hirdetés

BALATON

Bringával mehetünk majd a Balatonra

Két, maximum 3 nap alatt tekerhettek le Budapestről a magyar tengerre. A 150 km-es útra sajnos pár évet még várni kell.
Képek: Tour de Zalakaros Facebook - szmo.hu
2014. április 14.

hirdetés

Elkezdődött a Budapestet és a Balatont összekötő kerékpárút építése, pontosabban az építés tervezése. A mindennel együtt kb. 3,5 milliárdos beruházás uniós pénzekből épül (összehasonlításként: a Velencei tó déli partján nemrég átadott, 12 kilométeres bringaút összesen 750 millióba került.)

Egyelőre 85 millióért készül egy megvalósíthatósági tanulmány, ez várhatóan júliusra fejeződik be - írja az Origo.hu. A tervezési szakasz végén írnak ki közbeszerzési pályázatot, hogy kiválasszák a jövendő bicikliút kivitelezőjét. Az év elején még 3 különféle útvonaltervet hoztak nyilvánosságra a bicikliút Székesfehérvárig húzódó szakaszáig, és onnan újabb 3 változatot a tóig (ahogy az alábbi képen is láthatjátok).

20140407budapest--balatonkerekparutvonal

A lehetséges nyomvonalak - Forrás: Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ

hirdetés
etyek_borvidek_IMG_9884

Etyek önálló úticélként is jó választás - Forrás: Kovács Attila / utazom.com

DSC_6807

Jelenleg úgy néz ki, Budapest és Székesfehérvár között a B variáció lehet a befutó, vagyis a Budapest-Törökbálint-Etyek-Tordas-Nadap-Székesfehérvár útvonal - közölték az Origo.hu kérdésére a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ munkatársai. A második, Székesfehérvár és Balaton közötti szakaszon pedig az F, ami a 7. számú főút mentén halad.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2016-ban vagy 2017-ben kezdődhet maga az építkezés, és bár 2020-ra a vonatkozó kormányhatározat első ütemben csak a Budapest–Etyek útvonal kiépítését nevesíti kiemelt fejlesztési prioritásként, a Központ munkatársai bíznak benne, hogy ekkorra a teljes bringaút elkészülhet.

DSC_7082

szalaiattila

Illusztráció: Szalai Attila

A Budapest-Balaton kerékpárúton átlagos tempóval és bringával 2-3 nap alatt lehet majd lekerekezni a Balatonra Pestről (illetve fordítva). A 150 kilométeres bringaúttal együtt kiépül a szükséges infrastruktúra is, lennének például pihenőhelyek, vagy minden a rendelkezésére állna azoknak, akik nyeregebe pattannak, egy nyugodt és kényelmes utazáshoz. Ez alapján tehát például be lehet iktatni egy megállót Etyeken, (esetleg kis borozással), majd másnap továbbgurulhattok a Velencei-tónál egy újabb éjszaka, és a következő nap megérkeztek a Balatonra.

A kerékpárút nem feltétlenül, vagy nem mindig lenne önálló út: lesznek olyan szakaszok, ahol a (kisebb forgalmú) közúton húzódnának. Egyes - főleg természetvédelmi - területeken pedig nem aszfaltozott lesz, hanem alternatív burkolatot használnak - de nagyjából a 80 százaléka aszfaltozott lesz.

DSC_6873

Forrás: Origo.hu

Ha jó ötletnek tartod a Budapest-Balaton kerékpárutat, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk