RÓKALAND

"Bravó gombóc, bekerültél a túrógombócok halhatatlanság-csarnokába!" - teszteltük a tihanyi Fűszerkertet

Ákos, a Svájcból hazacsábított séf ittléte egy csoda. Koviubi-leves, rákos tésztacsoda és habos túrógombóc a Balatonon - ezt is megértük!

Link másolása

A mai napig meglep, hogy milyen fainul alakul a balatoni gasztronómia, meg úgy egyáltalán az egész vendéglátás a nagy tavunknál. Emlékszem, 20 évvel ezelőtt (istenem de szörnyen hangzik már ez is!) a fehérköpenyes-hajhálós nénik egyenlángosától, gofrijaitól fuldoklott a part, és a „mais bitte” kiáltásoktól volt hangos, a beljebb fekvő beülős éttermek legkiválóbb fogásai pedig kimerültek a bolognai spagettiben és a marhapörköltben.

A dél-amerikai mélytengeri barátunkról, a hekkről nem is beszélve. Manapság azonban tökéletes egyensúly teremtetett, hiszen

akadnak még bőven a múlt század gyöngyszemeiből, viszont fel kell kötniük a gatyájukat, mert elözönlötték a minőségi helyek előbb az északi, majd szép lassan a déli partot is.

Az idei nyáron folyamatosan kutattuk azokat a helyeket, amelyek még nem folytak a csapból is, nem a legcsillogóbb fine dining próbálkozások, hanem azok az éttermek, ahova muszáj egyszer eljutnia minden Balatonon ebédet, vagy éppen vacsorát vadászó nyaralónak.

Az első ilyen éttermünk az Echo Luxury Residence-hez tartozó Karolina Fűszerkert étterem volt, ahol megtaláltuk a tó egyik legszebb panorámájával rendelkező teraszát.

Az étterem mostani formájában nem régóta létezik, eddig a körülötte lévő luxusapartmanokat szolgálta félpanzióval, majd elindult az a la carte is, de teljes pompáját mostanra érte el, amikor is hazacsábították Svájcból Horváth Ákos séfet, aki elképesztően megtalálta a hangot a hely szellemiségével.

A mai munkaerőhiányos állapotokban Ákos ittléte egy csoda. Egyrészt a Fűszerkertnek, hogy hazacsábítottak egy évtizede Svájcban biztos nem létminimum alatt élő séfet, másrészt Ákos szempontjából is, hiszen mehetett volna egymillió helyre a tapasztalatával, de ahogy hallottam, a hatalmas méretű Carlos nevű kutyájának elhelyezése is döntő volt.

Közel 20 évet töltött el Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Svájcban olyan séfek mellett, mint például Christian Jürgens (3 Michelin-csillag) vagy Harald Wohlfahrt (3 Michelin-csillag).

Az étlap az új séffel együtt nyilván belecsapott a lecsón túliba, és egy olyan választék kerekedett, ami annyira izgalmas lett, hogy rohadt nehézzé teszi a választást. Előételnek ránéztünk a halkocsonyára, aminek a nevétől kiráz a hideg, de már sokszor megfogadtam, hogy a gasztronómiában nem hagyok ki semmilyen lehetőséget, kivéve ha rosszullétig ettem magam. Kár is lett volna kihagyni, mert bár biztos nem fogok minden másnap reggelire halkocsonyát tolni a kávéhoz, de meglepően izgalmas és üdítő kis előétel.

Alapvetően három leves van: egy ragu-, egy hús- és egy szezonális krémleves, ami akkor épp kovászosuborka-krémleves volt kolbászchipszel. Utóbbira esett a választás, mivel van egy bizonyos hőmérséklet, ami felett nem akkora flash húslevesezni, egy hideg koviubileves pedig kifejezetten jól hangzik. A szemem már sokszor találkozott ezzel a kombóval, de még sosem kóstoltam.

Kifejezetten jól állt neki, hogy kicsit darabos, elképesztően frissítő a savanykásságával, és a kolbászchips akkora pontot tesz az i-re, hogy majdnem el is takarja azt. Elgondolkodtam utána, hogy egy ilyen 5 literes dunsztosüvegnyi koviubit letolok én is itthon a mixerrel.

A főétel már komoly kihívás volt választás-ügyileg, itt nem játszottak az időjárási tényezők. Olyan kihívók voltak, mint a tőkehal tökmagolajban posírozva rukkolás burgonyapürével, vagy a fogas édes-mustáros kéregben sütve, medvehagymás rizottóval.

Végül a tagliatelle mellett döntöttem tigrisrákkal és paradicsom-variációkkal, mert érdekelt, mit tud egy nem szószbázisú tészta itt a Balaton felett. Nem csalódtam,

az egyszerűség gyönyörűen járja át ezt a kaját, a rák az ugye rák, nem túl nehéz elrontani, de a paradicsom-variációk meglepően társultak a tésztához azzal, hogy csak simán megsütve össze lettek keverve a tésztával. Tök jó!

A desszerthez érve már rengetegszer szóba jött a túrógombóc. Ezen a ponton meg is jegyeztem, hogy már megszámolni sem tudom, hány helyen hallottam azt, hogy a sajátjuk a legjobb túrógombóc a világon. Az is igaz, hogy ahol ezt hallottam, ott tényleg mindig az aktuálisan legjobb túrógombócot ettem. Szerintem volt már vagy 3 cikkünk, ami úgy kezdődött, hogy „az ország legjobb túrógombóca”, és ez tényleg így volt!

Nyilván rámentem azonnal arra a bizonyos gombócra, ami elég bizalomgerjesztően érkezett ki elém. Hogyan is fogalmazzam meg újra, hogy ez volt a legjobb túrógombócom? Meg ez különben is hogy hangzik? Nos, kezdjük azzal, hogy az állag ez a habbaharapós, ultrapuha, mennyei, amitől királyi lesz egy ilyen gombóc.

Itt már csak az extrákon megy általában a matek. Láttam már kristályosított tárkonyos, lilakáposztás, cseresznyepálinkás, sőt chilis-csokis túrógombócot is, és mind nagyon rock'n'roll volt, de ebben a gombócban nem találunk extrém dolgokat, hanem megszokott barátokat kicsit felpumpálva, amitől olyan jól áll össze az egész, hogy felsírok.

Barack és vaníliás tejföl, ami kicsit fel van habosítva, hogy tovább mélyüljön a mennyei stiló, majd meglepi csomagokként az alján epervelő bukkan fel, ami észhez térít a következő falatig. És ami még plusz pont, hogy ez egy baromi nagy gombóc, akkora, hogy elfekszik a tányéron, valami elképesztően lazán. Az ember elirigyli tőle ezt a flegma elterülést.

Bravó gombóc, bekerültél a túrógombócok halhatatlanság-csarnokába!

Az ételélményhez még párosul ugye a pazar panoráma is, amit csak éppen egy picit takar balról az egyik apartmanház, de ha az ember itt is száll meg, akkor ennyi oka se lehet a panaszra, hiszen majdnem az összes apartmanból vadállat kilátás nyílik az egész belátható tóra. A szobák gyönyörűek, az erkélyek hatalmasak, az étel fenomenális... Hát mi kell még, kérem?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk