hídnál külön látványosság fogad: balra a kajakosok, jobbra az Újpesti Hajójavító – utóbbinál kicsit szemlélődünk a hídról. Utána a Duna-parton sétálj egy kicsit, ott, ahol a Kabin és a Wasser működik nyaranta.

Ha a Népsziget „főutcáján”, az aszfaltozott úton sétálsz tovább, láthatod az egykori hajógyári épületet (most „szellemváros”), és a hajdan népes, mára elhagyottá vált, illetve a még most is működő üdülőket. A sziget végén a Gyöngyösi utcai metrómegállótól, a Duna Pláza mögött sétálhatsz ki a Népszigetről a hetvenes években épült impozáns gyaloghídon át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk