BALATON

Miért érdemes ősszel is a Balatont választani?

Bor- és gasztrotúrák, nagy kirándulások, helytörténeti séták - igen, a nyári napsütésen és a vénasszonyok nyarán túl is van élet a Balatonon!
Elek Lenke - szmo.hu
2014. október 24.


Link másolása

Bizony ősszel is jó program a magyar tengerhez kirándulni. Most az Ősszel is Balaton! akcióban a helyiek megmutatják, hogy mennyi minden látnivaló vár benneteket a nyári szezonon kívül is. Bővebb infókat és napokra, településekre lebontott programokat itt vagy itt találtok, mi most Balatonföldvár és környéke látnivalóiból válogattunk nektek.bfoldvar_jatszoter_1000x665bfoldvar_kikoto_1000x665Balatonfoldvar2_1000x665

Séta a hírességek szecessziós villái között

Ha az időjárás engedi, érdemes egy jót sétálni. A város gyönyörű régi nyaralókkal dicsekedhet. Híres orvosok és színészek – többek között dr. Korányi Frigyes, Bajor Gizi – pihenték itt ki munkájuk fáradalmát. E villák többsége még Csipkerózsika álmát alussza és arra vár, hogy egy szép napon felújítva újra látogathatók legyenek. Az itt nyaraló hírességek emlékét szobrok és emléktáblák is őrzik a városban.

Sziget a Balatonban

A vadgesztenyefák övezte balatonföldvári korzó nagyon hangulatos. Elbűvölő látványt nyújt innen a Balaton. A kikötőben hajók ringnak, köztük hattyúk úszkálnak és persze boldogan fogadják a bedobált falatokat.

Tudtátok, hogy itt, a kikötő szomszédságában található a Balaton egyetlen szigete? Az iszapdombból lett kis magaslathoz bájos híd vezet.kvassay_1000x665

Balatonföldvár

Régészeti leletek szerint már a 4. században földvár állt területén, ez volt a település névadója. Földvár első írásos említése a 11. századból származik, majd 17–19. században Földvár-puszta néven jelzik a térképek

A fürdőtelepet a 19. század végén a gróf Széchenyi-család alapította. Gróf Széchényi Viktor gyámja, gróf Széchényi Imre, felparcellázta a korábbi pusztát. Parkot hozott létre, amelyet Spur István mérnök és Schilhán József kertész készítettek el.1896-ban nyitották meg hivatalosan a fürdőtelepet. Ekkor már negyven szép villa állt a településen. Kedvelt üdülőhely lett az arisztokrácia és magas hivatali, katonai körökben.

Bortúra

Kötcsére nem érdemes autóval menni, hangulatosabb lovas szekéren. Az őszi Toszkána domboldalaira emlékeztet a táj, és a borok is finomak errefelé.Kotcse_szolohegy_1000x665

A Veszprémi Családi Pincészet alapjai az 1960-as évekre nyúlnak vissza. A borászat és szőlőbirtok egy része délről nyitott, festői szépségű völgykatlanban a Csillagó dűlőben helyezkedik el. Pincéjében hagyományos, kézműves borkészítés folyik. A száz éves technológiákat alkalmazza a család, immár korszerű eszközökkel. A borvidéken uralkodó fehér szőlőből levegő kizárásával készülnek a borok.veszpremi_1000x665veszpremi2_1000x665

Veszprémi László és családja két pincében is tevékenykedik, az egyikben a szőlőfeldolgozás, borkészítés és palackozás történik, a másik pincét – mely közel 200 éves, eredeti állapotában felújított és régi borászati eszközökkel és bútorokkal berendezett épület – palackos bor tárolására, értékesítésére használják, valamint előzetes bejelentés alapján borkóstoló programokat tartanak.

Buzás János borászatát 2010-ben alapította. Kötcsei jó barátja, a szintén borászattal foglalkozó Opperheim József titokban benevezte Buzás János szőlőjéből készített borát a helyi borversenyre, és az ott elért siker volt a döntő lökés a profi borászkodáshoz.buzas3_998x665buzas2_974x665

Gutman László kapcsolata a borral akkor kezdődött, amikor megismerkedett egy új-zélandi borásszal, az ő szakértelme és tanácsai hatására szeretett bele a hegy levébe. Már akkor eldöntötte, hogy csak saját termelésű szőlőből fog borokat készíteni. Főként fehér fajtákkal foglalkozik, de rozét és vöröset is készít. Borkóstolóit egész évben, előzetes bejelentkezés alapján tartja, ahol lehetőség nyílik akár tízféle bor megkóstolására is. Aki éhesen érkezik, annak hideg paraszttálat kínálnak, de bográcsozásra, tárcsán sütésre is lehetőség nyílik.gutman_1000x395

A családi vállalkozásban működő Fáncsi-hegyi pince Bogáromi János nevéhez fűződik. Az átépített és felújított pince a festői Fáncsi-hegy lankás oldalán helyezkedik el, neve is innen származik. Kimondottan borturizmusra, a borok gasztronómiai élvezetére jött létre.fancsihegy1_960x640fancsihegy_665x704

A Balatonboglári Borvidékhez 35 község tartozik, melyeket nyolc hegyközség tömörít. A magas relatív páratartalom, a termékeny lösztalaj, az enyhe és meleg klíma ideális feltételeket biztosít, hogy tiszta, gyümölcsös, zamatos borok készülhessenek. A tájegység elsősorban fehérbor termő vidék. Országosan és nemzetközi szinten is ismertek az innen származó friss, üde, illatos fehérborok. Az utóbbi 15 év telepítéseinek köszönhetően jelentősen megnövekedett a vörösbor-szőlő ültetvények aránya. A somogyi dombok déli lejtőin a legkiválóbb termőhelyeken termesztett szőlőből jó minőségű vörösborok készülnek.

Gasztrotúra kisvonattal Rádpusztára

Ha igazi magyaros hangulatra vágynátok, Rádpuszta kihagyhatatlan célpont. A Balatonföldvártól pár kilométerre lévő hamisítatlan cigányzenés csárda és fogadó kiváló konyhájáról is híres. Dél körül már rotyog a birkagulyás, illata messziről érződik. Kisvonattal az igazi érkezni.Kulipinyto_1000x562

Jövőre várható újdonságok:

Két keréken

A kerékpárosokra is gondoltak: 1,1 km-es szakaszon új kerékpárút épül Szántód-Révtől Szántódpusztáig. A kerékpáros túraútvonalra telepítve egy jól működő szolgáltatói hálózat alakul majd ki, ahol a kijelölt útvonalon a kerékpárosok, bakancsos túrázók, nordic walking-ozók, a bor, a gasztronómia és a lovaglás szerelmesei egyaránt megtalálhatják az igényük szerinti szabadidős szórakozás lehetőségét. A cél az, hogy Balatonföldvár és környéke kerékpáros célponttá váljon.

Kilátó a magasparton

Újabb látványosság is készül, egy interaktív hajózási kiállítás és kilátó épül fel a földvári magasparton, ahonnan egyedülálló módon a Balaton keleti és nyugati medencéje is egyszerre lesz látható. A kiállítás és a kilátó várhatóan a jövő év tavaszán nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Ha te is szereted ősszel a Balatont, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk