BUDAPEST

3 budapesti szikla, amit látnod kell belülről

Atombunker múzeumot és panoptikumot, templomot és Varázshegyet is rejtenek Budapest sziklái.

Link másolása

Budapesten több hívogató sziklát bejárhattok vagy megmászhattok, de most három olyat mutatunk nektek, amit mindenkép érdemes belülről megnézni. Ezekhez a sziklákhoz nem kell kiránduló felszerelés, sem hegymászó kötél. Egy laza sétával megközelíthetőek, és megmászni sem kell őket, hiszen a lényeg odabent van.

Sziklatemplom

Templom számára szokatlan helyszín egy barlang. Talán éppen ezért tartjuk Budapest egyik legkülönlegesebb szentélyének a Gellérthegy oldalában lévő Sziklatemplomot. Lux Kálmán e nem mindennapi templom tervéhez dél-francia sziklaépítményekből merített ihletet. Neki hála a Gellérthegyben kialakított templom és a hozzá tartozó neoromán kolostor a 30-as évektől szolgálja a Pálos rendet.

IMG_1169dpp-2

Kardos Ildikó fotói

IMG_1230dpp-2

A rend azonban működtet egy fogadóközpont is az idegenforgalom számára, aminek köszönhetően ti is megcsodálhatjátok a kettős tagolású Sziklatemplom ősi barlangját és mesterséges sziklaüregét. A Sziklatemplom belsejét nem csak azért érdemes megnézni, mert fontos műemlék. Természetvédelmi terület is, ráadásul itt őrzik a Pálos rend talán legértékesebb ereklyéjét, Szent Pál apostol lábszárcsontját is.

IMG_1224dpp-2

IMG_1170dpp-2

Sziklakórház

Kórházat létrehozni egy sziklában talán még meghökkentőbb, mint templomot. A háború azonban olykor szokatlan kényszermegoldásokat szül. A Budai Vár alatt található több mint 2300 m²-es Sziklakórházat a második világháború alatt és 1956-ban is használtak. A titkos „légoltalmi szükségkórház” 2008-tól nyílt meg a civil látogatók számára is.

_DSC9860

Nagy Szabolcs fotói

_DSC9867

Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, és bemerészkedni ebbe a sziklába is, hiszen a Sziklakórház Atombunker Múzeum Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállításával mutatja be a kórház történetét, és a hadiorvoslás fejlődését. De a polgári védelem eszközeiről, felszereléseiről is sok érdekességet tartogat egy séta a Sziklakórház termiben

_DSC9873

_DSC9877

Állatkerti Nagyszikla

A fővárosi állatkert medvék és páviánok lakta Nagysziklája pár éve még olyan romos állapotban volt, hogy belsejében dróthálót kellett kifeszíteni, nehogy balesetet okozzanak a lehulló törmelékdarabok. Ma már azonban nem kell ilyesmitől tartanotok, nyugodtan megnézhetitek belülről is, hiszen az erdélyi Egyeskövet mintázó műszikla pár éve új látványosság helyszíne lett: Varázshegyet varázsoltak belőle.

nagyszikla1

Fotó: Fővárosi Állatkert

A fejlesztéseknek köszönhetően a Nagyszikla belseje egy interaktív tudományos központtá vált, ami az élet történetét meséli el. A kiállítás négy szinten 16 teremmel, mintegy százhúsz állatfajjal, különleges modellekkel, 3D-s mozival, tapintható, audiovizuális és érintőképernyős játékokkal, preparátumokkal, csontvázakkal továbbá számos érdekességgel vár minket.

nagysziklabent

Fotó: Fővárosi Állatkert

Fotó: Bódis Krisztián

Ha kedvet kaptál a budapesti sziklákhoz, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: