BUDAPEST

100 éves a Wekerle

A Wekerletelepen a századelő legmodernebb házai épültek fel beépített tűzhelyekkel, bevezetett folyóvízzel és annyian éltek itt, mint a korabeli Kecskeméten. De vajon kik lakták az egyedi tervezésű házakat?

Link másolása

A Budapest 100 rendezvényén egy kis nosztalgiaséta keretében idéztük fel, milyen lehetett az 1900-as évek elején kiépült Wekerletelep, ami hajdan közel annyi lakost számlálhatott, mint a korabeli Kecskemét. Az eredeti tervek alapján kifejezetten a vidékről a fővárosba érkezett és ott dolgozó munkásoknak és tisztviselőknek akartak így otthon biztosítani, méghozzá az Angliából indult kertváros-modell meghonosításával.

A korábban kihasználatlanul maradt, Kispest határában húzódó 472 ezer négyszögölnyi területet szemelték ki a hatalmas volumenű állami beruházás célpontjaként. Mivel az építési munkálatok koordinálója Wekerle Sándor pénzügyminiszter volt, az újdonsült telep róla kapta a nevét. Wekerle tizenkét millió koronából gazdálkodhatott és nagy erővel látott neki a városfejlesztésnek. 1908 őszén meg is kezdődött a telek parcellázása.

IMG_0024k

IMG_0031-2k

Az épülettervezéssel csupa olyan szakembert bíztak meg, akiknek munkájában a legtöbb eredetiséget vélték felfedezni, hiszen az volt a cél, hogy a modern Wekerletelep minél színesebb városképet mutasson, a házak ne egyszerű, szürke kockaházak legyenek, hanem falusi otthont idézők hatalmas kerttel és jelenjenek meg a főleg vidéken jellemző formák. Ennek az lett az eredménye, hogy a telepen pontosan 48-féle különböző típusú lakást húztak fel!

A megbízott építészek között ott volt Kós Károly is, akiről a központi teret is elnevezték-itt, egy jellegzetes építésű fehér házban „élnek” egyébként a Barátok közt sorozatának szereplői-. A ma is gyönyörű épületekkel körülvett, gyerekzsivajtól hangos tér és több ház is az ő érdeme.

IMG_9927k

IMG_9965k

A Kós által tervezett házakon leginkább az erdélyi építészetre jellemző elemek fedezhetők fel, különösen közel állt hozzá a kalotaszegi formavilág. Érdekesség, hogy személyes jó barátja volt Móricz Zsigmondnak, egyszer meg is hívta az írót az erdélyi Sztánán rendezett farsangi bálra. A mulatság úgy megihlette „Zsiga bácsit”, hogy rögtön meg is írta a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című regényét.

Visszakanyarodva a Wekerlére – az építkezések egészen 1926-ig húzódtak (hiszen közbeszólt az első világháború is), de még a hetvenes években is maradt beépítetlen-befejezetlen terület. A hatvanas években majdnem befellegzett a hajdan olyan szépreményű telepnek, ugyanis majdnem lebontották. Szerencse, hogy nem volt rá elég pénz.

IMG_9936k

IMG_9939k

A Wekerle, bár hajdan nagyobb fénnyel tündökölt, mint az új évezredben, gondoljunk csak arra, egy ideig mekkora luxusnak számított a vízöblítéses vécé, egyedi stílusú házai ma is egyfajta mese-hangulatot árasztanak. Talán a színesre festett ablaktáblák vagy a kis tornyocskák miatt. Pedig nem mézeskalácsból, hanem hanem homokmészkő téglából épültek.

IMG_9953k

IMG_9954k

IMG_9949k

IMG_9973k

Ha szereted a Wekerletelepet, akkor nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: