BUDAPEST

10 dolog, amit semmiképp ne csinálj Budapesten - vitatják is a kommentelők

Egy olasz bloggerpáros megírta a véleményét fővárosunkról. A listát olvasva kérdés, jártak-e egyáltalán valaha is itt.

Link másolása

Újra terjedni kezdett a közösségi oldalakon egy 2012-es cikk, amiben olasz bloggerek adnak tanácsot honfitársaiknak arról, hogy mit ne tegyenek Budapesten. Azt is megmagyarázzák, hogy miért ne csinálják.

bazilika

Az egyik legmeglepőbb tanácsa az volt, hogy Aquincumba felesleges kimenni - ezzel aztán többen is vitatkoztak hozzászólásban a bejegyzés alatt. Egy ponton egyébként úgy tűnik, mintha a szerzők soha nem jártak volna Budapesten, csak másod- és harmadkézből származó információkra támaszkodnának. Majd meglátjátok, miért. A lista a Zingarate.com-on jelent meg.

1. Ne csibészkedjetek a magyar nőkkel!

A bloggerek azt írják, hogy ami működött a '90-es években, az ma már nem. A fiatal magyar nők ugyanis már tökéletesen beszélnek angolul, egyetemre járnak, szeretik a munkájukat, karriert építenek és hihetetlenül magabiztosak. A javaslat szerint magyar nőket az intelligenciával és a személyes vonzerővel lehet meghódítani.

no

2. El ne higgyétek, hogy egyedül a Váci utca jelenti a Belvárost

A bloggerek azt írják, hogy ez egy üzletekkel teli, gyönyörű utca Budapest központjában, ám szerintük a turisták által meglehetősen túlértékelt városrész. Szerintük a Bazilika környéke, az Opera környéke és a Nagymező utca inkább nevezhető Budapest igazi belvárosának, és úgy gondolják, ha valaki éjszaka kissé távolabb merészkedik a központtól, akkor legfeljebb sétálgató idős német párokat talál.

opera

3. Ne induljatok későn vacsorázni!

A többi olasznak azt javasolják, hogy mivel fél tíz körül már a zárásra készülnek a budapesti éttermek, induljanak időben vacsorázni. Bár azt is hozzáteszik, hogy az utóbbi években (mármint 2012 előtt) nőtt azoknak az éttermeknek a száma, amelyek hosszabban is nyitva tartanak.

etterem

4. Ne feledkezzetek meg a borravalóról!

Az olasz turistákat arra figyelmeztetik, hogy étteremben, taxizáskor 10-15 százalék a borravaló, és ha nem akarnak egy csomó aprópénzt kapni a visszajárónál, jelezzék előre a felszolgálóknak, hogy lesz borravaló. (Ekkor még nem volt Uber, ez eddig oké. De különösen hangzik, hogy a blogposzt szerzőjének eszébe sem jut, hogy kártyával is fizethet valaki egy budapesti étteremben, mint ahogy például a mi olasz ismerőseink teszik hosszú évek óta - a szerk.)

fizet

Most jön a legjobb rész: a blogposzt írója azt tanácsolja, hogy ha az étteremben 18 ezer forint körüli a végösszeg, akkor kerekítsék 20 ezerre, és

fizessenek 50 ezer forintos bankjeggyel.

Nos, ezt a hozzászólók sem hagyták szó nélkül, megjegyezték, hogy nem is létezik ekkora bankjegy.

5. Ne higgyétek, hogy az utcán sétáló hölgyek mindegyike csak egy szál cigarettát szeretne

Ehhez magyarázatot is fűz, hátha valaki nem értené: az escort szolgáltatásokra gondoltak. Arra intik honfitársaikat, hogy aki egy ilyen "hölggyel" elmegy, az könnyen egy padon fekve ébredhet, kifosztva, monoklival a szeme alatt.

nok

6. El ne menjetek Budapestről, amíg legalább egy romkocsmában ne jártatok

Azt írják, nagyon divatos dolog, hogy fiatal kreatívok varázsolnak egyedivé egész bérházakat. A romkocsmákban persze élőzenét lehet hallgatni, táncolni, beszélgetni, iszogatni.

kocsma

7. Ne felejtsetek el fürdőruhát és papucsot tenni a bőröndbe!

Aki Budapestre utazik, annak feltétlenül el kell mennie egy fürdőbe is, amelyek télen is nyitva tartanak. Szerintük megfizethetetlen élmény kint, a meleg vizes medencében fürdeni, amikor amúgy mínusz tíz fok van. A szerzők a Széchenyit ajánlják.

szechenyi

8. Budapesten ne igyatok olasz bort!

Azért ne, mert véleményük szerint Magyarországon kitűnő és olcsó borokat kapnak. "Kekfrancos, Cabernet Souvignon, Kadarka, Merlot, Bikaver" sorolják a borokat. (Betűhíven írtuk le!)

bor

9. Ne menjetek el megnézni Aquincum antik romjait!

Miért gondolják azt, hogy ez felesleges? Mert náluk, Olaszországban annyi van belőlük. És hogy különösen a Rómából érkezőknek akkora csalódás lehet.

Aquincum

Többen is vitatkoznak a szerzőkkel kommentben: az egyik hozzászóló megírta, hogy számára elfogadhatatlan érv csak azért nem meglátogatni Aquincumot, mert Olaszországban több az ókori római rom, hiszen értéket képviselő kulturális javakról beszélünk. Más hosszan megírta, hogy a gyermekeit elvitte Aquincumba, hogy érzékeltesse velük: milyen hatalmas volt a római birodalom, és hogy Aquincum fontos szerepet töltött be Pannonia provinciában. Azt is szerzők szemére vetik, hogy Aquincum igenis a fiatalok számára is izgalmas múzeum.

10. Ha Budapesten élő olasszal találkoztok, meg ne kérdezzétek tőle, hogy hol lehet igazi magyar gulyást enni!

Szerintük ugyanis igazi magyar gulyás nem létezik, és ezt keresni olyan, mint Rómában a valódi római gnocchi után kajtatni, illetve az olaszok fejében inkább pörköltszerűség él. A gulyásról azt írják a blogbejegyzés szerzői, hogy ez egy előétel, amelyet a főétel előtt fogyasztanak, egyfajta húsleves zöldséggel, paprikával, amit persze érdemes megkóstolni, csak aztán ne legyen csalódás a végén. Illetve azt is leírják, hogy szerintük egyes belvárosi éttermek elkezdtek a turisták várakozásainak megfelelő "magyaros gulyást" készíteni.

gulyas

A fotók illusztrációk, forrásuk: wikipedia, pixabay

Neked mi a véleményed a listáról?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: