hirdetés

BUDAPEST

3 barlang, amiért érdemes leereszkedni Budapest alá

Budapestnek általában csak a földfelszín feletti részével foglalkozunk - pedig fővárosunk a föld alatt is páratlan felfedezni valókat rejt.
Horváth Emese - szmo.hu
2014. szeptember 07.


Link másolása

hirdetés

Budapestet akár a barlangok fővárosának is nevezhetjük, ugyanis a város alatt sajátos módon nagy kiterjedésű barlangrendszerek vannak. Hála a barlangkutatóknak és túravezetőknek, ezeket a természet alkotta titokzatos helyszíneket ti is bejárhatjátok. Összegyűjtöttünk 3 rejtélyes és különleges szépségű budapesti barlangot, ami miatt érdemes leereszkednetek a föld alá.

1. Kincseket rejtő Szemlő-hegyi-barlang

szemlo-hegyi-barlang

Fotó: Wikipédia

hirdetés

A Pusztaszeri út 35. alatt nyíló barlang a fővárosiak közül talán a leglátványosabb. A feltörő hévizeknek köszönhetően itt gömbüstökkel, gömbfülkékkel díszített hálózatos alaprajzú, zegzugos barlangokat fedezhettek fel a túravezetővel. Megcsodálhatjátok a barlang változatos ásványkiválásait: kalcitlemezeket, “karácsonyfákat”, tűs aragonit kristályokat valamint a falakat gazdagon borító gipszkristályokat és borsókő-kiválásokat, amik igazi ritkaságnak számítanak Európában. A túraútvonal kb. 250 méter, amelyet kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhattok be. A fogadóépületben egy interaktív kiállítást is megnézhettek, a felette elterülő parkban pedig egy játszótér és egy geológiai tanösvény is vár titeket.

2. Mesebeli Pál-völgyi-barlang

pal-volgyi-barlang_wikipedia

Fotó: Wikipédia

A Szépvölgyi út 162. alatt található barlangot 1904-ben fedezték fel. A folyamatos kutatások és a szomszédos barlangokkal való összeköttetése miatt, 30 km-es hosszával hazánk leghosszabb barlangja lett. Kiépített jellege ellenére is kalandos a látogatása. Meredek lépcsőkön, szűk járatokon, nagy mélységek felett haladva csodálhatjátok meg a különleges alakú cseppkőképződményeket. Megismerkedhettek többek közt a Boszorkánykonyha legendájával, megnézhetitek a Cseppkő-állatkertet, a különleges díszletekkel “berendezett” Színház termet. A Mese-teremben találkozhattok Hófehérkével és más mesehősökkel, de a túra többi terme és folyosója is sok érdekességet rejt.

3. Kúszós-mászós Mátyás-hegyi-barlang

matyash1

Fotók: Duna-Ipoly Nemzeti Park

matyash2

Ma már tudjuk, hogy ez nem egy különálló barlang, hanem a Pál-völgyi-barlang része, 2001-ben ugyanis átjárót találtak a két barlangrendszer között. Ellentétben azonban a Pál-völgyivel a Mátyás-hegyi nagy része teljesen száraz, csak a legmélyebb pontján lévő Tó jelzi a helyi karsztvízszintet. Falán nincsenek cseppkő vagy más képződmények, ementálisajt-szerű, labirintusos, szűk járatai azonban alkalmassá teszik izgalmas kúszós-mászós barlangtúrára. Igény és fizikai felkészültségetek szerint többféle túralehetőség közül is választhattok. Nincs kiépített útvonal, többször kell négykézláb vagy hason csúszva közlekednetek. A részvételhez azonban semmilyen előképzettség nem kell, és a szükséges felszerelést is (overall, sisak, fejlámpa) biztosítják számotokra a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai.

3+1 tipp kezdő és profi barlangászoknak

1. Étkezés: A barlangba élelmiszert nem vihettek le, ezért ajánlott a túra előtt 1-2 órával enni.

2. Ruha: A barlangokban kb. 10 °C körüli hőmérséklet van, ezért nyáron is vigyetek meleg ruhát a túrára. Kalandtúrához érdemes olyat felvenni, amit nem sajnáltok bekoszolni, a vizes barlangokba pedig célszerű, ha a vízálló cipőben mentek.

3. Fényforrás: nem árt, ha van nálatok valamilyen tartalékvilágítás (pl.: sisakra erősíthető biciklilámpa)

+1 Tájékozódás: Indulás előtt mindenképp tájékozódjatok az adott barlang túráinak feltételeiről, indulási időpontjairól, néhol szükséges lehet előre bejelentkezni

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: