/budapest/48-ok-a-sor-mellett/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

48 ok a sör mellett

Nyolcféle csapolt és negyvennél is több üveges sör mellett a cseh konyha számos remekével vár benneteket a budapesti Pivo Söröző és Sörvendéglő.

Link másolása

hirdetés

Láng Dávid cikke Sóki Tamás fotóival

Afféle kis cseh sörforradalomnak lehetünk szemtanúi Budapesten: egymás után nyílnak a cseh sörözők a városban, aminek valószínűleg mindenki csak örül, aki egyszer is eltöltött egy hosszú hétvégét Prágában. Az egyik első fecske a Pivo volt a Hegedűs Gyula utcában, ami még 2010 elején nyitott. A kis kocsma hamar dugig lett vendégekkel, a tulajdonosok pedig gondokodni kezdtek, merre bővülhetnének. Így nyitott meg a Wesselényi utcában a második Pivo.

Betérve először a cseh ételek összetéveszthetetlen illata csapja meg az embert. Itt ugyanis már melegkonyha is van, a háromfajta tradicionális cseh sörkorcsolya (Utopenec, Hermelín, HeRingli) mellett rendelhetünk tarjás káposztát, gőzgombócot, illetve különféle knédlis fogásokat, például vadas marhaszeletet vagy csirkecombot sörmártásban.

Az étlap legnépszerűbb eleme azonban kétségkívül a sztrapacska, ami akár sült csülökkel vagy sült tarjával, akár önmagában előételként remek választás. Mi is megkóstoltuk, úgyhogy nem a levegőbe beszélünk :)

hirdetés

Persze egy cseh sörözőben ennél is fontosabbak a sörök. És ami a Pivoban fogad, az a sörimádók kánaánja. Világos, barna, vörös, könnyű és erős, keserű és édes, hideg és forró - van itt mindenfajta sör. Szerencsére részletes itallap segíti a választást, amely az adott típus alapvető jellemzőin túl egyéb érdekességekkel is szolgál az adott sör történetéről. Elsőre ezzel együtt nehéz lehet döntésre jutni, annyi lehetőség kínálkozik. Szerencsére a felszolgálók is készséggesen segítenek, és itt tényleg ismerik a választékot.

Ami nem is csoda, mindent személyesen hoznak el Csehországban, havonta három-négyszer megtéve az utat. Ott pedig egyenesen a sörgyárakba mennek, ahonnan nemcsak a hagyományos, hanem az idénydarabokat is elhozzák hozzánk. A közelgő ünnep alkalmából például egyedi különlegességgel készülnek „Húsvéti színpáros” néven (ez egy két külön hordóból csapolt, piros és zöld színű sör), de Szent Márton napja, Szentivánéj és Mikulás idején is volt példa hasonlóra.

A hely üzemeltetői jelenleg 14 sörgyárral állnak kapcsolatban, és további kettővel tárgyalnak az együttműködésről. A felhozatalt különböző neves sörversenyek eredményeit figyelve is igyekeznek bővíteni. A fentebb említett sörkorcsolyák szintén egyenesen Csehországból érkeznek. A többi étel alapanyaga itthonról származik, de természetesen ezeket is az eredeti receptek alapján készítik el, legfeljebb egy kevés magyaros ízt belecsempészve.

A helyben fogyasztás mellett az üveges söröket elvitelre is kérhetitek, ebben az esetben az eredeti árból még némi engedményt is kaptok.

Ha már az áraknál tartunk: a főételek 900 és 1600 forint között mozognak, egy korsó sör pedig 500 és 900 forint közötti összegbe kerül. Bár ez nem mondható a legolcsóbbnak, a tulajdonosok nem is a Borsodit és Arany Ászokot csapoló utcai talponállókkal szeretnének versenyezni. Ha ebből indulunk ki, ár/érték arányban nézve mindenképp ideális választás a Pivo, hiánypótló színfolt a budapesti helyek sorában.

Pivo Sörvendéglő

1077 Budapest, Wesselényi u. 47.

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 14-23, szombaton 16-23 óráig, vasárnap zárva.

Honlap: http://csehsorfesztival.com

Pivo Söröző (itt ötféle csapolt és húszféle üveges sör, valamint sörkorcsolyák kaphatók)

1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 22.

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 15-24, szombaton 16-24 óráig, vasárnap zárva.

Honlap: http://pivo.hu

Ha szereted a sört és/vagy a sztrapacskát, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk