BUDAPEST

10 legdurvább dolog, amit megvehettél a kínai piacon

Bezár vagy nem? A piac ma kinyitott, jelenleg a MÁV és a piac jogi képviselői közt megy a huzavona. A rendőrség is készültségben.

Link másolása

Papírforma szerint ma bezár a híres-hírhedt Négy Tigris, vagyis a Józsefvárosi kínai piac. A tulajdonos MÁV júniusban mondta fel a bérleti szerződést, és a 150 napos felmondási határidő november 21-én jár le.

A mai napon a piac kinyitott, de a MÁV képviselői is megjelentek, akiket nem engedtek be a piac területére. Az árusok kipakoltak a standokra, azt remélik, maradhatnak, de többen közülük borúlátóan szemlélik az eseményeket. Jelenleg a jogi képviselők próbálnak dűlőre jutni, egyelőre eredmény nélkül. A rendőrség is készültségben van, több mikrobusszal várakoznak a piac közelében.

A piac évtizedeken át látta el a kínai könnyűipar remekeivel a magyar háztartásokat. Aztán már nem csak olcsó cipőt és alsógatyát lehetett itt kapni, hanem minden elképzelhetőt, amire fizetőképes kereslet volt: diplomát, jogosítványt, hamis cigarettát, luxusmárkák utánzatait, parfümöt, telefont. És lehetett jókat enni, mert az autentikus környezet kitermelte a legjobb kifőzdéket, amit egy idő után a kívülálló ínyencek is felfedeztek maguknak.jpiacn

A NAV is nagy előszeretettel látogatta a piacot, bár az adóellenőrök sokat nem tudtak kezdeni az árusokkal, akik a nyugtáikra azt írtak, amit akartak, már ha adtak egyáltalán. Iszonyatos mennyiségű csempészárut foglaltak le az évek során, valószínűleg töredékét annak, amennyit eladtak. A józsefvárosi önkormányzat becslése szerint évi 15 milliárdot bukott az állam a kieső adóbevételek miatt.

Így búcsúztok ti a Józsefvárosi piac Facebook oldalán

János: Hol eszünk majd szerelem gyrost, meg olyat amitől szép lesz a hajunk?

Andrea: Rossz volt úgy végigmenni ma a piacon, hogy esetleg többé sosem látom. Sok cuccom van innen, nem beszélve a sok sok felfújható csipogó figuráról. Itt láttam meg az elsőt 1999-ben és azóta gyűjtöm őket.

Antal: Valaki tudja hogy mi a helyzet a piaccal? Végül bezárják vagy nem? Ha igen, máshova költözik vagy mindenki áttelepül a szomszéd "kínai negyedbe"?

Kinga: Remélem hogy nem zár be a piac, tutira odadobnak majd egy összeget, és kész megmarad. Rengetegszer mondták hogy bezár, meg ennyi meg annyi napjuk van a kiürítésre, de sose zárták be. Meg ha be is zárják, átviszik máshová.

jpiac3

A folyamatos ellenőrzések dacára virágzott az illegális kereskedelem.

Itt egy tízes lista arról, hogy mi mindent is lehetett vásárolni a piacon:

1. pultról kiválasztható vipera

2. nyelvvizsga-bizonyítvány

3. érettségi bizonyítvány

4. jogosítvány

5. „Adios” cipőjpiac2

6. Victor Hugo parfüm

7. Gillette borotvapenge

8. Dolce & Gabbana pulóver

9. Prada táska

10. Armani karóra

Két videó az árukról:

És egy vicces rapvideó:

A piac helyére 4 milliárd forint értékű fejlesztést - sportközpontot és szabadidőparkot - tervez a kerületi önkormányzat. A fejlesztési terv szerint a sportfunkciókat a pályaudvar Fiumei úti, nyugati szélétől a Posta telkének végéig tartó területen valósulna meg.jpiacterv

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: