hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

3 budapesti szikla, amit látnod kell belülről

Atombunker múzeumot és panoptikumot, templomot és Varázshegyet is rejtenek Budapest sziklái.
Horváth Emese írása, Címkép: Nagy Szabolcs - szmo.hu
2014. augusztus 21.

hirdetés

Budapesten több hívogató sziklát bejárhattok vagy megmászhattok, de most három olyat mutatunk nektek, amit mindenkép érdemes belülről megnézni. Ezekhez a sziklákhoz nem kell kiránduló felszerelés, sem hegymászó kötél. Egy laza sétával megközelíthetőek, és megmászni sem kell őket, hiszen a lényeg odabent van.

Sziklatemplom

Templom számára szokatlan helyszín egy barlang. Talán éppen ezért tartjuk Budapest egyik legkülönlegesebb szentélyének a Gellérthegy oldalában lévő Sziklatemplomot. Lux Kálmán e nem mindennapi templom tervéhez dél-francia sziklaépítményekből merített ihletet. Neki hála a Gellérthegyben kialakított templom és a hozzá tartozó neoromán kolostor a 30-as évektől szolgálja a Pálos rendet.

IMG_1169dpp-2

hirdetés

Kardos Ildikó fotói

IMG_1230dpp-2

A rend azonban működtet egy fogadóközpont is az idegenforgalom számára, aminek köszönhetően ti is megcsodálhatjátok a kettős tagolású Sziklatemplom ősi barlangját és mesterséges sziklaüregét. A Sziklatemplom belsejét nem csak azért érdemes megnézni, mert fontos műemlék. Természetvédelmi terület is, ráadásul itt őrzik a Pálos rend talán legértékesebb ereklyéjét, Szent Pál apostol lábszárcsontját is.

IMG_1224dpp-2

IMG_1170dpp-2

Sziklakórház

Kórházat létrehozni egy sziklában talán még meghökkentőbb, mint templomot. A háború azonban olykor szokatlan kényszermegoldásokat szül. A Budai Vár alatt található több mint 2300 m²-es Sziklakórházat a második világháború alatt és 1956-ban is használtak. A titkos „légoltalmi szükségkórház” 2008-tól nyílt meg a civil látogatók számára is.

_DSC9860

Nagy Szabolcs fotói

_DSC9867

Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, és bemerészkedni ebbe a sziklába is, hiszen a Sziklakórház Atombunker Múzeum Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállításával mutatja be a kórház történetét, és a hadiorvoslás fejlődését. De a polgári védelem eszközeiről, felszereléseiről is sok érdekességet tartogat egy séta a Sziklakórház termiben

_DSC9873

_DSC9877

Állatkerti Nagyszikla

A fővárosi állatkert medvék és páviánok lakta Nagysziklája pár éve még olyan romos állapotban volt, hogy belsejében dróthálót kellett kifeszíteni, nehogy balesetet okozzanak a lehulló törmelékdarabok. Ma már azonban nem kell ilyesmitől tartanotok, nyugodtan megnézhetitek belülről is, hiszen az erdélyi Egyeskövet mintázó műszikla pár éve új látványosság helyszíne lett: Varázshegyet varázsoltak belőle.

nagyszikla1

Fotó: Fővárosi Állatkert

A fejlesztéseknek köszönhetően a Nagyszikla belseje egy interaktív tudományos központtá vált, ami az élet történetét meséli el. A kiállítás négy szinten 16 teremmel, mintegy százhúsz állatfajjal, különleges modellekkel, 3D-s mozival, tapintható, audiovizuális és érintőképernyős játékokkal, preparátumokkal, csontvázakkal továbbá számos érdekességgel vár minket.

nagysziklabent

Fotó: Fővárosi Állatkert

Fotó: Bódis Krisztián

Ha kedvet kaptál a budapesti sziklákhoz, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk