BALATON

Három csodálatos hely a Balatonnál, ahová télen is érdemes elmenni

Irány a tó nyugati vége: fürödj meg a világon egyedülálló gyógytóban, kóstolj remek ételeket, próbáld ki a kényeztető wellnesst és sétálj egy ősi történelemmel és kultúrával rendelkező városban.

Link másolása

A Balaton télen is csodás hely a pihenésre. Ilyenkor a csendesebb, nyugodtabb arcát mutatja a magyar tenger, de partján sokféle lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. A nyugati végén számtalan borászat, meleg vizes fürdőhely, remek étterem, múzeumok, kirándulóhelyek közül lehet válogatni.

A változó szokásokat követve az elmúlt öt évben közel 50 százalékkal nőtt azoknak a vendéglátó egységeknek, borászatoknak a száma, amelyek egész évben nyitva tartanak a Balatonnál és a szálláshelyek is egyre több programot kínálnak a vendégeknek. Érdemes hát útra kelni.

A Balatont, Közép-Európa legnagyobb tavát ilyenkor többnyire a kirándulók és a gasztroturisták keresik fel, de az úszni, fürdeni vágyók sem fognak csalódni.

Hévíz

A Balatonhoz közel egy világhírű természeti csoda várja a látogatókat. Hévíz már az ókorban is legendás hely volt, és népszerűsége ma is tart, ez a hely a legnépszerűbb magyar vidéki úti cél. Számos legenda is fűződik az évezredek óta ismert Hévízi-tó gyógyító hatásához. És az sem véletlen, hogy a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó több mint 200 éves fürdőhagyománnyal rendelkezik.

„A világ legnagyobb termál tavában, nyíló tavirózsák között úszni kihagyhatatlan élmény! A Hévízi-tó hőmérséklete egész évben 24 – 38 fok között mozog,

így akár az őszi-téli hónapokban is, a szabad ég alatt élvezhetjük a természetes meleg vizet” – mondta H. Horváth Orsolya a Hévízi Turisztikai Kft. ügyvezetőjétől. „Hévízen a mozgás és a pihenés kéz a kézben járnak, hiszen a termálvíz kifejezetten jótékony, lazító hatással bír az aktív sportban igénybe vett izomzatra. Nem is beszélve a kényeztető masszázsokról és szauna programokról, amelyek tökéletesen feltöltik a játékosokat egy-egy kiadós golf party után.”

A fürdés mellet több látnivaló is vár, a közelben védett lápterületet van, kellemes sétát lehet tenni a Dr. Schulhof Vilmos sétányon, vagy nézd meg a héttornyú Szentlélek római katolikus templomot. Egregyen – az egykori önálló településen – áll a 13. századi templom. A Városháza előtti téren áll a Nymphae című díszkút, és érdemes megnézni a régi villákat is.

Zalacsány

Hévízhez közel, Zalacsányban található Magyarország egyik legjobb golfpályája, amely tavasztól késő őszig várja a sport szerelmeseit. Ám télen is kínál különleges élményeket. A Zala Springs Golf Resort területe fantasztikus, a 18 szakaszos bajnoki pályát tavak tarkítják.

A klubházában pedig a régió egyik legkiemelkedőbb bisztrója található, ahol nemzetközi és hazai ételeket kínálnak, helyi alapanyagokból.

Rendszeresen tartanak BBQ partykat és borkóstolókat is - mesélte Tankó Balázs, a Zala Springs értékesítési vezetője. A téli időszakban a vendégek a közelben lévő wellness termálmedencéjében fürödhetnek, de van élményfürdő, nyakzuhany, pezsgőfürdő, fényterápiás finn szauna, gőzkabin, sószoba is.

A vidék is nagyon szép. A település már a római korban is lakott volt, A középkorban itt gazdag növény- és állatvilág, tölgy és bükkerdők voltak, a falut és környékét a Zala árterülete vette körül. A Batthyány család tagjai az 1500-as években kerültek a környékre és Csányban két - máig álló - kastélyt is építettek. Ha sétálnál egyet a vidéken, akkor keresd fel a Csányi-család 19. század elején épült mauzóleumát, vagy a Körtvélyesi átalakító erdőt, benne Árpád-kori földvár (Zsidóvár), és tanösvényt. Hangulatos hely a 4 méter mély víztározó is, amely a Kettős-patak felduzzasztásával jött létre 1991-ben.

A volt Batthyány-kúria egy ősfás park közepén áll, az épületben egy kastélyszálló működik. Parkjában szabadtéri termálmedence, gyermekjátszótér, strandröplabda, minigolf-, footgolf- és teniszpályák, lengőteke, grillterasz, és bár található. A vele szomszédos Batthyány Kúriában szintén elegáns szállást alakítottak ki.

Keszthely

A kultúrát kedvelőket pedig várja a régió egyik legszebb városa, Keszthely. Ahol a Festetics-kastély, a Kastély Főúri Enteriőr Kiállítása, a Hintókiállítás, a Történelmi Modellvasút Kiállítás, a Főúri Utazások Kiállítás az Amazon Házban és a Vadászati Múzeum, valamint a Balatoni Borok Háza, a Pálmaház és a Madárpark is sok-sok látnivalót kínál.

De van itt Cadillac Múzeum, érdekes a Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeuma vagy a Georgikon Majormúzeum. Élvezetes látványt nyújt és persze egy kóstolót is érdemes tartani a Marcipán Múzeum és Cukrászdában. A történelmet kedvelőknek pedig ott a Keszthelyi Néprajzi Múzeum – Panoptikum – Csigaparlament, a Rádió és tv Múzeum, vagy a Belvárosi Plébániatemplom.

Itt áll Szendrey Júlia szülőháza Szendrey-telepen. Fenékpusztán a római Valcum romjait érdemes felkeresni, vagy jó időben a Fenékpusztai Madárvonulás-kutató Állomást. A gyerekeket biztos érdekli majd a Babamúzeum és a Vasúttörténeti Múzeum. Ha pedig egy kis téli túrára vágysz, akkor a város déli határa közelében kezdődik a Kis-Balaton nádasrengetege.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk