BALATON

Szeretlek Magyarország vitorlások a Kékszalagon

Egy baráti társaság bulivitorlásán, a Szent György Hegyi Borregatta hajóján indulunk a legendás vitorlásversenyen. Izgi!

Link másolása

A balatoni vitorlázás elsősorban nem pénzkérdés. Sokkal több múlik az akaraton. És nem kell mindenáron véresen komolyan venni sem. A lényeg az élmény: ami utánozhatatlan.

Jó példa erre a Szent György Hegyi Borregatta csapata. Igazából egy baráti társaságról van szó, akik idén beneveztek a Kékszalagra. Az ő szemüvegükön keresztül követjük majd a legendás versenyt.

20120922_165241_BZs_1-1250_5.6_300_Canon EOS 550D_MG_3906

20120922_171254_BZs_1-800_5.6_135_Canon EOS 550D_MG_3955

"A kezdetek úgy 9 évvel ezelőttre, az Audi Nagyhajós bajnokságára nyúlnak vissza, amikor életemben először vettem részt vitorlásversenyen." - meséli Bogdán Lajos, a társaság "motorja".

"A mai napig tisztán emlékszem, hogy esténként a hajón Sinatrát hallgatva, és fröccsöt iszogatva léptem a felnőtté válás küszöbére. Mondani se kell, nagyon megfogott az élmény, de aztán egy ideig eltávolodtam a vitorlásvilágtól. Egészen 4 évvel ezelőttig, amikor adódott egy lehetőség, hogy vitorlás tanfolyamon vegyünk részt. Levente barátom meg is csinálta, én viszont akkor kimaradtam belőle. De ez nem szegte kedvem, mert kitaláltam, hogy csináljunk a barátainknak egy hétvégi élmény-bulivitorlázást, amit Szent György hegyi Borregattának neveztünk el."

972242_10201728017061570_1574513887_n Bogdán Lajos és Tóth Levente

"A következő tavasszal mar újdonsült kapitányként ismerkedtem a Balaton szeleivel, és nyáron ketten Levivel körbehajóztuk a tavat. Ami hibát el lehetett követni, azt nekünk sikerült is, a nem megfelelően felkészített hajónknak hála. Volt itt minden, vitorlaszakadás, elektromos zárlatok, vontatás, fennakadás. Teljes sötétben fény nélkül zseblámpával hajózás. Kalandos volt, de ami a legfontosabb: először sikerült igazán megtapasztalni, hogy miről is szól ez az egész."

Úgy gondolták, még nagyobb fába vágják a fejszéjüket, és elhatározták, hogy elindulnak a Kékszalagon. "A 2. Szent György hegyi Borregatta után Bartha Zsolt barátunkat - aki szinten kapitány a bulivitorlázáson - megfűztük, hogy bármi van, mi hárman ott leszünk a Kékszalagon. Nagy nehezen a következő nyárra összeállt a csapat, és akkor az RRC színeiben versenyeztünk, teljesen amatőrként."

1 A 2013-as csapat tagjai

"Idén 2 hajóval vágunk neki, immáron a Szeretlek Magyarország színeiben. Szeretnék, ha minél többen megismernék a Szent György Hegyi Borregatta nevét és meg akarjuk mutatni, hogy a vitorlázás akarat, és nem pénz kérdése!"

A Szent György hegyi Borregatta felkészüléséről folyamatosan beszámolunk, a verseny alatt pedig a csapat naponta többször hírt ad majd az aktuális helyzetükről, élményeikről a Szeretlek Balaton facebook oldalon.

untitled-0319

untitled-0482

Akik még segítettek a csapatnak:

CITROËN DS

1546325_819038124787341_9119869001296474779_n

Szeretnéd kipróbálni, hogy milyen élmény az új DS-modelleket vezetni? Most te is részese lehetsz a stílus és technológia találkozásának június 30-a és július 13-a között!

Nincs más dolgod, mint jelentkezni a 06 80 980 300-as zöldszámon és ellátogatni a DS tesztközpontjába. A központ Budán, a Larus étterem és rendezvényközpontban kap helyet.

Gloster Telekom

Gloster telekom megoldja szervezete kollaborációját, üzeme, raktára – wifis, vonalkódos rendszerét, szolgáltatásaival biztosítja a folyamatos üzletmenetet.

Remmers

Prémium minőség + kimagasló szolgáltatás = értéktöbblet az ügyfélnek

A fa- és épületvédelem, lehet az megelőző vagy megszüntető, a Remmersnél mindig hosszan tartó megoldás.

Tamási Termálfürdő

Tamási Termálfürdő Tolna megye csobbanó édenkertje.

Családbarát fürdő Családbarát programok Családbarát árakon.

olcsonyomda.eu

Teljeskörű nyomdai szolgáltatás. Ahol a kedvező ár és a kiváló minőség együtt jár!

Pántlika Pincészet

A Pántlika Pincészet nagy szeretettel várja Dörgicsén, organikus szőlőbirtokán borkedvelő barátait.

Thirsdays - it's a wine thing

Szurkoljunk együtt nekik a Kékszalagon!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: