10 zseniális konyhai trükk, amit kevesen ismernek
1. Tüntesd el a fokhagymaszagot
Fokhagymapucolás után nehezen tudsz megszabadulni az illatától a kezeden? Dörzsöld be az érintett területet citrommal vagy sóval, majd mosd le vízzel. Volt szag, nincs szag.
2. Ki ne fusson a főzővíz
Amikor tésztát főzöl, tegyél keresztbe a fazékon egy fakanalat. Ez megakadályozza, hogy a hab kifusson az edényből, amíg néhány pillanatra nem figyelsz oda.
3. Viszlát, könnyek!
Kíváncsi vagy, hogyan apríthatnál hagymát anélkül, hogy rögtön sírni kezdenél? Az úszószemüveg is jó megoldás, de mutatunk egy másik tippet is.
Tedd a hagymát a fagyasztóba 30 percre, mielőtt elkezdenéd feldarabolni.
Ezt a módszert csak akkor használd, ha úgy tervezed, hogy megfőzöd, megpárolod a hagymát. Ha frissen szeretnéd egy salátába dobni, ne csináld, mert elveszíti a ropogósságát.
4. Nyerd ki a legtöbb levet a gyümölcsből
Ha naracsot szeretnél facsarni, mielőtt nekikezdesz, hűtsd le a gyümölcsöt a hűtőben, majd a facsarás előtt tedd be a mikróba 15-20 másodpercre. Így az utolsó cseppig garantáltan minden nedvességet kinyerhetsz belőle.
5. Puha sajtot reszelni?! Hogyan?
Nem kell megijedni, ha egy kicsit puhább a megszokottnál a trappista vagy edami sajt. Ezt is tedd be a fagyasztóba fél órára, mielőtt reszelnéd, így gyerekjáték lesz a művelet. És még szórni is könnyebb!
6. Tartsd tisztán a receptjeidet
Mint a legtöbben, bizonyára te is a munkapultra szoktad tenni a kinyitott szakácskönyvet, és gyakran hozzá is nyúlkálsz vajas, olajos kézzel, mert ellapozódik. Tökéletes megoldás lehet erre, ha egy szoknya- vagy nadrágtartó vállfára felcsípteted a könyvet, füzetet, jegyzetet, és felakasztod mondjuk a felső szekrénysor ajtajának a gombjára - vagy ahova éppen tudod.
7. Tündököljön a régi fényében
A rozsdamentes acél konyhai eszközök a használat során veszítenek fényükből. Hogy küszködés nélkül visszaállítsd a régi, fénylő küllemet, tisztítsd őket ecet és víz keverékében.
8. Új élet a fakanalaknak
Sok háziasszony nem szívesen válik meg a kedvenc fakanalától, hiszen pont annak tökéletes a mérete és a formája. De amikor már nem tudja száműzni belőle például a pörkölt aromáit, akkor elgondolkozik, hogy végleg megváljon tőle. Pedig még ilyenkor is van kiút.
Forralj sima vizet és főzd ki benne a fakanalat, majd hagyd, hogy a napon kiszáradjon.
A kellemetlen szagoknak búcsút inthetsz. Egy próbát megér.
9. Muffinpapír nélkül is süthetsz sütit
Ha nincs otthon muffinpapír, vagy egyszerűen csak nem akarsz sok pénzért színes papírdarabokat venni, akkor sima sütőpapírral is kibélelheted a muffinsütőt. Így még különlegesebben is néz ki a sütemény.
VIDEÓ: Így hajtogasd a papírt
10. Tartósítsd a fűszereidet
Szerencsések, akiknek nem csak késő tavasztól őszig vannak friss fűszereik a kertben, hanem akár egész évben téphetnek a kis benti fűszerkertjükből. De akkor sincs minden veszve, ha te az előbbi kategóriába tartozol. Fagyaszd le a letépett fűszereidet egy jégkockatartóban, így még a vitamintartalmuk is megmarad. Fagyaszthatod sima vízben vagy olajban is.
Forrás: Brightside
Ha hasznosak voltak a tippet, oszd meg barátaiddal is!