BALATON

Mediterrán hangulat a Káli-medence legszebb kertjében - a Mandilla boutiqe hotel és étteremben jártunk

A felnőttbarát hotel tökéletes feltöltődést kínál, az étterem pedig délolasz ihletettségű menüvel kényeztet.

Link másolása

A Káli-medence különös kis ékszerdoboz. A Balaton közelsége, és a csodálatos hegyek egyedi hangulatot kölcsönöznek neki. Sokan a magyar Toszkánának is nevezik, és ezt a mediterrán hangulatot több helyen is igyekeznek erősíteni.

Ebbe a hangulatba szeretett bele Kovács Gábor és felesége Penziás Réka is, akik a Covid-járvány hatásaként egyre kevesebb időt töltöttek a városban, és egyre többet ezen a környéken. Köveskál a szívük csücske lett, és amikor találtak egy eladó panziót, rögtön le is csaptak a lehetőségre, és saját szájízükre formálták azt.

Ez azonban nem egy egyszerű felújítás volt, gyakorlatilag tégláig bontottak vissza mindent, és hoztak létre egy két épületrészből álló, 10 szobás, 4 csillagos hotelt, egy hozzá tökéletesen illeszkedő, mediterrán éttermet, és egy varázslatos kertet.

És amikor azt mondom, hogy varázslatos, akkor azt a legkomolyabban gondolom! Ez a folyton virágzó, mesebeli fákkal és növényekkel tarkított kert azonnal kirántja az embert a valóságból.

A hotel kényelme

A Mandilla név a mandula és a villa szavak összekapcsolásából jött. A mandula jellemző a Káli-medencére, de az udvarban is található 3 óriási példány belőle, ami erősen meghatározza a kert hangulatát.

Rögtön a bejárat mellett található az étterem és annak terasza. Itt sorakoznak az elektromos kerékpárok is, amivel könnyedén felfedezhetjük a környéket. Az udvar hátsó részén pedig a medence, a jakuzzi és a szauna található, ha inkább a pihenést választanánk. Extra ellazulásért masszázs is igényelhető.

Fontos megjegyezni, hogy a szálloda felnőttbarát, vagy más néven “adults only”, azaz 14 éves kor alatti gyermekeket nem tudnak fogadni. Ez a szabály azonban az éttermi részre nem vonatkozik.

Ennek a felnőttbarát felfogásnak amúgy rengeteg előnye van, teljesen más például úgy pihenni a medenceparton, hogy nincs zsivaj, csak hangulatos zene szól, és borospoharak koccannak össze.

A szállodai szobák és az azokat összekötő terek letisztultak, de egy-egy karakteres bútornak és kiegészítőnek hála mégis árad belőlük a vidéki romantika.

Közben pedig az egész komplexum tele van olyan minőségi részletekkel és figyelmes apróságokkal, amiktől az ember kompromisszumok nélkül, igazán kellemesen érezheti magát.

Csak pár dolgot emelnék ki a sok közül: Mindenütt könyvek bukkannak fel, amik közül egyet akár a pár napos tartózkodás alatt ki is olvashatunk. Az egy luxusnappalira hasonlító előtérben karakteres sakktábla buzdít játékra. A fürdőben a szokásos kéztörlő mellett külön smink utáni arctörlőket is találunk.

A fentiek tényleg csak apróságok, de pont ezek azok a figyelmességek, amik igazán meg tudnak ragadni az emberben, és ezek mellett természetesen figyeltek a minőségi burkolatokra és szaniterekre, kényelmes ágyakra, vagy mondjuk a hangszigetelt ajtókra is. Szóval minden, de tényleg minden úgy készült, mint amikor az ember saját magának, a legjobbat adja meg mindenből.

Az étterem ízei

Réka és Gábor legelső terve csak egy kis kávézó volt, amitől végül jócskán elrugaszkodtak.

Az étterem már önmagában is figyelemreméltó.

Kitűnő alapanyagok, mediterrán ízek, minden erőlködés nélkül.

Az ételek nincsenek újragondolva vagy magyarosítva. A maguk egyszerűségében, konyhatechnikai bravúroknak köszönhetően, tökéletesen vannak kivitelezve.

Bőségesek az adagok és kellemesek az ízek. Roppan a pizza, krémes a mozzarella és al dente a tészta.

OLASZ ÍZELÍTŐ - Szalámi válogatás, mortadella, mozzarella, articsókakrém, olívabogyó, sült paprika

BRUSCHETTA VÁLOGATÁS - Paradicsom, gorgonzola

PIZZA DIAVOLA - Paradicsomszósz, fior di latte, pikáns olasz szalámi, chili

CSONTOS SERTÉSKARAJ MORZSÁBAN, PARADICSOMSALÁTA
STROZZAPRETI AL PESTO, ROPOGÓS RÁKKAL
MANGÓHAB

Mindezek mellett fantasztikus borlapjuk is van. Kötelező helyi tételek, sok külföldi bor és üdítő buborék is található rajta. Ha pedig belemerülnénk a forró nyári este hangulatába, jéghideg koktélok és gin-tonikok közül is válogathatunk.

A feketéről egy restaurált, 1962-es Faema E61 kávégép, és saját pörkölésű Mandilla kávé gondoskodik.

Specialty, de nem az a túlzóan világos és savanyú fajta.

Ha pedig az esős, borúsabb idő ér utol minket, és nem tudjuk ezeket a finomságokat a teraszon élvezni, az étterem télikertje fog kárpótolni minket.

Itt is, mint a hotel minden pontján a tulajdonosok ízlése köszön vissza. Egészen elképesztő, hogy milyen stílusosan rendeztek be minden szegletet.

Nehéz valami olyat alkotni ebben a témában, ami hozza a legkedvesebb vidéki romantikát, de nem megy át túlzsúfolt régiségkiállításba. Ami mediterrán, de nem erőlködik, hogy elszakadjon a magyar adottságoktól. Ami a hotel kényelmét hozza, de elég otthonos is.

A Mandilla ezek mentén az elvek mentén épült fel, és egy nagyon szerethető, barátságos környezetet teremtettek, remek italokkal és ételekkel.

És bár a környék gyönyörű, nehéz lesz kiszakadni innen a nyaralás közben, hiszen minden megvan ahhoz, hogy töltődjön az ember, és újult erővel induljon majd tovább.

Cím: Köveskál, Városkút utca 2.

Recepció: +36 30 011 4022 (08:00 – 20:00)

Asztalfoglalás: +36 30 011 4024

mandilla.hu

Facebook oldala

Instagram oldala

Foglalni ezen a linken tudsz!

Éttermi asztalfoglalás pedig ide kattintva érhető el!

Fotók és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BALATON
Jó hír a nyárra: teljesen körbeért a Balaton körüli bringaút
Immár a teljes 205 kilométeren biztonságosan lehet tekerni. Balatonrendesnél ért véget a fejlesztés, ami vasúti átvezetést is tartalmazott.

Link másolása

Immár teljes szakaszon használható a Balatoni Bringakör. A 205 kilométeres kerékpárút több mint fele pár esztendő alatt megújult, körülbelül bruttó 6,1 milliárd forint értékben. A balatoni térség szempontjából jelentős a kerékpáros turizmus, ezért is támogatja kiemelten a kormány ezeket a fejlesztéseket – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) az MTI-vel csütörtökön.

A sajtóközleményben hangsúlyozták, hogy a hollandok és a dánok után a magyarok kerékpároznak a legtöbbet Európában az Eurobarometer statisztikája alapján, így kiemelt jelentőségű minden, közlekedést és közlekedésbiztonságot elősegítő infrastruktúrafejlesztés. Hozzátették:

ezért mérföldkő, hogy immár teljes szakaszon, biztonságosan és korszerűen körbe kerékpározható a Balaton.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára és Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a tavaszi időjárás beálltával letesztelte a tavaly elkészült a Balatoni Bringakört összekötő szakaszt Balatonrendesnél – írták. Ez utóbbi összekötőszakasz 2 kilométer hosszú, amelyből 0,3 km vegyes forgalmú, 1,7 kilométer pedig önálló kerékpárút. A forgalomtechnika felújítása is megvalósult, továbbá a kerékpárúton kiépült egy vasúti átkelő is – részletezte a minisztérium.

„Az elmúlt öt évben a 205 kilométeres Balatoni Bringakör több mint a fele megújult, körülbelül bruttó 6,1 milliárd forint értékben. Ezzel a két kilométeres szakasszal kibővült, mondhatjuk úgy, hogy körbe ért a balatoni bringakörút. Ez azért is nagyon fontos a balatoni térségben, mert azt látjuk, hogy egyre népszerűbb a kerékpározás turisztikai szempontból. Azt gondolom, hogy a Balaton térségének túl a nyári szezonon, ez nagyon sokat segít a jövőben” – mondta el Nagy Bálint államtitkár.

Révész Máriusz a közleményben kiemelte: „Végre eljött a pillanat, Balatonrendesnél is kész a kerékpárút. Sokan nem tudják, de ennek a két kilométeres szakasznak az a fontossága, hogy korábban itt megszakadt a kerékpárút, és ezért ki kellett tekerni a főútra a bringásoknak. Itt egy gyönyörű szép erdő is található, két évig tartott a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése, de végül minden rendben van. Sok küzdelem után eljutottunk oda, hogy ez a két kilométeres rész nagyjából 500 millió forint értékben elkészült. Azért ennyi, mert egy fejlett vasúti átvezetést is kapott a terület.”

A bringakör komplex fejlesztése 2019 áprilisában kezdődött a NIF Zrt. beruházásában. Országszerte a teljes kerékpározható hálózat hossza 2030-ra megközelítheti a 15 ezer kilométert, biztonságos és kényelmes alternatívát kínálva az egyéni gépjárműhasználattal szemben.

Továbbra is kiemelt szempont a kerékpárutak fejlesztése, mint a turizmus ösztönzésének egyik fontos eszköze. A kormány ezért támogatja a kerékpáros idegenforgalom fejlesztését, beleértve a kerékpáros szálláshelyek fejlesztését, a kerékpáros útvonalak népszerűsítését, és a kerékpáros turizmusra alkalmas infrastruktúra bővítését. Mindezt bizonyítja, hogy idén 592 kilométer kerékpárút tervezése zárul le – áll a közleményben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BALATON
Félmilliárd forintból lombkoronasétányt létesítenek Balatonbogláron, nem mindenki örül neki
Az új turisztikai attrakciót a Várdombra, a népszerű gömbkilátó mellé építik, és az ösvénynek egy saját kilátója is lesz.

Link másolása

A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatából valósítják meg az 500 méter hosszúra tervezett lombkoronasétányt a balatonboglári várdombi erdőben. A település polgármestere, Mészáros Miklós az ATV-nek azt mondta, az ösvény a domb keleti és nyugati gerincén fut majd végig. Hozzátette, az egyik részen a fák lombkoronájában, tízméteres magasságban fog húzódni a sétány, míg a keleti részen egy kilátóponton végződik, és a balatoni panorámát lehet megcsodálni, majd egy pallóösvényen lehet visszatérni.

Az új turisztikai attrakció a nyár elejétől már látogatható lesz, és a polgármester várakozásai szerint igazi turistacsalogató építménynek számít majd.

Nincs ilyen jó véleménnyel a beruházásról Szakács László, a Szocialisták és Demokraták párt társalapítója, aki sok időt tölt Balatonbogláron. Szerinte enyhe túlzás ezt az 500 millió forintba kerülő építményt lombkoronaösvénynek nevezni, és ennek az összegnek jobb helye lenne másol.

A helyiek az ATV-nek azt mondták, ők örülnek a leendő lombkoronasétánynak, mert „ennek legalább van értelme”, ellentétben a nyírmártonfalvai, fák nélküli lombkoronaösvénnyel.

Mint ismert, nemrég nagy port kavart a hír, hogy

a Debrecentől 30 kilométerre fekvő Nyírmártonfalván úgy létesítettek lombkoronasétányt, hogy körülötte tarra vágták az erdőt.

Hasonlóan furcsa megoldás volt az is, hogy az alföldi Kunszentmiklós mellett egy teljesen sík területre építettek egy mindössze másfél méter magas kilátót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BALATON
Zseniális flashmobbal lepték meg a járókelőket Balatonalmádiban
A Bondoró Utcaszínház Fesztivál híres arról, hogy minden év április 1-jén egy kis vidámságot csempésznek az emberek életébe. Ezúttal a fesztivál új helyszínén szereztek boldog perceket az arra járó embereknek.

Link másolása

Már-már hagyománynak mondható, hogy a Bondoró Utcaszínház Fesztivál szórakoztató produkciókkal készül április 1-jén, Bolondok napján. Tavaly Budapesten bukkantak fel itt-ott meglepetésszerűen néhány bemutató erejéig, idén pedig a fesztivál új helyszínén, Balatonalmádiban készültek egy flashmobbal, ahol a fesztivál fellépőinek attrakcióival találkozhattak a járókelők.

Az előzetesen meghirdetett eseményre egyébként bárki csatlakozhatott, és aki elment velük bolondozni, fesztivál jegyet is kaphatott.

VIDEÓ: A helyszínen készült videót nálunk nézhetitek meg először:

Bondoró Nemzetközi Utcaszínház - június 30 - július 2.

A VEB2023 EKF rendhagyó klaszterében kiemelt programnak számító fesztivál tehát ettől az évtől Balatonalmádiban folytatódik és az Öreg-parkban várja régi és új vendégeit, közvetlenül a Balaton partján.

A magyar előadók mellett 10 nemzet összesen 24 nemzetközi produkcióját láthatja itt a közönség június 30. és július 2. között. Az árnyas ligetekkel tűzdelt ősfás területen nem csupán a Bondoró már jól megszokott, kezdetektől velünk lévő helyszínei rendezkednek be, de új színpadok felhozatala közül is válogathatunk majd.

Nemzetközi utcaszínházi attrakciók sokasága, nagykoncertek és nem utolsó sorban egy páratlan, új helyszín várja 2023-ban azokat, akik ellátogatnak az eseményre. További részleteket a fesztiválról hivatalos oldalukon találsz!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BALATON
Drágább lesz a balatoni strandolás, itt vannak az idei árak
Néhány településen nem emeltek, de a legtöbb helyen plusz 100-700 forintot kell fizetni egy belépőért. Egyes strandokon a helyi lakosok ingyenes mehetnek fürdőzni.

Link másolása

Az idei szezonkezdetben mintegy 20-30 százalékkal drágulnak a balatoni strandbelépők - írja a Pénzcentrum. Az infláció a szállásokat és az étkezést is megdrágította.

A portál összesítéséből kiderül, hogy bár továbbra is vannak szabadstrandok, de ahol belépőt szednek, ott általában mélyebben kell majd a pénztárcákba nyúlni. A listájuk folyamatosan bővül, de jónéhány strand árát már közzétették.

Eszerint az idei belépők árai:

• Alsóörs 2000 forint

• Badacsony 1000 forint

• Badacsonytomaj 1100 forint

• Balatonakali 1200 forint

• Balatonakarattya 1300 forint

• Balatonalmádi 1900-2000 forint

• Balatonföldvár 1500 forint

• Balatonfüred 1700-2100 forint

• Balatonfűzfő 1300 forint

• Balatongyörök 1200-1500 forint

• Balatonkenese 1500 forint

• Balatonlelle 1500 forint

• Balatonszárszó 1300 forint

• Balatonszepezd 800 forint

• Balatonvilágos 800 forint

• Fonyód 600 forint

• Gyenesdiás 1100-1500 forint

• Révfülöp 1200 forint

• Siófok 1100-2500

• Szigliget 1500

• Tihany Sajkod 800 forint

• Vonyarcvashegy1200-1500 forint

• Zánka 1500 forint.

Néhány településen nem emeltek, de a legtöbb helyen plusz 100-700 forintot kell fizetni egy belépőért. Egyes strandokon a helyi lakosok ingyenes mehetnek fürdőzni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk