hirdetés

BALATON
A Rovatból
hirdetés

Elképesztően szép a Balaton a világűrből

Egy ballonon függő kamerával a közeli világűrből, 35 kilométer magasból sikerült lélegzetelállító felvételeket készíteni a Balatonról.
Képek: Pannon Közeli Világűr Ballon Projekt honlapja - szmo.hu
2012. szeptember 02.

hirdetés

Hegyi Norbertnek, a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítványnak és csapatának sikerült hozzávetőleg 35 km magasságból lefotóznia a Balatont, illetve a Dunántúl, Szlovénia és Szlovákia nagy részét. A csapat egy hidrogénnel töltött ballont bocsátott fel, amin egy 45 centis hungarocell "labda" fügött. Ez volt a berendezés lelke: benne egyebek között GPS, fényképezőgépet és kamerát helyzetek el.

Mindjárt felrepül a ballon

hirdetés

A felengedés pillanata

Készülődik a nyomkövető csapat az indulásra

Hegyi Norbert és csapata 2012. augusztus 19-én reggel 8 óra 18 perckor Hegyhátsáli Hegyháti Csillagvizsgálótól engedtek fel a ballont, ami majdnem három órával később, 11 óra 8 perckor landolt a szlovéniai Lendva mellett, egy ligetben, egy fa tetején. A stáb autón követte a ballont, ami nagyjából 35 kilométeres magasságból fotózta és filmezte a Földet.

Ilyen magasságban lélegzetelállító felvételeket lehet készíteni, az égbolt mélylila, a ragyogó csillagok is látszanak, miközben a látótávolság akár 6-700 kilométer is lehet, de a magas hegyek akár ezer kilométeren túlról is látszanak.

Ha jól megnézitek, a fotókon jól kivehető a Fertő-tavon túl Pozsony, az Alcsony- és a Magas-Tátra, a Lengyelország déli fennsíkjain burjánzó erdőségek, - sőt, talán még a Keleti-Kárpátok Erdélyt határoló csúcsai is megcsillannak a távolban. A másik irányban pedig - egy halvány csíkként - de felsejlik még az Adriai-tenger is.

Az eredeti méretért katt a képekre - érdemes!

Szlovén-Alpok

Panoráma 30 km felett - Fertő-tó, Duna, Rába, a Föld görbülete és a világűr sötétsége

Mozaik-Panoráma 30 km felett - Balaton, Kis-Balaton, Duna, a Föld görbülete és a világűr sötétsége

Panoráma - Balaton, Kis-Balaton és a világűr sötétsége

Leszállás Lendva mellett

A szonda a fa tetején

A szonda a földön

Egy korábbi kísérleti repülésre is sor került, ekkor az Adriai-tengert is sikerült - még ha csak egy nagyon halvány, a kamerára fagyott jég mellett kivehető, a látóhatár mentén húzódó csík formájában is - megörökíteni.

Megnézhetitek az alábbi videón:

A Pannon Közeli Világűr Ballon Projektről ITT

olvashattok részletesebben.

Ha tetszenek a képek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

Elárverezik a Balatonpart egyik legszebb szakaszát

A balatonboglári kempingre a jövő héttől lehet licitálni.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. október 19.

hirdetés

Elárverezik a balatonboglári Sellő kempinget, az érdeklődők október 27-étől november 26-ig licitálhatnak a 1,5 hektáros területre - írja a balatontipp.hu. A kemping kikiáltási ára 1 milliárd 16 millió, a licitlépcső pedig 2 millió forint, azonban mindenek előtt le kell tenni a százmilliós árverési biztosítékot.

A terület elárverezése a Bahart reorganizációja keretében valósul meg, melynek során több balatonparti területet és kikötőt értékesítenek.

A területen persze nem építkezhet szabadon a legnagyobb licitet felmutató érdeklődő, ugyanis a kiírás szerint a területnek maximum 15%-a beépíthető, az épületek magassága pedig maximum 6 méter lehet, és a terület legalább 70%-ának zöldterületnek kell maradnia. A kempingben már most is találhatók ideiglenes és végleges építmények, ugyanakkor nagy előnye, hogy a telekről közvetlenül be lehet jutni a vízbe.

A hely különlegessége, hogy egy gyönyörű félszigeten helyezkedik el, közvetlenül a balatonboglári kikötő szomszédságában, homokos partjának és játszóterének köszönhetően pedig kedvelt nyaralóhely volt a kisgyerekes családok számára is. Bár a kemping közvetlenül a vitorláskikötő mellett helyezkedik el, maga a kikötő nem tartozik az eladó területhez, mivel azt külön adják ki üzemeltetésre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON

Szürkeség, csend, üresség - ilyen volt Tihany karácsonykor

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

Csak a csend és a fotós volt Tihanyban karácsonykor. A szürke idő inkább idézte a "nem szeretem" őszi napokat, mint a téli időszakot.

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Ősszel a legszebb a Balaton: mikor csendes romantikázásra csábít az északi part

Csodás élmény, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. október 04.

hirdetés

Jártál már ősszel a Balatonnál? Ha igen, akkor biztos emlékszel rá, milyen érzés, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár. Mikor a helyiek és néhány kiránduló, üdülő még ebéd előtt (vagy épp után) tesz egy kis sétát, vagy kiül napfürdőzni a vízparti padokra. Mikor a levelek már zörögnek a fákon, és egy-egy fuvallatra méltóságteljesen megindulnak a lábad elé.

Ha ez eddig kimaradt, akkor pótold, mert csodás élményben lesz részed. A reggeli párába burkolt túlpart, a nádasból előbújó kacsák, hattyúk, a délelőtti felpezsdülés, majd a délután lassan színt váltó, narancsos fénybe boruló vidék, no és a hűvös szellőkkel beköszönő este, mikor a fények szinte vibrálnak, a nedves avar pedig letompítja a lépteidet.

Íme pár friss kép, ami talán meggyőz arról, hogy ezt neked is át kell élni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Belopódzott az ősz a Balaton partjára

Csend és békesség, lassan csobbanó víz, ráérősen totyogó kacsák. Egyik nap még ragyogó napsütés idézte a nyarat, másnap már sárgán zizzenő levelekkel beköszöntött az ősz.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. szeptember 26.

hirdetés

Szinte egyik napról a másikra érkezett meg az ősz a Balatonra. Pár napja még nyaralóidő csábított, most pedig sárgán rezzenő levelek között surran a szél. A nap is laposabban csillan meg a víz tetején. Már lassul a világ, csendesedik a magyar tenger is. És mi is így imádjuk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: