BUDAPEST

10 dolog, amiért érdemes Budapestre jönni a külföldiek szerint

Egy angol honlap arra biztatja olvasóit, hogy 2016-ban utazzanak Budapestre. Mutatjuk, mit tettek a listára!

Link másolása

"Tele van király kávézókkal, hipster szállodákkal, gyönyörű épületekkel és izgalmas dizájnnal" - kezdte a cikket Budapestről az EveningStandard.

A 10 pont pedig, amiért érdemes hazánk fővárosába utaznia mindenkinek, a következő:

1. Pénztárcakímélő

bodis

(fotó: Bódis Krisztián)

A cikk írója úgy véli, Budapest új életre kelt, mint egy izgalmas, és megfizethető dizájn-célpont. A századfordulós épületekben szállodák, a bérházak udvarában romkocsmák és kávézók üzemelnek.

2. Dizájnos

A cikk szerzője három budapesti vendéglátóhelyet emelt ki a dizájnja kapcsán: a Kioskot, a berendezéséért és a Duna-panorámájáért, a Mazel Tovot, mint újhullámos romkocsma és a Menzát, ahol a virágos tapéta és a rikító mennyezet harsánysága mellett tisztességesen és olcsón meg lehet ebédelni.

3. Olyan, mintha egy filmbe csöppennél

lanc

(fotó: Bódis Krisztián)

Azon kívül, hogy filmre emlékeztet Budapest látképe, még azzal is kecsegtet a szerző, hogy akár Matt Damonnal is össze lehet futni nálunk a Brody Sutdiosban.

4. Kávé-kultúra

ger

Századfordulós kávéházakba lépten-nyomon bele lehet ütközni Budapesten. Azt ajánlja a szerző, hogy kóstolják meg az idelátogatók a világhírű Dobostortánkat és ugrojanak be a Gerbeaud-ba is.

5. Termálfürdők

gellert

(fotó: Huszár Boglárka)

A termálfürdők tökéletesek arra, hogy egy városnéző délelőtt után a barátaikkal lógjanak egy kicsit, beszélgessenek, kikapcsolódjanak és pihenjenek. A Széchenyit, a Gellértet és a Palatinus Strandot is ajánlja a szerző.

6. Vásárlás

paloma

(forrás: Paloma FB)

Vásárlás terén a budapesti kis dizájnboltokat emelte ki, illetve azokat a galériákat és kávézókat, ahol dizájner termékeket lehet vásárolni. Így például a Palomát, a Printát és a Rhododendront is.

7. Hipszter hotelek

brody

(forrás: Brody House FB)

Budapest boutique hoteljei kiemelkedőek, a cikkben a Brody House hotelt ajánlják, ahol a bútorok és dekorációk mind helyi művészek által készültek.

8. Terror Háza Múzeum

ter

(forrás: Terror Háza FB)

"Félelmetes, de kötelező - ez segít megérteni Budapest 20. századi történelmét." - olvasható a cikkben.

9. Liszt Ferenc Zeneakadémia

liszt

(fotó: Sóki Tamás)

Budapest koncertterme, ahol minden csillogó márványból van.

10. Európa legrégebbi metrója

Mindenkit biztat a szerző, hogy utazzon a kisföldalattival. A keskeny kocsik, kicsi ajtók, kopott bőrfogantyúktól úgy érezheti magát, mintha egy egészen más világban járna.

matyas14

Te mivel egészítenéd ki a listát?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: