BUDAPEST

13 hely, ahonnan remek látványt nyújt a tűzijáték

Ha nem a rakparton szeretnél álldogálni, van tuti tippünk.

Link másolása

Szeretnéd érdekes, romantikus, a megszokottól egy picit eltérő helyen helyről látni a tűzijátékot? Adunk néhány tippet, mivel a hivatalos ajánlásokban csupán a rakpartok szerepelnek.

"A javasolt helyszínek a Duna-part pesti oldalán a Garibaldi utca és a Bálna Budapest Központ közé eső terület – az Id. Antall József rakpart, a Jane Haining rakpart, a pesti alsó rakpart és a Salkaházi Sára rakpart vonalán –, míg a budai oldalon a Batthyány tér és a Szent Gellért tér közötti terület – a Sztehlo Gábor rakpart, Friedrich Born rakpart és Raoul Wallenberg rakpart vonalán" - írja a Híradó.hu.

A rakétákat innen lövik

Idén a jelenleg is zajló nagy szabású építkezések miatt áttervezték a helyszíneket. A rakétákat a Gellért-hegyről, a Lánchídról, a Szabadság hídról és úgynevezett katonai pontonokról, a Dunáról. Listánk összeállításakor ezt is figyelembe vettük.

Néhány tanács, ha azt szeretnéd, hogy neked és másoknak is jó legyen augusztus huszadika éjszakája. Kisgyermekkel (hat éves kor alatt) nem érdemes elindulni. Megijedhetnek a nagy tömegtől, a zajtól, a rakéták hangjától. Hamar elfáradnak, és ha haza akarnak menni vagy ne adj'Isten valami történik, iszonyú nehéz lesz kievickélni velük a tömegből. Ha nem akartok lemaradni a tűzijátékról, a televíziós közvetítést is nézhetitek, gyerekekkel úgy sokkal kényelmesebb.

Kutyussal még kevésbé induljatok el, nekik egyszerűen rémálom a tűzijáték és a szilveszteri petárdázás... A kutyussal ilyenkor jobb bezárkózni, engedni, hogy a házban/lakásban elbújhasson, és amennyire lehet, érdemes zajmentessé tenni a környezetüket.

Vigyél magaddal elegendő vizet, hideg kaját, ha gyógyszereket kell szedned, azokat se felejtsd otthon, öltözz időjárásnak megfelelően és hagyd otthon az esernyőt, használj esőkabátot - így nem szúrod ki mások szemét és nem kell órákig tartanod. A saját érdekedben javasoljuk: kényelmes, kirándulásra alkalmas cipőben indulj tűzijátékot nézni, ne tűsarkúban vagy flitteres szandálban. A fiúk se papucsba menjenek, hanem zárt cipőben, mert óhatatlanul is előfordul, hogy valaki a lábatokra lép.

Válasszátok a gyaloglást vagy a közösségi közlekedést, esetleg a kerékpárt az autó helyett. Ha mindenki autóval indul neki, iszonyatos dugó lesz.

1. Erzsébet-híd

Klasszikus, kipróbált helyszín, bár hatalmas tömegre kell számítani. Őszinték leszünk: gyönyörű volt innen a tűzijáték, de már 2 órával előbb ideérkeztünk, hogy a hídon állhassunk és ne a belvárosi templom falához préselődjünk.

erzsebethid

2. Várkert Bazár

Elvileg úgy állították össze a tűzijáték programját, hogy innen is káprázatos legyen.

varkertbazar

3. Az Alagút teteje

Ha estig nem zárják le, nagyszerű helyszín lehet. Ez korábban egyáltalán nem volt biztonságos, ám rendbe tették, korlátot szereltek fel. Tavaly tavasszal adták át.

VIDEÓ: A tavalyi tűzijáték a Várból

4. A zikkurat a Nemzeti Színház előtti parkban

Nem hatalmas torony, de a lényeg innen látható.

5. Halászbástya

Talán a Gellért-hegyhez közelebb eső végéről jobban látni majd a műsort, a Dunáról fellőtt római gyertyák innen különleges látványt nyújtanak.

VIDEÓ: A tavalyi tűzijáték a Várból

6. 360 Bar

Az egykori Divatcsarnok (Párisi Nagyáruház) tetején létesített bárból valóban 360 fokos panoráma nyílik a városra. Biztosak vagyunk benne, hogy innen fantasztikus lesz a tűzijáték.

360_bar

7. Filozófusok kertje

Az biztos, hogy itt nem lesznek annyian, mint a rakpartokon, és kifejezetten romantikus környezetben nézhetitek a műsort.

filozofusok

8. Margit híd

Klasszikus, bevált helyszín, ha másfél-két órával a hivatalos kezdés előtt érkeztek.

margithid

9. Petőfi híd

Remekül lehet látni innen is, de ugyanaz érvényes az érkezésre, mint a többi híd esetében!

10. Nagy-Kevély

Egy tipp, ha a város zajától távolabb szeretnéd nézni a tűzijátékot. A zenét nem fogjátok hallani, ezt jó tudni.

11. Hármashatár-hegy

Itt sokan szoktak lenni, ne az utolsó pillanatban induljatok el Legalább egy-másfél órával előtte érkezzetek a helyszínre. A zene innen sem hallható.

12. Gül Baba türbéje

Budapest egyik legromantikusabb helye. A türbe fölött a sétány végén van egy kis "kilátóhely", ahonnan nagyszerűen ráláthattok a Dunára.

asp_620_gulbaba_kardosildi2

13. Corvin tető

Néhány éve teszteltük, működik, a lényeget végig követhettük, bár a Dunára lőtt római gyertyákat innen nem láthatjuk.

corvinteto

Ti milyen helyeket ismertek a rakpartokon kívül? Írjátok meg nekünk!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: