Megvan a legjobb balatoni büfé
Az az általános vélemény, hogy normális büfét nem nagyon találni a Balatonnál. Csak olyat, ahol az árak lehúzósok, ahol menü a szokásos: lángos, hekk, palacsinta, hamburger (mirelit húsból, csalamádéval). Ez van, de nem is lenne igény másra, épp ezért nem is lehet mást árulni - különben sem vennék meg, kész ráfizetés lenne az egész. Ismerős, ugye?
Hát az Index jóvoltából az egész ország megtudhatta, hogy mindez nem igaz. Igenis lehet minőségi alapanyagokból készülő, kiváló strandkaját árulni a Balatonon, és hiába kerül jóval többe, mint a hagyományos felhozatal, igenis van rá igény, és működik a dolog.
Fotók: Facebook; Következő kép: a híres mangalicaburger tormás káposztasalátával
A csoda pedig a zánkai strandon található, a büfé neve: Neked főztem. Horváth Orsolya viszi a konyhát, aki a fővárosból költözött a Balatonhoz férjével, Horváth Csongorral (ő egyébként a köveskáli Kővirág étterem séfje). A büfé már külsejében sem a megszokott balatoni strandbüfé: nem műanyagból vannak a székek, és a tányérok is porcelánból vannak. De a lényeg persze az étel.
Orsolya nem tett semmi különöset, csupán nem mirelit húsból, hanem frissből készíti a hamburgerhúst. Több helyi termelővel is összebarátkozott, és a helyi, minőségi élelmiszereket, sajtokat, stb. kínálja a büfében. Hiába 1200 forint a mangalicaburger, mégis mindig tömeg van a büfében, nagyon gyorsan hihetetlen népszerű lett.
Nem csak a vendégek körében: több önkormányzat is megkereste már őket, menjenek oda is, csináljanak ott is büfét.
Ami persze egyáltalán nem olyan egyszerű, szinte hihetetlen, hogy 3 (!) négyzetméteren Orsolya képes minderre. Nem is beszélve az akadályokról: az ÁNTSZ munkatársai például a legnagyobb jóindulattal sem értették például, hogy miért főzne valaki friss húsból, ha mirelitből is lehet. De Orsolya végül meggyőzte őket, és nem panaszkodik a rövid szezonra, sem a papírmunkára - amibe pedig saját bevallása szerint tényleg belefullad -, egyszerűen csinál(t) egy marha jó helyet, ahol első osztályú a kaja.
Hideg sárgadinnye krémleves házi édes ropogtatóssal
Harcsanyárs hideg francialecsóval
Az étel persze korántsem tökéletes, de mégis fényévekkel körözi le a szokásos balatoni büfé színvonalát, a menü tele szezonális fogásokkal, és az Index újságírójának meggyőző tapasztalatai alapján nem túlzás azt mondani: a Neked főztem jelenleg a Balaton legjobb strandbüféje.
Ha kipróbálnád a Nekem főzted-et, nyomj egy lájkot!