BALATON

Bringával mehetünk majd a Balatonra

Két, maximum 3 nap alatt tekerhettek le Budapestről a magyar tengerre. A 150 km-es útra sajnos pár évet még várni kell.

Link másolása

Elkezdődött a Budapestet és a Balatont összekötő kerékpárút építése, pontosabban az építés tervezése. A mindennel együtt kb. 3,5 milliárdos beruházás uniós pénzekből épül (összehasonlításként: a Velencei tó déli partján nemrég átadott, 12 kilométeres bringaút összesen 750 millióba került.)

Egyelőre 85 millióért készül egy megvalósíthatósági tanulmány, ez várhatóan júliusra fejeződik be - írja az Origo.hu. A tervezési szakasz végén írnak ki közbeszerzési pályázatot, hogy kiválasszák a jövendő bicikliút kivitelezőjét. Az év elején még 3 különféle útvonaltervet hoztak nyilvánosságra a bicikliút Székesfehérvárig húzódó szakaszáig, és onnan újabb 3 változatot a tóig (ahogy az alábbi képen is láthatjátok).

20140407budapest--balatonkerekparutvonal

A lehetséges nyomvonalak - Forrás: Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központetyek_borvidek_IMG_9884

Etyek önálló úticélként is jó választás - Forrás: Kovács Attila / utazom.com

DSC_6807

Jelenleg úgy néz ki, Budapest és Székesfehérvár között a B variáció lehet a befutó, vagyis a Budapest-Törökbálint-Etyek-Tordas-Nadap-Székesfehérvár útvonal - közölték az Origo.hu kérdésére a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ munkatársai. A második, Székesfehérvár és Balaton közötti szakaszon pedig az F, ami a 7. számú főút mentén halad.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2016-ban vagy 2017-ben kezdődhet maga az építkezés, és bár 2020-ra a vonatkozó kormányhatározat első ütemben csak a Budapest–Etyek útvonal kiépítését nevesíti kiemelt fejlesztési prioritásként, a Központ munkatársai bíznak benne, hogy ekkorra a teljes bringaút elkészülhet.

DSC_7082

szalaiattila

Illusztráció: Szalai Attila

A Budapest-Balaton kerékpárúton átlagos tempóval és bringával 2-3 nap alatt lehet majd lekerekezni a Balatonra Pestről (illetve fordítva). A 150 kilométeres bringaúttal együtt kiépül a szükséges infrastruktúra is, lennének például pihenőhelyek, vagy minden a rendelkezésére állna azoknak, akik nyeregebe pattannak, egy nyugodt és kényelmes utazáshoz. Ez alapján tehát például be lehet iktatni egy megállót Etyeken, (esetleg kis borozással), majd másnap továbbgurulhattok a Velencei-tónál egy újabb éjszaka, és a következő nap megérkeztek a Balatonra.

A kerékpárút nem feltétlenül, vagy nem mindig lenne önálló út: lesznek olyan szakaszok, ahol a (kisebb forgalmú) közúton húzódnának. Egyes - főleg természetvédelmi - területeken pedig nem aszfaltozott lesz, hanem alternatív burkolatot használnak - de nagyjából a 80 százaléka aszfaltozott lesz.

DSC_6873

Forrás: Origo.hu

Ha jó ötletnek tartod a Budapest-Balaton kerékpárutat, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: