BUDAPEST

1000 Rubik-kockából építettek mozaikfalat

200 corvinusos hallgató építette fel 7 óra alatt, és fontos dologra hívják fel vele a figyelmet.

Link másolása

Ezer, egyedi színezésű Rubik-kockából rakták ki a budapesti, illetve a New York-i Szabadság-szobrot ábrázoló mozaikot a diákok az idén hatodik alkalommal megrendezett Corvinus Kari Napokon az EY szervezésében.

A műalkotás Magyarország legnagyobb, Rubik-kockából kirakott mozaikfala,

amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az új generációk tudásvágya és világszemlélete nem ismer határokat.

IMG_3443

IMG_3463

A magyar feltaláló, Rubik Ernő ikonikus alkotásából készült installáció ezredik, záró elemét az egyetem rektora, Dr. Rostoványi Zsolt illesztette a helyére.

"
A rekordállítás üzenete, hogy az új generációk ismeretei és szándékai globálisak. Ennek köszönhetően a fiatal tehetségek itthon és nemzetközi szinten is megtalálhatják számításukat, elérhetik karriercéljaikat

– mondta az egyetem vezetője.

IMG_3508

IMG_3523

„Világszerte nő az igény a jól képzett és tehetséges adószakértők, auditorok és üzleti tanácsadók iránt. Az EY is több mint 100 új munkatársat vesz fel Magyarországon az idén júniusban záródó pénzügyi évben. Nem véletlen tehát, hogy ez a különleges, globális szemléletet jelképező mozaik éppen az EY támogatásával valósulhatott meg. Az adótanácsadást választó tehetséges és elhivatott fiatalok sikeres karrierre számíthatnak Magyarországon, vagy akár nemzetközi karrierben is gondolkodhatnak” – mondta el Debreczeni Dóra, az EY HR igazgatója.

IMG_3551

Az ezer Rubik-kockából készült mozaikfal 1,445 x 2,31 méteres, építését egy 60 centiméteres állványról kezdték, így felső része több mint 2 méter magasan húzódik.

A kockákat hét órán keresztül illesztette helyére az a mintegy 200 hallgató, akik egy csapatverseny keretén belül vettek részt a rekordállításban.

A felhasznált, sorszámozott kockák egyedileg, erre az alkalomra készültek, helyes forgatásukban 4 profi versenyző is segítette a hallgatókat. A mozaikfalat úgy tervezték meg, hogy a Rubik-kockákat megfelelő módon elforgatva és sorrendben egymásra helyezve tökéletesen kiadják a tervezett képet, a magyar főváros és az amerikai metropolisz ikonikus szobrának képmását.

IMG_3563

A rekordállítás után a kockákat speciális csomagolásban helyezik el.

"
A kockák egy részét jótékony célra ajánlja fel az EY, ezzel egy újabb fontos értéket adva a rekordnak

– mondta el Ludvig Orsolya, az EY Marketing és Kommunikációs igazgatója. Az egyes kockák csomagolásán, illetve egy kísérőkártyán a Magyar Rekord Egyesület igazolja majd, hogy az adott darab részt vett a különleges rekordállításban.

„A rekordkísérletek az emberi teljesítőképesség határainak feszegetéséről szólnak, a legnagyobb teljesítmény pedig mindig a saját korlátaink ledöntése. A sikeres hazai rekordok százai is erről szólnak.” – mondta Sebestyén István egyesületi elnök, a Magyar Rekordok regisztrátora.

IMG_3583

IMG_3592

IMG_3607

IMG_3645

IMG_3646

IMG_3671

IMG_3681

A hallgatókat a különleges hazai rekord mellett egy 360°-os pop-up kilátó is várta, amelynek segítségével 48 méteres magasságból ismerhették meg milyen – jelképesen - a karrier csúcsáról szemlélni a világot. A kilátó tetejéről egyetlen napra egyedülálló fővárosi panoráma tárult a diákok elé.

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: