BALATON

Top 5 vár a Balatonnál, amit ne hagyj ki!

Ha már rosszabbra for­dul az idő, vagy unod a stran­do­lást, a kalandparkot és a veszprémi állatkertet, nézz meg egy várat!

Link másolása

A Bala­ton kör­nyéke tele van szebb­nél szebb lát­ni­va­lók­kal. Összegyűj­töt­tük az öt legérdekesebbet.

1. Csillagvár

A Bala­ton nyu­gati csücs­ké­ben, Bala­ton­szent­györ­gyön, a tó fölé emel­kedő erdős domb­ol­da­lon talál­ható a Fes­te­tics gró­fok vadász­vára. A csil­lag alap­rajzú épü­let a vilá­gon egye­dül­álló. A fedett vár köz­ponti helyi­sé­gé­ben talál­ható a több mint har­minc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szo­bák, a füs­tös konyha, stb.

Itt kapott helyet a közép­kori élet­pa­nop­ti­kum, mely hűen mutatja be a múlt egy nap­ját. A vár terü­le­tén művé­szeti alko­tó­tá­bor műkö­dik, a meg­fá­radt kirán­du­ló­kat pedig a régi istálló helyén kiala­kí­tott csárda várja finom ételekkel.

csillagvar

Csillagvár

colopvar

Cölöpvár

2. Cölöpvár

Fony­ódon, a Fácános-erődben talál­ha­tók a közép­kori cölöp­vár nyo­mai, a sán­cok, vizes­ár­kok és temp­lom marad­vá­nyai, melyet az olasz szár­ma­zású Giu­lio Turco csá­szári had­mér­nök ter­vei alap­ján készí­tet­tek. A vár­ból tel­jes egé­szé­ben a vár­árok maradt fenn, a vár­fal külső részeit újraépítették.

3. Kini­zsi vár

A közép­kor egyik neve­ze­tes vára Kini­zsi Pál­ról kapta a nevét. A vár­fa­la­kon belül múze­u­mok, vár­ká­polna, vár­nyomda és fegy­ver­ki­ál­lí­tás várja az érdeklődő­ket. Emel­lett rend­sze­re­sen csa­ládi prog­ra­mok nyúj­ta­nak szó­ra­koz­tató kikapcsolódást.

kinizsi

Kinizsi vár

sumeg

Sümeg

szigliget

Szigliget

4. Sümegi vár

A Közép-Dunántúli régió I. Tör­té­nelmi Élmény­parkja egye­dül­álló módon mutatja be a közép­kori várak éle­tét, a kora­beli har­cok mene­tét, az ost­ro­mok fegy­ve­reit, inter­ak­tív — élő tör­té­ne­lem­óra kere­té­ben bárki bete­kin­tést nyer­het a kor min­den­nap­ja­iba. Az élmény­park, vala­mint a Vár, a Vár­csárda, az istál­lók, az állat­si­mo­gató, a Nagy Lovag­te­rem, a Lovagi Aréna biz­to­sítja az aktív, feled­he­tet­len és élmé­nyek­ben gaz­dag sümegi kikapcsolódást.

Szig­li­geti vár

A Balaton-felvidék egyik leg­szebb helye a Szig­li­geti vár, ahon­nan pazar kilá­tás nyí­lik a tóra és a kör­nyező vidékre. A vár tör­té­nete a 13. szá­zadra nyú­lik vissza és ren­ge­teg lát­ni­va­ló­val várja a csa­lá­do­kat. A barokk-konyha, fegy­ver­ki­ál­lí­tás és vár­ká­polna mel­lett egész évben felnőtt-és gye­rek­prog­ra­mok kon­cer­tek szí­ne­sí­tik a bala­toni nyaralást.

Még több balatoni kirándulóhelyet ITT találsz

Ha tetszett a cikk, ajánld másoknak is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: