BALATON

Megújul a Balaton Édenkertje, a Folly Arborétum

Jövőre kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház is nyílik.

Link másolása

A badacsonyörsi Folly Arborétum egész évben várja a vendégeit. Ősszel változatos programokat kínálnak az ezerszínben pompázó kertet felkereső vendégeknek, akik hétvégente vezetett kertlátogatásokon ismerhetik meg az arborétumot. Az étteremben a november a libáké, az édes élményekről pedig a Folly saját cukrászműhelye gondoskodik. Borvacsorákhoz is lehet csatlakozni.

Azonban nemcsak a látogatóknak köszönhetően és a programok kapcsán élénkült meg ősszel is az élet az arborétumban: október közepén komoly fejlesztés kezdődött, aminek eredményeit már jövő tavasszal birtokba vehetik a látogatók.

A Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház nyílik, valamint számos olyan fejlesztés valósul meg, amely a vendégek komfortérzetét növeli, így például felújítják az ösvényeket és az utak burkolatait, új ülőpadokat, bútorokat, függőágyakat helyeznek ki, és a kisgyermekes családokra gondolva új, tematikus és babakocsival bejárható sétautakat is kialakítanak a kertben.

Megújul a beléptetés és infokommunikációs jegyrendszert terveznek bevezetni, emellett elektromos kerékpártöltőt és autótöltőt építenek ki. A kertben jelenleg is növényismertető táblák, tablók segítik a látogatók ismeretszerzését, a tervek között azonban a teljes kerten belüli kommunikáció újragondolása is szerepel. Az arborétum különböző pontjain izgalmas képzőművészeti remekművek, land-art alkotások, szobrok erősítik majd az egyedi kertélményt.

Az arborétum és ami mögötte van

A Folly Arborétum magját, az „Öreg Arborétumot” Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 1905-ben. Nem akármilyen kertről álmodott: olyan ritkaságokat tervezett ide, amelyekről akkor senki nem hitte, hogy elviselik az itthoni tél és a nyári aszályok megpróbáltatásait. A fák messzi földről, vasúton, majd szekérrel, vesszőkosarakban érkeztek az Örsi-hegy oldalába, a fák öntözéséhez pedig a Balaton vize szolgált, amelyet lovaskocsin és lóháton vittek fel a dombra.

Folly Gyula jól ráérzett arra, hogy itt, a Balaton partján olyan extra klimatikus adottságok vannak, amelyeket a növények remekül tudnak hasznosítani. Így az álom megvalósult, s nemsokára Kalifornia és a mediterrán Dél ritkaságai virultak a kertben.

Az arborétum megszületése és fejlődése a családi összefogás és alkotás igazi sikertörténete: Folly Gyula álmát a család újabb generációi dédelgették tovább, dacolva a trianoni országcsonkítást követő gazdasági nehézségekkel, a kommunizmus címszavai mögé rejtett jogtalanságokkal, az államosítással, majd a rendszerváltás utáni privatizációval. 1991 után a család visszavásárolta, újra egyesítette a családi földeket.

Ma talán ez az egyetlen olyan arborétum a Kárpát-medencében, amelyet – 116 évvel az alapítás után is –, az alapító család művel és fejleszt tovább. Az ősök szeretete, hite és kemény munkája ma is ott rejtőzik a fák és szőlőtőkék között.

A kertet most gondozó és vezető negyedik generációnak köszönhetően az arborétum ma komplex élménycsomagot nyújt a látogatóknak. Szezonálisan változó kínálattal dolgozó, egész éves nyitvatartású éttermük, neves díjakkal elismert borászatuk, helyben sütött süteményeket kínáló kávézójuk, valamint saját termékeik és növényárudájuk mind hozzájárulnak a Folly élmény teljességéhez. A Follynlove törzskártyaprogramban résztvevők egy éven keresztül ingyenesen látogathatják az Arborétumot és számos kedvezményt vehetnek igénybe. A különböző szolgáltatásokkal kibővült kert ismert és elismert turisztikai attrakció, amely az európai magánkertek által képviselt élvonalhoz tartozik.

Az arborétum kincsei

Az induláskor alig fél hektárnyi területből mára öthektáros arborétum lett, ahol jelenleg négy világtáj fenyői terebélyesednek: több mint 400 fenyőfajta és 200 lombos fa-, illetve cserjeféle, valamint több ezer évelő virul a kertben.

A kertet felkeresők a belépőjegy mellé megkapják az arborétum ismertető leporellóját, amelyben egy térkép is van – érdemes a javasolt útvonal mentén bejárni a kertet, így garantált, hogy az arborétum ikonius fáinak mindegyikét megismeri a látogató: sétálhat a fiatal tengerparti mamutfenyőligetben, megcsodálhatja a „színváltós” kérgű platánkérgű diófenyőt, meghallgathatja, hogy fújja a szél a himalájai selyemfenyők hosszú tűleveleit, megnézheti azt a fiatal libanoni cédrust, amit a libanoni nagykövetasszony ültetett és elzarándokolhat a mamutfenyő tönkjéhez. Az Öregarborétumban kihagyhatatlan még az Év Fájának is jelölt 110 éves szír boróka, és érdemes külön figyelmet szentelni a kertet több helyen díszítő himalájai-, és atlaszcédrusoknak is, a látogatásra pedig talán az óriástobozú fenyő fiatalabb példánya teheti fel a koronát.

Fogadj örökbe egy Folly fát

Tavaly október óta ezeket a fákat és az arborétum összes növényét örökbe lehet fogadni. Az örökbefogadás mikéntjéről a Folly oldalán olvashatóak a tudnivalók!

Follyban járt az ősz – fotópályázat

November 30-ig még lehet pályázni az Arborétum által meghirdetett fotópályázatra, amelyen az arborétumban készített őszi tematikájú képet a pályázó Instagram-oldalára kell feltölteni, használva a #follybanjartazosz hashtaget.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: