BUDAPEST

48 ok a sör mellett

Nyolcféle csapolt és negyvennél is több üveges sör mellett a cseh konyha számos remekével vár benneteket a budapesti Pivo Söröző és Sörvendéglő.

Link másolása

Láng Dávid cikke Sóki Tamás fotóival

Afféle kis cseh sörforradalomnak lehetünk szemtanúi Budapesten: egymás után nyílnak a cseh sörözők a városban, aminek valószínűleg mindenki csak örül, aki egyszer is eltöltött egy hosszú hétvégét Prágában. Az egyik első fecske a Pivo volt a Hegedűs Gyula utcában, ami még 2010 elején nyitott. A kis kocsma hamar dugig lett vendégekkel, a tulajdonosok pedig gondokodni kezdtek, merre bővülhetnének. Így nyitott meg a Wesselényi utcában a második Pivo.

Betérve először a cseh ételek összetéveszthetetlen illata csapja meg az embert. Itt ugyanis már melegkonyha is van, a háromfajta tradicionális cseh sörkorcsolya (Utopenec, Hermelín, HeRingli) mellett rendelhetünk tarjás káposztát, gőzgombócot, illetve különféle knédlis fogásokat, például vadas marhaszeletet vagy csirkecombot sörmártásban.

Az étlap legnépszerűbb eleme azonban kétségkívül a sztrapacska, ami akár sült csülökkel vagy sült tarjával, akár önmagában előételként remek választás. Mi is megkóstoltuk, úgyhogy nem a levegőbe beszélünk :)

Persze egy cseh sörözőben ennél is fontosabbak a sörök. És ami a Pivoban fogad, az a sörimádók kánaánja. Világos, barna, vörös, könnyű és erős, keserű és édes, hideg és forró - van itt mindenfajta sör. Szerencsére részletes itallap segíti a választást, amely az adott típus alapvető jellemzőin túl egyéb érdekességekkel is szolgál az adott sör történetéről. Elsőre ezzel együtt nehéz lehet döntésre jutni, annyi lehetőség kínálkozik. Szerencsére a felszolgálók is készséggesen segítenek, és itt tényleg ismerik a választékot.

Ami nem is csoda, mindent személyesen hoznak el Csehországban, havonta három-négyszer megtéve az utat. Ott pedig egyenesen a sörgyárakba mennek, ahonnan nemcsak a hagyományos, hanem az idénydarabokat is elhozzák hozzánk. A közelgő ünnep alkalmából például egyedi különlegességgel készülnek „Húsvéti színpáros” néven (ez egy két külön hordóból csapolt, piros és zöld színű sör), de Szent Márton napja, Szentivánéj és Mikulás idején is volt példa hasonlóra.

A hely üzemeltetői jelenleg 14 sörgyárral állnak kapcsolatban, és további kettővel tárgyalnak az együttműködésről. A felhozatalt különböző neves sörversenyek eredményeit figyelve is igyekeznek bővíteni. A fentebb említett sörkorcsolyák szintén egyenesen Csehországból érkeznek. A többi étel alapanyaga itthonról származik, de természetesen ezeket is az eredeti receptek alapján készítik el, legfeljebb egy kevés magyaros ízt belecsempészve.

A helyben fogyasztás mellett az üveges söröket elvitelre is kérhetitek, ebben az esetben az eredeti árból még némi engedményt is kaptok.

Ha már az áraknál tartunk: a főételek 900 és 1600 forint között mozognak, egy korsó sör pedig 500 és 900 forint közötti összegbe kerül. Bár ez nem mondható a legolcsóbbnak, a tulajdonosok nem is a Borsodit és Arany Ászokot csapoló utcai talponállókkal szeretnének versenyezni. Ha ebből indulunk ki, ár/érték arányban nézve mindenképp ideális választás a Pivo, hiánypótló színfolt a budapesti helyek sorában.

Pivo Sörvendéglő

1077 Budapest, Wesselényi u. 47.

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 14-23, szombaton 16-23 óráig, vasárnap zárva.

Honlap: http://csehsorfesztival.com

Pivo Söröző (itt ötféle csapolt és húszféle üveges sör, valamint sörkorcsolyák kaphatók)

1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 22.

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 15-24, szombaton 16-24 óráig, vasárnap zárva.

Honlap: http://pivo.hu

Ha szereted a sört és/vagy a sztrapacskát, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: